|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
guitman Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 04, 2006 22:18 Заглавие: |
|
|
Интермодулационните изкривявания са съвсем друго нещо. Тази идея с подтискането на основната честота не е лоша. Ако вярваш достатъчно на филтрите и усилвателите си, мери. _________________ home studio |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
machinow Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 05, 2006 11:59 Заглавие: |
|
|
Колеги, моля ви се, не карам никого насила да мери по най-лесния и ефективен начин /и достъпен/ .
Няма да изнасям лекции Що е то FFT анализ, няма да пиша BG manual на Spectra Lab и никога не съм казвал, че съм мерил 0.001% с карта със SNR 90dB
Който има малко акъл, ще се справи сам с моята идея, който няма - по-добре да не мери нищо
Какво е THD, SNR, DR, TIM, ID и т.н. също няма да обяснявам.
Единствено ще кажа каква беше системата и резултатите ми:
Комп с Audigy 2, стандартно АЦП и друго АЦП, Equipment Under Test, кабели, товар, Differential Amplifier /или инструментален/, софт - SpectraLab, Adobe Reader 5.0 ; и достатъчно ум и опит.
Тестовите резултати :
резолюция /мин ниво на надеждни измервания/
-100dB ref основен хармоник, за 2 ри и 3-ти хармоници, т.е. THD ~ 0.001..0.002%, ID от същия порядък. Всичко това за честоти 1, 6, 7, 14, 15, 18, 19, 20 kHz
КОйто иска - да пробва, който НЕ ВЕРВА - да се мъчи!
Поздрави. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 05, 2006 12:27 Заглавие: |
|
|
| Аз имам AUDIGI звукова карта и стъпало за което дават 0.001% /0.0007% измерени на прототипа/Дай идея как да стане ,или дай телефон за връзка да го измеря при теб за да се убедя в правотата ти .Иначе ще смятам ,че само си чешем езиците! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Сря Юли 05, 2006 14:25 Заглавие: |
|
|
Имате поща,
иначе идеята я дадох 2 пъти, барабар с още разяснения и примерна тестова постановка и характеристиките и. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Юли 05, 2006 19:59 Заглавие: |
|
|
| Намерих схема в списание млад конструктор от 85та година схемата е много лесна и е емитерен повторител със режекторен филтър. Дават и минумум 0.08% като това може би ме удовлетворява напълно но се изизсква високоомен волтметър за променливо напрежение и широка честотна лента и малък входен капацитет. Което пак затруднява работата. |
|
|
 |

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Юли 06, 2006 16:42 Заглавие: |
|
|
machinow, я по добре го напиши на български, защото тези "DR, TIM" и т. н. само ти си ги разбираш. Аз имам Audigy2 с 24 битово АЦП (алабала) и продължавам да твърдя че не може да се измери клирфактор със точност. Проблем идва и от това че самата карта греши при спектралния анализ и си "измисля" честоти и нива. Не съм сигурен че ако гоним точност можем да я постигнем със софтуерно подтискане на шума, още повече че влиза грешка и от джитър. _________________ home studio |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юли 10, 2006 8:36 Заглавие: |
|
|
Еми щом продължаваш да твърдиш ... аз какво повече да кажа......
Дадох пример КАКВО съм ИЗМЕРИЛ аз с моето Audigy ....
А лекциите по signal - conditioning са по-дълги и няма да ги излагам тук.
TIPS:
DR - Dynamic Range,
TIM - Transient Internmodulation Distortion,
а знаеш ли що е то "Instrumentation Amplifier" ?
За някои неща не е нужно да обвиняваш "хардуера, който имаш", а е по-добре да помислиш за начини, чрез които да "извлечеш максимума"
С малко помощни схеми /все пак отлично конструирани/ и същата звукова платка може да се измерят нива на хармоници от порядъка на -110 .... -130 dB спрямо основния хармоник |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юли 10, 2006 20:30 Заглавие: |
|
|
И тази тема е за раздел "дъръ-бъръ". Не ми е приятно но този пост ще е дълъг.
machinow, отново апелирам ако държиш да си ясен да пишеш на български.
Да видим сега:
signal - conditioning - сигнално условие (или нещо от сорта). Ние го учихме като сигнали и системи.
DR - Dynamic Range, динамичен обхват, показателя грубо може да се предстаи като обратно пропорционален на компресията, но не е експанзия. Свързан е с отношението сигнал шум. Показва отношението между нивата на номиналния изходен или входен сигнал и най-слабия полезен сигнал в децибели. При липса на компресия този показател е практически равен на отношението сигнал шум. Audigy съвсем не са професионални карти и при най-доброто audigy2 на line in входа този показател не е по висок от 100dB. 110dB като отношение е 100000000000. Това означава, че при номинално входно ниво 2V шума е 0,002nV. По същата логика за 130dB се получава 0,2pV.
TIM - Transient Internmodulation Distortion, - интермодулационни изкривявания. Изразяват се при наличие на повече от една честота, каквато винаги има поради наличието на хармонични изкривявания. Ефектът е взаимна честотна модулация между двете, дълбочината на която зависи от амплитудата на модулиращата. За този показател в един друг форум един от потребителите твърдеше че за Audigy e над 40%, което е абсурд но въпреки това мога да кажа че не е нисък.
"Instrumentation Amplifier" - инструментален "инзмервателен" усилвател. Използва се в прецизни измервателни уреди, мултимери, измерители на температура, налягане, медицински уреди и т.н. В Audigy2 ОП-овете са най-обикновенни малкошумящи.
Извинявам се на всички, че не съм точен в преводите на термините но мисля, че обяснението ми е издържано.
Тези неща не се изчистват с алгоритми. Знаем, че всеки опит за подтискане на шума води до загуба на информация. При опит за възстановяването и към нея се прибавя нов шум. Когато хардуера не става, и мисленето и дипломите не помагат.
Audigy не звучат зле като за средно петребителски клас карта, но за съжаление не стават за прецизни измервания въпреки, че не съм споменал нищо за АЦП-тата, семплирането и джитера им. За съжаление това са едни от най-добрите карти които могат да се намерят в България и в повечето случаи закупуването им става с поръчка. Като добри карти мога да спомена моделите на M-Audio или creative от серията EMU, с цена над 200$. _________________ home studio |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пон Юли 10, 2006 22:58 Заглавие: |
|
|
Тия малки разлики от няколко нано или пиковолта не мисля че могат да бъдат уловени от АЦП на звуковата карта, овсен това в компютъра има доста импулсни смущения, които могат да внесат много повече шум. Все пак, аз не искам да правя такива точни измервания. По скоро ми трябва начина(принципа) за измерване. Дори смятам че тази схема може да е подходяща за целта тъй като измерванията ще ги проведа със звуковата карта която ще ползвам за слушане и ще меря отношението на полезния сигнал спрямо всичко което не трябва да се чува, шум, брум, изкривявания.
http://sound.westhost.com/project52.htm тази е интересна. Мисля че е най-приемлива за мен. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|