Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Вашето мнение за една схемичка
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Ное 29, 2005 19:50    Заглавие: Отговорете с цитат

И при мен не се отваря, дори я изтеглих, но не се отваря пак. Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
quad
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Varna/Targovishte

МнениеПуснато на: Вто Ное 29, 2005 20:35    Заглавие: Отговорете с цитат

gelkov написа:
...И има ли някаъде качена платка за този усилвател че не ми се проектира Благодаря Ви предварително!

Може да се уреди, но не веднага.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
whitesnake
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 12:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравейте!
Надявам се да можете да помогнете.

Усилвателя го ползвам от 3 години някъде и е само един канал.Тока на покой е 10-20мА.

Знам, че схемата е доста проста, но въпреки това върши доста добра работа, обаче напоследък нещо става и постоянно ми гори предкрайния транзистор оцветен в червено, като му пробива прехода база-емитер.Предполагам, че на този преход напрежението се повишава значително за да пробие прехода, но нямам идея защо се получава така.

Схемата е свирела 2 месеца без проблем и изведнъж, просто изгаря само този елемен, без да е загрял или да е усилван.
Като защита ползвам стандартни предпазители за 2А или 3А за всяко рамо.Когато изгаря предкрайния транзистор, предпазителите си остават здрави.

Надявам се някои да предложи нещо като идея за откриването на причината за изгарянето на транзистора и решаването на проблема.
Може и да споделите някоя своя схема, която работи добре на такова напрежение.

Ползвам не стабилизирано захранва с филтрови кондензатори по 15000мФ за всяко рамо.

Благодаря много.
Върнете се в началото
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Юли 03, 2006 16:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Нищо странно че не ти изгаря бушона след като гори само Б-Е прехода ...проблемът трябва да се търси в 2 насоки - входната верига на самия транзисто ( на пример прекъснал диод ), но по - скоро на мен ми се струва че проблемът ще да е от самия ОУ, т.като той работи в граничен режим...не съм сигурен, нека някой по - навътре с тази схема да каже, но на практика в нея няма какво да се разваля Smile още повече да гори Б-Е на драйверните транзистори
whitesnake
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 04, 2006 7:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Няколко пъти ми гори драйверен транзистор, или този , който посочих или на горното рамо, като веднъж ми прегоря прехода Б-К. За 270ома използвам 2W резистори за да не ми горят при възникване на дефекта.
Изкам да попитам , ако случайно захранвщото напрежение на 741 прескочи 18В какво ще стане?
Върнете се в началото
gelkov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 04, 2006 10:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Зависи с колко прескочи, но може да здаде багажа, до колкото помня +/-18В му е максималното допустипмо захранващо напрежение по каталог
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 04, 2006 12:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Някой има ли представа с какъв операционен усилвател най - добре работи схемата?
Четох из форума, че се използва и разни други модели. Аз имам б741 и 741р.
Върнете се в началото
slav4o.com
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Вто Юли 04, 2006 16:08    Заглавие: Отговорете с цитат

B741 ми казаха, че е български и не знам защо така и не можах да я подкарам с него, на няколко пъти. UA 741 CP пластмасов DIP 8 с него работи. За по-добър някой друг да каже.
А BD139 за да гори има причина и тя може да е в крайния транзистор КD607 ако той е с много малко усилване (бета) то тока през BD139 e голям. Освен това захранващото напрежение 54 V може да не е точно толкова а повече, както и при пускане може да се получи пренапрежение или голям базов ток и това да причини изгаряне. Дори е възможно да се самовъзбуди при включване и това евентуално да е причина.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
whitesnake
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 05, 2006 8:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Вчера смених повредения транзистор и като го пуснах си тръгна, но странно беше, че тока на покой беше 10-12mА. При резистори от 300 ома. Пуснах го да посвири малко, но като реча да усиля и се чуваше някакво пукане. Реших да сменя операционния усилвател и да видя какво ще стане. Сложих този б741(оказа се ба741) 14 пинов корпус.След като го смених с него тока на покой скочи до 200mA. Явно операционния усилвател е бил доста кофти.

Ако схемата работи с начален ток от порядъка на 200-300mA ще има ли подобрение на качеството и дали има смисъл от такъв ток?Неможах да го пробвам вчера, защото загря доста и ще ми трябва вентилатор за да работи така.

Тук из форума намерих подобна тема , в която се твърдеше, че тръгвал с операционен усилвател ne5532. Мислите ли, че е възможно?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ditronix
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Провадия

МнениеПуснато на: Сря Юли 12, 2006 15:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Тези бета741 са румънски и са върха на боклуците!Изобщо не пробвайте с тях!А като драйверни транзистори може да се опита с BD 237/238-по-добрички са не само от към сила!

DRL модули за всички видове автомобили!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 3 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети