|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 12, 2006 18:24 Заглавие: |
|
|
| Тази схема работи с богато разнообразие от биполярни операционни усилватели.Стига да издържат по 15 -18 волта на рамо.741 е най неудачния вариант,пробвай да смениш ценеровите диоди с 15 волтови и да си купиш по качествени BD |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
whitesnake Активен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 13, 2006 8:11 Заглавие: |
|
|
| И на мен ми се иска да сложа нещо по-добро като операционен усилвател, но тъй като в статията на схемата пише, че друг ОУ не става и затова. Препоръчайте някои по - добър операционен усилвател и по - добри драйверни транзистори. Моля. |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Чет Юли 13, 2006 9:17 Заглавие: |
|
|
Статията е стара
Инак с тия кръглите дето пише със синьо В741 те имат и знака за благовградския полупроводников завод не съм го подкарвал. А тея Бета 741 със 14 крака правоъгълните с тях също работи, не мисля, че са боклуци, поне тия които съм ползвал а те са от осемдесетте. Сега може да има други сери калпави или ментета.
А тока на покой за да е 80 мА понякога се налага да е със резистори 400-500 ом. Това зависи и от усилването на транзисторите и от консумацията на ОУ. |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 13, 2006 10:58 Заглавие: |
|
|
Момчета 741 е от зората на полупроводниците,шумен е ,бавен е,крив е.Пробвай с NE5532 води се много "хай-енд" |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 13, 2006 14:02 Заглавие: |
|
|
Ти по-добре да беше разгледал схемата и да кажеш как параметрите на ОУ като шум ,бързодействие и прочие оказват влияние върху качеството на този усилвател! Или само си пишеме кои ОУ са по-по-най? А пък понятието
High-end няма нищо общо с операционни усилватели ,най малко пък с 5532 ,5534 е по добър, но High-end .......?! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 13, 2006 18:13 Заглавие: |
|
|
Всичко във всяка схема оказва влияние,човека си я е направил слуша си я с години,са какво да я пусне в кофата ли.А без операционни усилватели не минава нито един звукоизточник да речем CD.Или в high-end-а са забранени и CD-тата ? Казвам че се води,не е мое лично мнение NE5532,но често се поставя на мястото на други във въпросните CD-та от познавачи на High-end-a...пък и струва 80 стотинки,защо не нека сложи NE5534тамън ще легне директно на мястото на 741 ама да е с буква А -най добре.. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 13, 2006 21:44 Заглавие: |
|
|
| Само общи приказки пишеш- всичко оказва влияние, що ли се занимавам,човека да си възстанови оригиналната схема със 741 ,поне сега се намират под път и над път. Що се отнася до CD и High end -според аудиоманиаците само винил ,така че и тук бъркаш. 5532 са усилватели от преди 20 години ,5534 също ,въобще има далеч по нови разработки със много по-добри параметри ,може би такива ползват днес ,ама тези архиви едва ли! |
|
|
 |
whitesnake Активен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 14, 2006 11:01 Заглавие: |
|
|
| На всички ни е ясно, че винаги може повече, когато става дума за операционни усилватели. Аз се интересувам с кой от вече посочените операционни усилватели, схемата би работила въобще и по-добре от използването на 741? |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Пет Юли 14, 2006 12:29 Заглавие: |
|
|
| ELP написа: | | Само общи приказки пишеш- всичко оказва влияние, що ли се занимавам,човека да си възстанови оригиналната схема със 741 ,поне сега се намират под път и над път. Що се отнася до CD и High end -според аудиоманиаците само винил ,така че и тук бъркаш. 5532 са усилватели от преди 20 години ,5534 също ,въобще има далеч по нови разработки със много по-добри параметри ,може би такива ползват днес ,ама тези архиви едва ли! |
Пробвал съм със К140УД7 и не работи хубаво, намален е коефициента на усилване (ООВ нещо не го компенсира напълно) спрямо със 741. Не свири така добре някак шумно и като че ли има малко повече изкривявания на високи честоти. Може би има значение. Не съм пробвал със друг. Пробвал съм със 740 но той е с полеви транзистори на входа а гледам стойчо писъл че работи с широк обвхат биполярни. Все пак 740 е със МОС транзистори и може би бях го повредил още преди да направя пробата та затова не стана с него. |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 14, 2006 19:14 Заглавие: |
|
|
| Моето лично мнение за тази схема е ,че става само за експерименти ,не за сериозна работа ,нестабилна е ,лесно се поврежда ,ако ще и супер усилватели да се ползват това не си е работа. Крайните се управляват от консумирания ток на ОУ в режим близък до късо съединение ,доколко този ток следва входния сигнал и доколко е стабилен тока на консумация на ОУ в покой ,който определя началния ток на крайните ,невъзможност за температурна стабилизация въобще странна и несериозна схема! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|