Jabse : българската търсеща машина Форуми
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Напишете отговор Страница 1 от 1
Предлагам jabse връзка
Автор Съобщение
Отговорете с цитат
Мнение Предлагам jabse връзка 
Считам, че следната услуга може да бъде създадена сравнително лесно, но за сметка на това би била твърде полезна.
Става дума за допълнение в търсачката. Кагота се търси за дадена дума, или ключова комбинация, то над резултатите да се появява поле "да се свържа с хора, интересуващи се от това" или нещо подобно. Като се натисне, то потребителя ще трябва да попълни следното:
Описание за интереса ви (т.е. опишете с каква цел търсите търсеното): [ ]
e-mail: [ ]
изпращане на update-и през: [ ] дена.
[Изпрати]
Резултатът от тази операция ще бъде изпращане на e-mail, който ще помества "Описание за интереса ви" на отделните потребители за търсената ключова дума / ключова фраза. E-mail-ът от който ще се праща към потребителите ще е системно генериран e-mail на jabse, а на него ще може да се отговаря.

Идеята на тази е, че като търсиш нещо сравнително рядко срещано, то възможно е търсачката да не успее да открие това, което ви трябва. Чрез тази функционалност посетителят ще може да намери хора, интересуващи се от същото.

Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Отговорете с цитат
Мнение  
Идеята е интересна и наистина би се реализирала лесно. Притеснява ме само доколко биха я използвали хората. Аз лично едва ли бих ползвал нещо подобно. Освен това има силно нежелание у потребителите да си въвеждат мейловете където и да било.

Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Отговорете с цитат
Мнение  
Наистина email-лите хората трудно ги дават и затова може просто да се направи единствено за мейл акаунтите на jabse. По този начин ще може дори услугата да се интегрира в пощата. Примерно влизайки в мейл акаунта си, то отляво под папките да има още 2: Търсения и Контакти:
- Кликайки на "Търсения" ще се извежда списък с клучовите фрази, търсени и от други хора. Всеки ред ще съдържа ключовата фраза, както и причината, поради която съответния човек е търсил. Избирайки някоя от тях, то ще можете да се свържете с този човек, т.е. да му изпратите съобщение.
- Посещавайки "Контакти", то ще отваряте съобщенията, които са генерирани към вас, по начина описан по-горе. Разбира се, ще можете и да отговаряте.
Тези доработки малко усложняват системата, но пък я правят доста по-удобна. Т.е. така няма входящата ви поща в jabse да се "спами", макар и с искани от вас съобщения.
Относно това, дали ще се използва... Зависи единствено от рекламата на услугата. Нещо повече - считам, че ще има хора, които ще търсят с jabse, единствено за да използват услугата. Ето и пример:
----Ключови думи: "знак Гаусова сума"
----Основание за търсене: "Търся разнообразни доказателства и по-конкретно, дали има комбинаторни такива."
е нещо което би ми било полезно.

Нека си зададем въпроса каква алтернатива има тази система?
Пишеш във форум: Не става. Ти винаги ще получиш отговор, защото форума го посещават много хора. Но това едва ли ще са полезни отговори, поне едно 90% от тях. Ако въпросът ти е свързан с ключовите думи, то ще могат да ти отговорят единствено тези, които търсят точно същите ключови думи, т.е. са поне частично наясно с материала. Освен това именно "Основание за търсене" ще ориентира хората, дали ще искат да се свързват с теб.
Търсиш в Wikipedia, други книги или каквото и да е с търсене в интернет: Е да, ама там отговорът е сух. Може едно редче да не разбереш и тогава всичко написано по-надолу става безполезно за четене. Често съм изпадал в такива ситуации. Като имаш насреща човек, то винаги можеш да го попиташ.
Търсиш хора от областта: Е да, ама хората от областта обикновено отговарят само на колеги. То иначе на какво основание да ти помагат.
Т.е. мисля, че системата наистина дава нещо ново, което е полезно.

Освен това мисля, че информацията която ще бъде събрана в полетата "Основание за търсене" ще е твърде полезна за развитието на търсачката. Примерно, ако в полетата има често "търся за да си купя" за дадени ключови думи, то е нормално страниците, където се появяват тези ключови думи да са с приоритет и да са по-нагоре в резултатите. Естествено анализа на тези уточняващи изречения ще трябва да се анализират автоматично - но това ще е задача за в бъдеще... Но добре ще е, ако почнат да се събират тези изречения колкото се може по-рано, за да има в бъдеще повече информация за анализиране.

Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:
Напишете отговор Страница 1 от 1
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети