|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Tisho Гост
|
Пуснато на: Сря Сеп 22, 2004 6:52 Заглавие: Re: DU |
|
|
| ELP написа: | | Цитат: | Единственното условие е да има в какво да се отрази сигнала така че приемника да получи и някой позакаснял сигнал (от отражението ) спрямо основния и си готов останалото е въпрос на късмет коя команда ще се улучи.
| Светлината изминава 1м за около 3 наносекунди-пита се колко може да закъснее отразения сигнал в стая дълга 5 метра например??! По скоро става въпрос за интерференция. Пробвай да промениш честотата на 4011 за да видиш дали ще спре да смущава /може би ще спре и да управлява антената обаче/. |
Мда....
Тук си прав...
Не се бях замислил  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 22, 2004 9:45 Заглавие: |
|
|
Tisho, нямам намерение да споря с когото и да било точно по въпросите за кодирането и интерпретациите на протоколите които се използват за IR обмен в битовата техника.
Не знам какво си чел, но те уверявам, че си пропуснал някои неща.
Този протокол се състои от:
- "предварителен" интервал
- стартов бит
- 4 бита за код на система (адрес на устройството)
- 6 бита за код на командата (данни)
- "стопов" интервал
При този протокол от изключително важно значение е не само абсолютните стойности на времената за кодиране на 1 и 0, но и съотношението на "предварителния" към стартовия бит. Ако то не е в съотношение 3:1 командата няма да бъде интерпретирана като валидна.
По отношение на декодера (процесора в този случай 1293) - командите винаги се предават последователно с два системни адреса алтернативно. В случая първото излъчване върви със системен адрес 0, а следващото с адр.15 и т.н. до отпускане на бутона. Ако не се получат 2 последователни команди по посочения начин - приетото се игнорира.
За влизането в сервизен режим това условие е утежнено и броя на получените последователно ВАЛИДНИ команди е доста по-голям, още повече, че най-напред се минава през режим CH-eck и чак след това ако продължиш да упорстваш се влиза в решим OP-tions.
Между другото командата за влизане в сервизен режим е 00.
Освен това дори и да успееш да влезеш в този режим от това нищо лошо и страшно няма да се случи. Има 4 8-битови конфигурационни байта, за да се добереш до тях трябва да се натиснат други бутони (пак валидни команди), за да ги промениш - 8 други бутона, а освен това трябва да потвърдиш промените (да ги запомниш) с друг бутон.
Нищо няма да се случи ако направиш каквито и да е промени без да ги запомниш.
Та поради тези причини ми се струва, че все пак проблемите са другаде. |
|
|
 |
Tisho Гост
|
Пуснато на: Сря Сеп 22, 2004 11:44 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | Tisho, нямам намерение да споря с когото и да било точно по въпросите за кодирането и интерпретациите на протоколите които се използват за IR обмен в битовата техника.
- стартов бит
- "стопов" интервал
При този протокол от изключително важно значение е не само абсолютните стойности на времената за кодиране на 1 и 0, но и съотношението на "предварителния" към стартовия бит. Ако то не е в съотношение 3:1 командата няма да бъде интерпретирана като валидна.
По отношение на декодера (процесора в този случай 1293) - командите винаги се предават последователно с два системни адреса алтернативно. В случая първото излъчване върви със системен адрес 0, а следващото с адр.15 и т.н. до отпускане на бутона. Ако не се получат 2 последователни команди по посочения начин - приетото се игнорира.
За влизането в сервизен режим това условие е утежнено и броя на получените последователно ВАЛИДНИ команди е доста по-голям, още повече, че най-напред се минава през режим CH-eck и чак след това ако продължиш да упорстваш се влиза в решим OP-tions.
Освен това дори и да успееш да влезеш в този режим от това нищо лошо и страшно няма да се случи. Има 4 8-битови конфигурационни байта, за да се добереш до тях трябва да се натиснат други бутони (пак валидни команди), за да ги промениш - 8 други бутона, а освен това трябва да потвърдиш промените (да ги запомниш) с друг бутон.
Wij kakwo sum sum narisuwal w predishniq si post.
Taka kato go gledash ima ili nqma start i stop bitowe?
Hm...
Koi neshta sum propusnal che tochno ne razbrah ?
Ako izkash demonstraciq na towa kak se wliza w servizen rejim s towa DU nqmash problemi .
A do kolkoto asinhorniq rejim na komunikaciq molq te dopusni che i drug moje da znae kak raboti
Sweta e shirok nali
Sorry za latinskite bukwi...
Na tozi komp nqmam kirilica.  |
|
|
 |
Tisho Гост
|
Пуснато на: Сря Сеп 22, 2004 11:50 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | Tisho, нямам намерение да споря с когото и да било точно по въпросите за кодирането и интерпретациите на протоколите които се използват за IR обмен в битовата техника.
- стартов бит
- "стопов" интервал
A i kude w tablicata (w posocheniq ot teb po gore link) e dadeno che w servizniq rejim se wliza s 00 ? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 22, 2004 12:20 Заглавие: |
|
|
Tisho, в предния си пост написах, че нямам никакво намерение да влизам в безсмислени спорове с когото и да било и не разбирам тона ти който се опитваш да държиш. Всичко това го написах защото може да е от полза на някой.
По отношение на това което си нарисувал, то също не е така. Команда 0 със системен адрес 0 нарисувана по твоя начин ще изглежда така:
|___|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|___|
за сравнение команда с адрес 0 и данни 1 ще изглежда така:
|___|_|_|_|_|_|__|_|_|_|_|_|___|
В този протокол има 3 бит интервала!
По отношение на това | Цитат: | | A i kude w tablicata (w posocheniq ot teb po gore link) e dadeno che w servizniq rejim se wliza s 00 ? | то този протокол НЕ Е стандартизиран (като RC5 на PHILIPS например) и това коя команда какво ще прави зависи само и единственно от записа (софтуера) на процесора. При въпросния 1293 - командата е тази! При други ползващи същия протокол може да бъде друга ( срещал съм и 63 напр.)
| Цитат: | Sorry za latinskite bukwi...
Na tozi komp nqmam kirilica. |
Над прозореца за отговор има инсталиран KREDOR |
|
|
 |
Tisho Гост
|
Пуснато на: Сря Сеп 22, 2004 19:03 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | Tisho, в предния си пост написах, че нямам никакво намерение да влизам в безсмислени спорове с когото и да било и не разбирам тона ти който се опитваш да държиш. Всичко това го написах защото може да е от полза на някой.
По отношение на това което си нарисувал, то също не е така. Команда 0 със системен адрес 0 нарисувана по твоя начин ще изглежда така:
|___|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|___|
за сравнение команда с адрес 0 и данни 1 ще изглежда така:
|___|_|_|_|_|_|__|_|_|_|_|_|___|
В този протокол има 3 бит интервала!
По отношение на това | Цитат: | | A i kude w tablicata (w posocheniq ot teb po gore link) e dadeno che w servizniq rejim se wliza s 00 ? | то този протокол НЕ Е стандартизиран (като RC5 на PHILIPS например) и това коя команда какво ще прави зависи само и единственно от записа (софтуера) на процесора. При въпросния 1293 - командата е тази! При други ползващи същия протокол може да бъде друга ( срещал съм и 63 напр.)
| Цитат: | Sorry za latinskite bukwi...
Na tozi komp nqmam kirilica. |
Над прозореца за отговор има инсталиран KREDOR |
Зад firewall съм и кредор-а не минава.
Хм...
Горе долу се опитваме са си кажем едни и същи неща ама по различен начин. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Сеп 22, 2004 20:02 Заглавие: |
|
|
Не съм съвсем съгласен с това: | Цитат: | Хм...
Горе долу се опитваме са си кажем едни и същи неща ама по различен начин. | Аз исках да кажа, че дълбоко се съмнявам, че всичко това което съм написал като необходими действия за да се променят опциите (и запомнят, за да се "омажат" нещата) е възможно да стане по описания начин (имам впредвид дистаннционното на антената). Дори и да има "бъгове" в софтуера на процесора, твърде много неща трябва целенасочено да се случат за да се получи такъв ефект (дори и след като се влезе в сервизен режим да се използва ориг. дистанционно). Има една друга подробност, а именно че тези памети са доста чувствителни към проблеми по захранването (и на мен аджеба не ми стана ясно като какво произведение е тази антена и като как е направена).
Между другото, ако говорехме за едно и също това което си нарисувал
| Цитат: | | |__|_|_|__|_|__|__|__|_|_|__|_|__| | би трябвало да изглежда така:
|___|_|_|__|_|__|__|__|_|_|__|_|___|
Ако беше регистриран, това последното щях да ти го пратя в Privat за да не пълним форума с неща които явно никой не го интересува.
Модератора, ако прецени може да поизтрие това-онова, че то темата нещо съвсем се разводни. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|