| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
nafo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Апр 24, 2006 22:12 Заглавие: |
|
|
Пробвах с 1N4007 с 40 вата крушка и горе-долу бива. _________________ Всичко е ток и жици. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 25, 2006 7:50 Заглавие: |
|
|
Слагай 3-амперови за над 400В за си сигурен. Примерно 1N5406. 1N400X на две крушки няма да може да се охлажда а на три може и да се стопи. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
zz_stefanov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 25, 2006 15:36 Заглавие: |
|
|
| мульо написа: | ... | zz_stefanov написа: | Недостатъците са, че се усеща леко трептение и че цввета на крушката не е същия. Става за кратко ползване, когато не искаш да безпокоиш спящите примерно. То тези проблеми ги има и при плавните тиристорни регулатори.
Успех  |
Не съм съгласен, че тези проблеми ги има и при плавните регулатори - при тях режеш част от всяка полувълна и на практика крушката свети по малко във всеки полупериод. Докато когато се сложи диод единия полупериод го режеш целия, а през другия свети на пълна мощност /почти/. Затова се получава и неприятното "мигане" - на практика крушката мига с 25 Hz, което вече се забелязва..... |
Прав си, увлякъл съм се в отрицанието, за херците е точно така. Просто не харесвам червеникавия спектър на крушка на която се подава по малко от предвиденото работно напрежение. Затова го използвам ограничено и не съм поставил плавен регулатор.
Успех  |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Вто Апр 25, 2006 16:00 Заглавие: |
|
|
| Не е 25 Hz. Мигат с 50 Hz а когато е без диод със 100 Hz. тъй като 50 херца значи 50 периода в секунда а един период има два полупериода т.е. за един период напрежението два пъти става 0 V. което значи че за 1 сек това става 100 пъти. |
|
|
 |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 26, 2006 22:48 Заглавие: |
|
|
| getzata написа: | ейй точно това ми трябваше. Казвайте някакъв модел на диод с който се държи стабилно и да отивам да го купувам  |
Например аз смятам да сложа 1N5408 (такъв имам под ръка; издържа 3A (т.е. 3A*220V=660W)). Все още не съм го тествал на практика (в смисъл да го монтирам на серийния ключ в хола; иначе съм включвал крушка и знам как свети). _________________ Дешьлокавизатор - автматичен превод на шльокавица | Home teeth whitening | Teeth
Последната промяна е направена от vstoykov на Сря Яну 30, 2008 19:02; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
nafo Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 27, 2006 8:28 Заглавие: |
|
|
Еми щом ти харесва с тези диоди - Ок, прави го с тях..... _________________ Всичко е ток и жици. |
|
|
 |
YURI Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 27, 2006 21:05 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | | Не е 25 Hz. Мигат с 50 Hz а когато е без диод със 100 Hz. тъй като 50 херца значи 50 периода в секунда а един период има два полупериода т.е. за един период напрежението два пъти става 0 V. което значи че за 1 сек това става 100 пъти. |
Нещо май бъркаш .Малко теория - Честота :Физична величина f, ν, реципрочна на периода T на повтарящ се процес; изразява колко пъти процесът се повтаря в единица време. Честотата е 1 Hz при период, равен на 1 s.В нашия случай имаме 50Hz за 1 секунда.Периода има положителен и отрицателен полупериод.Следователно за 1 полупериод имаме 25Hz. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Апр 28, 2006 15:57 Заглавие: |
|
|
съвсем не бърка, даже много точно си го е казал  _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пет Апр 28, 2006 17:57 Заглавие: |
|
|
| А,колко е "критичната" честота,над която човешкото око не долавя "миганията"? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Апр 29, 2006 10:56 Заглавие: |
|
|
за светодиод границата е около 50Хц (50 светвания в секунда - уточнявам заради горния спор), крушката ужким е по-латентна и би трябвало при по-малка честота.... незнам честно казано не съм пускал крушка през диод и да меря.... а то зависи и от окото все пак _________________ Тодор Симеонов.
|
|
 |
|