Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

АНТЕНА С ДИСТАНЦИОННО
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Tisho
Гост

МнениеПуснато на: Сря Сеп 22, 2004 6:52    Заглавие: Re: DU Отговорете с цитат

ELP написа:
Цитат:
Единственното условие е да има в какво да се отрази сигнала така че приемника да получи и някой позакаснял сигнал (от отражението ) спрямо основния и си готов останалото е въпрос на късмет коя команда ще се улучи.
Светлината изминава 1м за около 3 наносекунди-пита се колко може да закъснее отразения сигнал в стая дълга 5 метра например??! По скоро става въпрос за интерференция. Пробвай да промениш честотата на 4011 за да видиш дали ще спре да смущава /може би ще спре и да управлява антената обаче/.

Мда....
Тук си прав... Rolling Eyes
Не се бях замислил Razz
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 22, 2004 9:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Tisho, нямам намерение да споря с когото и да било точно по въпросите за кодирането и интерпретациите на протоколите които се използват за IR обмен в битовата техника.
Не знам какво си чел, но те уверявам, че си пропуснал някои неща.
Този протокол се състои от:
- "предварителен" интервал
- стартов бит
- 4 бита за код на система (адрес на устройството)
- 6 бита за код на командата (данни)
- "стопов" интервал

При този протокол от изключително важно значение е не само абсолютните стойности на времената за кодиране на 1 и 0, но и съотношението на "предварителния" към стартовия бит. Ако то не е в съотношение 3:1 командата няма да бъде интерпретирана като валидна.
По отношение на декодера (процесора в този случай 1293) - командите винаги се предават последователно с два системни адреса алтернативно. В случая първото излъчване върви със системен адрес 0, а следващото с адр.15 и т.н. до отпускане на бутона. Ако не се получат 2 последователни команди по посочения начин - приетото се игнорира.
За влизането в сервизен режим това условие е утежнено и броя на получените последователно ВАЛИДНИ команди е доста по-голям, още повече, че най-напред се минава през режим CH-eck и чак след това ако продължиш да упорстваш се влиза в решим OP-tions.
Между другото командата за влизане в сервизен режим е 00.
Освен това дори и да успееш да влезеш в този режим от това нищо лошо и страшно няма да се случи. Има 4 8-битови конфигурационни байта, за да се добереш до тях трябва да се натиснат други бутони (пак валидни команди), за да ги промениш - 8 други бутона, а освен това трябва да потвърдиш промените (да ги запомниш) с друг бутон.
Нищо няма да се случи ако направиш каквито и да е промени без да ги запомниш.
Та поради тези причини ми се струва, че все пак проблемите са другаде.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Tisho
Гост

МнениеПуснато на: Сря Сеп 22, 2004 11:44    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
Tisho, нямам намерение да споря с когото и да било точно по въпросите за кодирането и интерпретациите на протоколите които се използват за IR обмен в битовата техника.
- стартов бит
- "стопов" интервал

При този протокол от изключително важно значение е не само абсолютните стойности на времената за кодиране на 1 и 0, но и съотношението на "предварителния" към стартовия бит. Ако то не е в съотношение 3:1 командата няма да бъде интерпретирана като валидна.
По отношение на декодера (процесора в този случай 1293) - командите винаги се предават последователно с два системни адреса алтернативно. В случая първото излъчване върви със системен адрес 0, а следващото с адр.15 и т.н. до отпускане на бутона. Ако не се получат 2 последователни команди по посочения начин - приетото се игнорира.
За влизането в сервизен режим това условие е утежнено и броя на получените последователно ВАЛИДНИ команди е доста по-голям, още повече, че най-напред се минава през режим CH-eck и чак след това ако продължиш да упорстваш се влиза в решим OP-tions.
Освен това дори и да успееш да влезеш в този режим от това нищо лошо и страшно няма да се случи. Има 4 8-битови конфигурационни байта, за да се добереш до тях трябва да се натиснат други бутони (пак валидни команди), за да ги промениш - 8 други бутона, а освен това трябва да потвърдиш промените (да ги запомниш) с друг бутон.

Wij kakwo sum sum narisuwal w predishniq si post.
Taka kato go gledash ima ili nqma start i stop bitowe? Question
Hm...
Koi neshta sum propusnal che tochno ne razbrah ? Razz
Ako izkash demonstraciq na towa kak se wliza w servizen rejim s towa DU nqmash problemi Wink .
A do kolkoto asinhorniq rejim na komunikaciq molq te dopusni che i drug moje da znae kak raboti Laughing
Sweta e shirok nali Wink

Sorry za latinskite bukwi...
Na tozi komp nqmam kirilica. Crying or Very sad
Върнете се в началото
Tisho
Гост

МнениеПуснато на: Сря Сеп 22, 2004 11:50    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
- стартов бит
- "стопов" интервал

A i kude w tablicata (w posocheniq ot teb po gore link) e dadeno che w servizniq rejim se wliza s 00 ?
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 22, 2004 12:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Tisho, в предния си пост написах, че нямам никакво намерение да влизам в безсмислени спорове с когото и да било и не разбирам тона ти който се опитваш да държиш. Всичко това го написах защото може да е от полза на някой.
По отношение на това което си нарисувал, то също не е така. Команда 0 със системен адрес 0 нарисувана по твоя начин ще изглежда така:
|___|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|___|
за сравнение команда с адрес 0 и данни 1 ще изглежда така:
|___|_|_|_|_|_|__|_|_|_|_|_|___|
В този протокол има 3 бит интервала!
По отношение на това
Цитат:
A i kude w tablicata (w posocheniq ot teb po gore link) e dadeno che w servizniq rejim se wliza s 00 ?
то този протокол НЕ Е стандартизиран (като RC5 на PHILIPS например) и това коя команда какво ще прави зависи само и единственно от записа (софтуера) на процесора. При въпросния 1293 - командата е тази! При други ползващи същия протокол може да бъде друга ( срещал съм и 63 напр.)

Цитат:
Na tozi komp nqmam kirilica.

Над прозореца за отговор има инсталиран KREDOR
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Tisho
Гост

МнениеПуснато на: Сря Сеп 22, 2004 19:03    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
Tisho, в предния си пост написах, че нямам никакво намерение да влизам в безсмислени спорове с когото и да било и не разбирам тона ти който се опитваш да държиш. Всичко това го написах защото може да е от полза на някой.
По отношение на това което си нарисувал, то също не е така. Команда 0 със системен адрес 0 нарисувана по твоя начин ще изглежда така:
|___|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|___|
за сравнение команда с адрес 0 и данни 1 ще изглежда така:
|___|_|_|_|_|_|__|_|_|_|_|_|___|
В този протокол има 3 бит интервала!
По отношение на това
Цитат:
то този протокол НЕ Е стандартизиран (като RC5 на PHILIPS например) и това коя команда какво ще прави зависи само и единственно от записа (софтуера) на процесора. При въпросния 1293 - командата е тази! При други ползващи същия протокол може да бъде друга ( срещал съм и 63 напр.)

Цитат:
Na tozi komp nqmam kirilica.

Над прозореца за отговор има инсталиран KREDOR

Зад firewall съм и кредор-а не минава.

Хм...
Горе долу се опитваме са си кажем едни и същи неща ама по различен начин.
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Сеп 22, 2004 20:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Не съм съвсем съгласен с това:
Цитат:
Хм...
Горе долу се опитваме са си кажем едни и същи неща ама по различен начин.
Аз исках да кажа, че дълбоко се съмнявам, че всичко това което съм написал като необходими действия за да се променят опциите (и запомнят, за да се "омажат" нещата) е възможно да стане по описания начин (имам впредвид дистаннционното на антената). Дори и да има "бъгове" в софтуера на процесора, твърде много неща трябва целенасочено да се случат за да се получи такъв ефект (дори и след като се влезе в сервизен режим да се използва ориг. дистанционно). Има една друга подробност, а именно че тези памети са доста чувствителни към проблеми по захранването (и на мен аджеба не ми стана ясно като какво произведение е тази антена и като как е направена).
Между другото, ако говорехме за едно и също това което си нарисувал
Цитат:
|__|_|_|__|_|__|__|__|_|_|__|_|__|
би трябвало да изглежда така:
|___|_|_|__|_|__|__|__|_|_|__|_|___|

Ако беше регистриран, това последното щях да ти го пратя в Privat за да не пълним форума с неща които явно никой не го интересува.

Модератора, ако прецени може да поизтрие това-онова, че то темата нещо съвсем се разводни.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети