Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Автоматично включване и изключване на фаровете на колата
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 10, 2006 11:15    Заглавие: Re: Mne Отговорете с цитат

valioman написа:

Масата съм я забравил от недоглеждане
Целта ми схемата да е с евтин и малък процесор и този ми беше под ръка
Прав си за кварца ама тук гоним ниска цена .
Твоя вариант е добър но е по сложен от моя.
Ценерите съм ги сложин като защитни елементи от превишаване на напрежението над 5 волта

И твоята схема е постоянно вкл. няма смисъл нека се задейства когато си дал на контакт.

Не искам да си меря познанията с никой просто предлагам ефективно и същевременно евтино решение
Един PIC12 е към 2 лева все пак а и не трябват много пинове.

Поздрави.

П.С.Ако няма други забележки да пускам ли сорса ? Smile

Е па този е 3лв, сега за 1 лв ли ще спорим Very Happy Laughing
Какво като е постоянно включена нали консумира 5 ма , дори няма да го усети акумулатора, а и може да имаш проблеми при постоянното рестартиране на процесора от забивки Rolling Eyes
И не мисля че е по сложна дори е по проста на твоята липсва релето и диода за релето , а зумера го взимаш от стар електронен часовник, или от комет нали е стотинки Confused
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Ное 10, 2006 14:53    Заглавие: Re: Mne Отговорете с цитат

valioman написа:
suxfan написа:
pamporov написа:
Анода на Д2 към маса!

1. Избрал си процесор с външен кварц , има такива на който не им трябва кварц , например 16F630; 16F676, 16F688 и т.н., намаляваш частите и проблемите Laughing
2. За какво си сложил този ценер ако ще следиш напрежението на акумулатора, не ти трябва ?
3. На входовете може спокойно да вкараш сигнала с един диод , когато има нула протича ток през него и отчиташ 0 , когато е 1 той не връща назад и остава 1 .
Нещо такова :

Масата съм я забравил от недоглеждане
Целта ми схемата да е с евтин и малък процесор и този ми беше под ръка
Прав си за кварца ама тук гоним ниска цена .
Твоя вариант е добър но е по сложен от моя.
Ценерите съм ги сложин като защитни елементи от превишаване на напрежението над 5 волта

И твоята схема е постоянно вкл. няма смисъл нека се задейства когато си дал на контакт.

Не искам да си меря познанията с никой просто предлагам ефективно и същевременно евтино решение
Един PIC12 е към 2 лева все пак а и не трябват много пинове.

Поздрави.

П.С.Ако няма други забележки да пускам ли сорса ? Smile

Кога да очакваме дъмпа. Едина два лева едва разлика в цената на двете схемни решения не е от значение. За да не стават грешки няма да е лошо в архивчето с дъмпа да сложиш и схемното решение с точните стойности на елементите.
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Съб Ное 11, 2006 22:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Защо не промените начина по който се захранват фаровете?
При жигулите как стоят нещата? Трябва да е завъртян ключа, за да могат да се включат фаровете. Там когато извадиш ключа на нулево положение фаровете никога не могат да светят.
Върнете се в началото
suxfan
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Ное 13, 2006 10:30    Заглавие: Hm Отговорете с цитат

Anonymous написа:
Защо не промените начина по който се захранват фаровете?
При жигулите как стоят нещата? Трябва да е завъртян ключа, за да могат да се включат фаровете. Там когато извадиш ключа на нулево положение фаровете никога не могат да светят.

Как да се промени , нали от релето излизат 2 извода , може да си сложиш и външно реле а това да е някакво малко за да не се скапе нещо по схемата от грешки , лошото е че повечето коли нямат релета , а релето трябва да издържа минимум 20 А, защото ако са 2 крушки по 100 Вата имаш 17А Confused
Абе ако питаш мене трябва само да пищи и да изгасне след 5 мин, защото може да си в някое село и да не искаш да светиш посред бял ден, или просто да си човъркаш нещо по колата и да мислиш как да го махнеш да не те дразни само Very Happy Laughing
Върнете се в началото
Стенли
Гост

МнениеПуснато на: Пон Ное 13, 2006 11:13    Заглавие: Отговорете с цитат

suxfan казва ".....Абе ако питаш мене трябва само да пищи и да изгасне след 5 мин, защото може да си в някое село и да не искаш да светиш посред бял ден, или просто да си човъркаш нещо по колата и да мислиш как да го махнеш да не те дразни само....."
Аз напълно споделям тази идея да сигнализира при забравени нключени фарове, но не само при запалване на двигателя а и при излизане от колата и сме ги забравили включени. Сега работя по такава схемичка, сигнализатора ми е от електронен будилник. На излизане от колата и забравени фарове вече съм го направил. Ето как:
От фаровете през диод подавам напрежение на стабилизатор с LM317 за 1.5 волта (на толкова работи това зумерче), от изхода му подавам 1.5 волта на зумерчето, минус захранването му съм закачил на бутона на вратата. По този начин при отваряне на вратата и включени фарове започва веднага да пищи.
По сложно е да напомни при запалване на двигателя и не включени фарове. Това умувам да направя с таймери NE555 (струват 0.50 лв.). Значи на същия този стабилизатор с LM317 през диод подавам напрежение от контактния ключ. Схемата с таймерите се състои от две схемички, първата реализира закъснение за включване на втората която пък работи в продължение на около 30 сек. От изхода и управлявам транзистор който замасява зумерчето, паралелно на бутона на вратата (има и включен диод за да се избетне взаимното влияние с бутона на вратата). Сигнал за задействане на таймерната схема взимам от стартера и през транзистор се подава на вход 2 на първия таймер. Разрешаващите входове на таймерите се комутират в зависимост от това дали фаровете са включени или не. Ако са включени същите са замасени през транзистор управляван от напрежението на фаровете, в противен случай на тях се подава напрежение 12 волта. По този начин при завъртане на стартера и запалване на двигателя, след известно време на закъснение от първия таймер, се задейства втория и пищи около 30 сек (може и по-вече въпрос на вкус). Тези времена на таймерите се регулират. Целта е да се чуят, а това ще стане след затихване на шумовете от стартера. При включване на фаровете разрешаващите входове се нулират и зумера млъква, а ако са включени фаровете веднага след запалването зумера няма да заработи.
Та това мисля да реализирам, може и по просто да го реализирам но като идея съм се спрял на това.
Върнете се в началото
фф
Гост

МнениеПуснато на: Нед Ное 19, 2006 14:33    Заглавие: Как го направих при Шкода 120 Отговорете с цитат

Здравейте както се вижда варианти бол.Искам да ви кажа аз как си реших проблема с фаровете.
От крушката за зареждането взимам сигнал който е ~2V при и подаден контакт и не работещ двигател и ~12.5V при работещ това командва директно едно 12V реле(клема 61 за тези на който им говори), а то подава сигнал на едно реле за време ~10 сек. и второто реле пали фаровете + габаритите през диод. Когато се сложи и едно ключе на веригата на първото реле през лятото авт.пуск. се изключва. Мисля че като пари излиза около 5лв.без да си броим скъпо платения труд Laughing Вече работи от 1.11.2006 доста задоволително. Успех на всички . Very Happy
Върнете се в началото
After_Dark
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Бургас

МнениеПуснато на: Нед Ное 19, 2006 15:48    Заглавие: Отговорете с цитат

аз си го спретнах с реле за време, което се захранва директно от динамото
като запаля след минутка включва фаровете а кат угася двигателя си гаснат веднага
извадих 2 кабела само от променливото - малко селско изпълнение ама не ми се занимаваше Embarassed
Върнете се в началото
kalin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Дек 02, 2006 13:44    Заглавие: Отговорете с цитат

На женскя пазар видях един беше измислил най доброто кото съм видял до сега!

На жапката имаше огромен надпис "ФАРОВЕТЕ" написан на картон с маркер закачен със сезал!!
е няма как да не се сетиш да ги включиш или да ги изключиш!!!
Върнете се в началото
Гост

МнениеПуснато на: Сря Яну 03, 2007 18:35    Заглавие: Отговорете с цитат

РЕАЛИЗАЦИЯТА Е ПРОСТА!!!
Направихме си опити и с релета за време, и с процесори и следене на напрежението на акумуларота и мн. други варианти. Достигнахме до едно доста приемливо решение което работи както на дизели, така и на бензинови двигатели.
Автоматично Пали фаровете 10 до 20 секунди след като запали колата ( зависи от това колко бързо започва да зарежда) и ги гаси след като се угаси колата.
Устройството има зимен и летен режим на работа, като ключа за фаровете може да работи независимо от устройството
Използваме комбинаця от реле за време и следене на заряда. Схемичката стана доста устойчива(PIC16F84 се "шашака " понякога при палене, особено ако кабелите на високото не са много добре) и непретенциозна кам вида на автомобила. достигнали семе приемлива цена от 30лв. на който му се вийда много - нека си направи всички експерименти и да калкулира (само цената на релето е 3лв + 2лв за куплунга + 3лв за кутия.... и т.н.)
нв знам кой и как докарва цена от 5-6 лв. за едно такова устройство?....
Предлагаме на хората които нямат време или умения готово решение. а за тези които имат време да експерементират - за всеки опит мога да им кажа каде са им грешките или плюсовете. направили сме над 30 вида устраойства докато се спреме на даденото.
ако на някой му се вийда разумна цена от 30 лв. телефона ми е 0899190570 . пращаме ги с наложен платеж. монтажа е елемнетарен.
а на който са му много - еее все пак трябва да има и други които да експерементират.
Върнете се в началото
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 03, 2007 21:08    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз предлагам срещу 30 лева да вземеш малко уроци по българска граматика и правопис, какво ще кажеш?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
Страница 7 от 8

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети