Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

STR-S6707
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 09, 2006 8:41    Заглавие: STR-S6707 Отговорете с цитат

Колеги, в болшинството случаи при дефектиране на STR-S6707 и подобните и се касае за изгаряне на мощния високоволтов транзистор вграден в тази ИС, докато останалата част от нея функционира нормално (може би?). Изолирал съм крачетата на мощния транзистор и съм поставял външен от рода на BU508A. Такива замени съм правил няколко пъти но не винаги са били успешни, изгаряли са пак транзисторите-при включване обикновенно. Според вашия опит оправдана ли е такава замяна, и ако да, кой е най-подходящия транзистор? Все пак цената на нов STR е от порядъка на 8-10лв., а на транзистора е 2-3. А и доста от STR-ите на пазара са фалшиви. Споделете вашия опит.

Последната промяна е направена от pamporov на Пон Окт 09, 2006 9:06; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bai_tishan
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Велико Търново

МнениеПуснато на: Пон Окт 09, 2006 9:01    Заглавие: Отговорете с цитат

в случея щом останалата част е здава BU508A става идеално
joro_61sv
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Малта

МнениеПуснато на: Пон Окт 09, 2006 9:24    Заглавие: STR-S6707 Отговорете с цитат

по принцип става но има опастност да си вкараме автогол каква е гаранцията че управлението ще продалжи да работи нормално и колко време е ако е за някой приятел бих го направил КОЛЕГИ вашето мнение ??? Wink
Гост

МнениеПуснато на: Пон Окт 09, 2006 9:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Такива замени съм правил няколко пъти но не винаги са били успешни, изгаряли са пак транзисторите-при включване обикновенно.

Като му е дефектно управлението ще праска транзистора при включване, то затова е праснал и вътрешния.Лошото е , че проверката може да жертва един транзистор , макар че с лампа може да получим 95% сигурност работи ли управлението или не.Все пак STR -а е интегрална схема с вътрешни връзки и дефекта в мощния транзистор може да предизвика и други изменения на параметрите, затова колко ще работи с тази преработка е Божа работа!
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 09, 2006 11:30    Заглавие: Отговорете с цитат

На datasheeta-а на 6707 базата и колектора нямат връзка с други елементи от ИС, единствено емитера но той е към маса.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladimirstanoev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Окт 09, 2006 11:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Може да се сложи външен транзистор, но е добре да се има впредвид следното:
1.Освен транзистора всичко друго в ИС трябва да е оцеляло.
2.На блоковата схема в datasheet не се виждат вътрешни връзки, но това не е гаранция, че няма такива /пример - ТА8690/.
3.Топлинната защита със сигурност няма да работи по същия начин като температура и време за задействане.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
zapad
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Окт 09, 2006 11:44    Заглавие: Отговорете с цитат

в мойте случаи когато съм присаждал външен транзистор,съм нямал проблеми след това, с изключение на веднъж,но BU508 се оказа менте
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Окт 09, 2006 11:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
на 6707 базата и колектора нямат връзка с други елементи от ИС

Е как да нямат?Нали транзистора се управлява от останалата част от STR - а.От 5 крак излиза управлението и отива на 3 - базата на транзистора.Като пробие този транзистор и стане късо между база и колектор 300V къде ще отидат?
Върнете се в началото
tonovd
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Кричим

МнениеПуснато на: Пон Окт 09, 2006 20:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Pamporov, като видя подобни изпълнения на уред оставен за ремонт при мен казвам на клиентите, че предните "майстори" са кърпачи! Не си заслужава за някой лев икономия да си чернеш името. За мен удоволствието от занаята е да ремонтирам приближавайки се максимално до това което е направил производителя! От 30 години в занаята този ми принцип се е доказал безапелационно.... е така мисля аз Wink
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Пон Окт 09, 2006 21:50    Заглавие: STR-S6707 Отговорете с цитат

С Т Р У П О Т И Н И Evil or Very Mad
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети