Jabse : българската търсеща машина Форуми
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Напишете отговор Страница 1 от 1
Jabse "компютър"
Автор Съобщение
Отговорете с цитат
Мнение Jabse "компютър" 
Мина доста време откакто в jabsepropaganda.com не се е появявала новина. Очевидно проектът jabse леко изветря и затова според мен той се нуждае от стабилна реконструкция.
Първо ясно е, че конкурирането на Google е напълно абсурдна задача. Основният проблем, обаче, не е толкова алгоритмите за анализ на страниците, колкото това е дисковото пространство и честотата на опресняването на информацията. Но как може да бъде решен този проблем?
Идеята ми е Jabse да се преструктурира така, че обхождането на паяка да е организирано разпределено между множество специално направени компютърчета. Последните ще бъдат в свободна продажба и ще имат следната функционалност:
- Изход за хард диск;
- Два LAN порта.
Въпросните компютърчета няма да имат нито клавиатура, нито монитор, двата LAN порта ще служат за пренасочването през тях на трафика от компютъра ви. Освен да пренасочват въпросния трафик, то компютърчетата ще имат и следната функционалност:
- Ще обхождат интернет (по заявки от Jabse) и ще поместват информацията в СВОБОДНОТО място по хард диска.
- Ще предоставят на персоналния компютър на потребителя data съврър (достъпен чрез LAN).
- Ще имат възможност да криптират информацията на data сървъра и да я архивират на компютри на други потребители.
Веднага виждаме предимствата от подобна схема:
1. Един неизползван ресурс ще бъде оползвотворен. Наистина като си купиш 1TB диск, то ти не го запълваш веднага, а след доста време. Оставащото свободно пространство просто е загубено в някакъв смисъл. Чрез тези компютърчета то почти веднага ще бъде запълнено с кешове на web страници и части от криптираната и архивирана информация на други потребители в системата.
2. Предоставя се голяма сигурност на данните. Подобна сигурност предоставят например хранилища като Dropbox, OneDrive, Google Drive, pCloud, но безплатните квоти за последните са изключително малки (не повече от 50GB, често и десет пъти по-малко). Сигурността се основава на възможността за архивиране и криптиране на данните, които ще се съхраняват на чужди компютри. Това архивиране може да се осъществява незабавно с записа на данните, т. е. по този начин няма да загубите абсолютно нищо, ако дискът ви се счупи. Купувате нов такъв, изтегляте архивираните парчета (които от съображения за сигурност също са налични в двоен и дори троен размер) и възстановявате всичко. Паролите за криптиране и декриптиране ще се пазят на самия комютър в ROM памет и може да е организирано така, че да няма възможност да бъдат прочетени по софтуерен път (т. е. самото криптиране ще е хардуерно и така 100% сигурно).
3. Една нова търсачка може да предостави функционалност, която Google не предоставя. Например тази търсачка може да бъде специално допускана до информация, която специално е забранена на Google. Освен това в тази търсачка може да бъдат въведени такива механизми, които не спазват стандартния бизнес модел, който Google спазва и е длъжен да спазва.

Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:
Напишете отговор Страница 1 от 1
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети