| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dido Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Май 08, 2006 7:38 Заглавие: Реле регулатор за Honda CBR 600 F2 |
|
|
Heeeeelpp, пръсна ми се реле регулатора на хондата, кофтито е че всичко е интегрирано и нищо не може да се подмени или да се диагностицира. Така че активно търся някакво решение на проблема или със замяна с някакво алтернативно или схема на такова реле. Защото едно оригинално е около 200-250 лв
От генератора ми излизат три кабела (фази) и един друг най вероятно възбуждащ, петият е към акумолатора. Това е най общо описание.... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 08, 2006 15:14 Заглавие: Re: Реле регулатор за Honda CBR 600 F2 |
|
|
| dido написа: | Heeeeelpp, пръсна ми се реле регулатора на хондата, кофтито е че всичко е интегрирано и нищо не може да се подмени или да се диагностицира. Така че активно търся някакво решение на проблема или със замяна с някакво алтернативно или схема на такова реле. Защото едно оригинално е около 200-250 лв
От генератора ми излизат три кабела (фази) и един друг най вероятно възбуждащ, петият е към акумолатора. Това е най общо описание.... |
По подобен проблем писах в някакъв форум за моторетки (специално за Хонда). Оказа се, че там не е нормаллен генератор, а магнет и регулацията не е като на нормалните машини. Мой познат каза, че без регулатор вдигало на пълна газ 150 волта. От там следва, че става само тиристорно стабилизиране с ШИМ. Ако седнеш да си го правиш може да иде месец и много пари и пак да не стане. Горяло защото някакъв си кабел се претривал. Повече не се занимавах с проблема. Продадоха моторетката като и бяха правили някаква магия ... _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
bucovalov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Май 08, 2006 23:57 Заглавие: |
|
|
а аз миналата седмица ходих спешно до Варна да спасявам френда със Хаябусата че реле регулатора беше сдал багажа, 150лв спасиха положението ама при положение че мотора го платиха 10000 тва е капка в морето  |
|
|
 |
dido Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 09, 2006 7:42 Заглавие: |
|
|
| bucovalov написа: | а аз миналата седмица ходих спешно до Варна да спасявам френда със Хаябусата че реле регулатора беше сдал багажа, 150лв спасиха положението ама при положение че мотора го платиха 10000 тва е капка в морето  |
Да за това съм съгласен но при положение че тази моторетка струва 3500 максимум как да се разделя с 200 кинта за реле. Че като се има в предвид че и масло и накладки трябва да сменям ..... мъка ми е. Все се надявам че някой е правил такова реле и ще сподели опита си. |
|
|
 |
mtzakov Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 09, 2006 10:22 Заглавие: |
|
|
| Здравейте! И аз имам същия проблем с YAMAHA. Изгоря реле регулатора. Като гледам блоксхемата изправителя (трифазен) и той е вътре.YAMAHA FRZ 600 |
|
|
 |
dido Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 09, 2006 11:24 Заглавие: |
|
|
| Да всичко е вградено в този блок (релерегулатор, диоден блок, кой както му харесва). Оказа се че генератора освен че е трифазен ами е и с постоянни магнити. Така че реализацията на схемата малко се усложнява. Във форума на мотомания четах че един пич е успял да направи реле регулатор но от сутринта не мога да се регистрирам и да го помоля да ми даде схемата... |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 09, 2006 12:35 Заглавие: |
|
|
Е тя схемата не е кой знае какво. Схема Ларионов изпълнена с тиристори с импулсно управление и обратна връзка по напрежение със защита по ток. Поплачи тук и ще ти я измислят. Т.е. това е истинското решение. Другото са полуфабрикати. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
dido Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 09, 2006 13:51 Заглавие: |
|
|
Аз от тази сутрин плача но за сега без ефект ( шегувам се). Ваклине подхвърли някоя схемичка че нещо ми се губи такъв вид решение на проблема, защото средната точка в същност е маса и направо нямам достъп до нея.... |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 09, 2006 14:50 Заглавие: |
|
|
Значи масата за която говориш не ти е нужна въобще. Тя може да се замасява за по-добра шумозащитеност. Схема Ларионов се състои от 6 диода. На всяка фаза по 2. Един за + и един за -. И получаваш изправено напрежение. От тук нататък трябва да го стабилизираш. Вариантите са 3:
1. Параметричен стабилизатор. Грее и ефект си няма;
2. Импулсен стабилизатор. Феритни трансформатори, разправия ... може, но не е решението
3. Замяна на диодите с тиристори и управлението им. Според мен най-доброто решение.
За съжаление готова схема нямам, няма и кога да я съчинявам. Просто времето ми е толкова кът, че ...
Но пак казвам. Няма нищо уникално. Ако твърдо си решил да я правиш, а не да купуваш то почети тук-там и ще ти се изясни въпроса. Даже и финансово е обосновано, защото тези мотори са евтини и относително масови, а регулацията им (според количеството интернет публикации) гори за страх. Т.е. ще можеш и на други да го продаваш. _________________ --------------------------------------------------
|
|
 |
angele Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 18:57 Заглавие: |
|
|
Правил съм такъв стабилизатор преди 5-6 години,работеше добре,но на високи обороти доста грееше
Схема ларионов,трите диода от трите фази към маса,три тиристора от фазите към + на акумулатора.Съвсем проста схема за управление на трите тиристора с ценери /идеята е когато напрежението на акумулатора превиши 13,7-14.2 волта тиристорите да се запушат.Няма опасност от зареждане на акумулатора с голям ток,защото алтернатора се самоограничава/когато са включени фаровете/фара//.Схемата съм я забутал нейде.
Успех _________________ Az sam |
|
|
 |
|