|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Gena Гост
|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 7:17 Заглавие: Проблем с механиката на Panasonic NV-HD635EE |
|
|
Здравейте!
Имам проблем с механиката на собственото си видео Panasonic NV-HD635EE. Тя е Z-Mechanism Rev.1 от 1998г. До преди месец работеше перфектно, но сега проявява следния дефект: при превъртане FF без картина на висока скорост и натискане на бутон STOP лентата и брояча на дисплея спират нормално, но за около 2-3 секунди се чува "хъркане" на зъбно колело, което не зацепва. Това го прави с всякакви касети, почти винаги напред и много рядко при REW. Иначе при възпроизвеждане SP & LP, FF & REW с преглед на картината, превъртане от начало до край на лентата (Е180) и всички други режими няма никакви проблеми!
Имам Service manual за тази механика и проверих седемте сервизни режима - всичко е OK! Визуално не се забелязват повреди по механичните части. Все пак се съмнявам в Idler Arm Unit - Part No:VXL2792, който предава движението и превключва скоростите на PLAY & FF/REW. Понеже цената му с доставката е около 18 лв. искам да съм сигурен, че проблема е в него.
Ако някой от вас се е сблъскал с този проблем или поне има опит с този Z-Mechanism моля да сподели опита си! В случай на вероятна повреда в друга част, бихте ли ми написали и нейния Panasonic Part Nо, ако ви е известен? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Rockton Опитен потребител

Регистриран на: 10 Яну 2004 Мнения: 333 Местожителство: София - Люлин
|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 9:00 Заглавие: |
|
|
Проблема ти е механичен,при този тип механизми, е честа повреда! Провери централната зъбна фрикция (тази с плаващата зъбна предавка)!...или смазката е застаряла и клеясала,или съединителите не работят нормално??? а да! виж и спирачките на водещия и подаващия куплунг,също и успокоителите против преплъзване!!! _________________ Да споделим опит и познания -за да не откриваме "топлата вода" отново! -Човек се учи докато е жив. |
|
|
 |
Gena Гост
|
Пуснато на: Пон Ное 01, 2004 7:48 Заглавие: |
|
|
Пак съм аз. Вчера смених Idler Arm Unit ( с плаващата зъбна предавка ) - никаква промяна. Забелязах, че "хъркането" се появява при FF & REW само когато е преди средата на касетата, т.е. по-голямата част от лентата е навита на предаващата ролка. Прави го и на 120Е и на 180Е касети. Притискащата ролка е малко "лъснала", но това мисля, че няма връзка с проблема. Огледах всичко, но нищо друго не се забелязва.
Как да локализирам в коя част точно е повредата? Нямам подръка резервни части, за да пробвам. Ако някой има списъка с Panasonic Part Numbers за Z-mechanism, моля да ми го изпрати или да ми посочи откъде да го сваля по Internet.
Между другото някой знае ли колко струва напълно окомплектована нова механика за този модел? |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 01, 2004 21:41 Заглавие: |
|
|
| Gena написа: | Пак съм аз. Вчера смених Idler Arm Unit ( с плаващата зъбна предавка ) - никаква промяна. Забелязах, че "хъркането" се появява при FF & REW само когато е преди средата на касетата, т.е. по-голямата част от лентата е навита на предаващата ролка. Прави го и на 120Е и на 180Е касети. Притискащата ролка е малко "лъснала", но това мисля, че няма връзка с проблема. Огледах всичко, но нищо друго не се забелязва.
Как да локализирам в коя част точно е повредата? Нямам подръка резервни части, за да пробвам. Ако някой има списъка с Panasonic Part Numbers за Z-mechanism, моля да ми го изпрати или да ми посочи откъде да го сваля по Internet.
Между другото някой знае ли колко струва напълно окомплектована нова механика за този модел? |
За цяла механика просто забрави, такава цена ще ти кажат, че свят ще ти се завие. По-добре си провери в какво състояние е (дали не е пукнат) червяка, който е на зареждащия мотор отдолу под рейката. |
|
|
 |
Gena Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 09, 2004 15:35 Заглавие: |
|
|
Благодаря на Tokio и Rockthon за отзивчивостта и за това, че само те отговориха на моето запитване!
Все още за съжаление не съм отстранил проблема и ми се струва, че нещата се въртят около съединителя и прикаченото към него зъбно колело. Отново прегледах всички части, включително и червяка за подбиване или изронени зъби и пак нищо не открих. Няма засъхнала смазка никъде, а новия Idler Arm Unit ( с плаващата зъбна предавка ) се доставя с фабрична смазка.
Трябва ли да сменя целия възел на съединителя или мога да се размина само с някоя от частите му?
В един английски форум намерих тази повреда като характерна за Z-mechanism и там препоръчват да се провери / смени Capstan motor. В България той струва около 62 лв. без доставката, пък и няма симптоми като виене или други по време на превъртане и Play.
В ръководството на механиката е написан тестов режим, при който се окъсяват тестови точки, но вериятно те са посочени в електрическия Service manual, който аз нямам. Може ли да се пусне механиката без касета в различните режими? |
|
|
 |
Rockton Опитен потребител

Регистриран на: 10 Яну 2004 Мнения: 333 Местожителство: София - Люлин
|
Пуснато на: Вто Ное 09, 2004 17:31 Заглавие: |
|
|
Гена!!! Не се мъчи повече,нещо недоглеждаш,понеж нямаш опит!
заеби ги тия английски форуми дет пишат да се сменя капстан двигателя!..не е там повредата! "домашен майстор" не се става така лесно-особено по интернет! За тия ремонти се иска набито око,логично мислене,познаване на теорията, и мноооого практика кат чирак!!
Ако си от моя град, ела ми в сервиза ш ти го направя без пари- Обещавам,сериозно!!!
Поздрави, и не се обиждай,нама нищо лошо  _________________ Да споделим опит и познания -за да не откриваме "топлата вода" отново! -Човек се учи докато е жив. |
|
|
 |
Gena Гост
|
Пуснато на: Вто Ное 09, 2004 19:16 Заглавие: |
|
|
Rockton,
Благодаря за предложението, но за съжаление не съм от твоя град. Не става въпрос за пари! Просто се мъча сам, защото вече нямам вяра на никого!
Проблемът е, че занесoх видеото на колега в ОТОРИЗИРАН!!!, забележи сервиз на Panasonic в моя град, в следствие на което се наложи да сменя Idler Arm Unit. Просто човека, за когото всички говореха като за корифей в областта на видео ремонтите решил да огъва едно от рамената на детайла, в резултат на което получих видеото със залепени елементи. Нужно ли е да обяснявам повече!
И въобще не се обиждам на мнението ти, дори съм съгласен с него.
Виж си персоналния e-mail! |
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Ное 09, 2004 21:02 Заглавие: |
|
|
Роктон е прав,приятелю нужен много опит за да се справиш,пък и това е един от много сложните механизми.Със сервизното няма да стане......Намери някой баш майстор.Спомням си времето,когато на NV45 зъбатата механика можеха да я нареждат двама души в София  |
|
|
 |
Gena Гост
|
Пуснато на: Пон Ное 15, 2004 18:34 Заглавие: |
|
|
Съжалявам, че отново занимавам клуба на знаещите, но все още не съм отстранил проблема, а даже открих още един.
При визуален оглед установих наличие на стара смазка за пластмасови детайли около отвора на Conversion Gear – Part No:VDG1221, в който лагерува Idler Arm Unit (плаващата зъбна предавка).
Възможно ли е липсата или намаляване на слоя смазка в споменатия отвор да е предизвикало проблема? Звукът идва точно от този възел – на съединителя. Няма виене на Capstan motor при превъртане.
Втората неизправност, която забелязах в последните дни е, че в началото на касетата се плучава нащърбване на горния край на лентата. Дори при зареждане на касетата има малка дъгичка, съответстваща според мен на позицията на P5 Post. След 2-3 sec вече това изчезва. Почти съм сигурен, че този дефект се появи след посещението в сервиза, но не мога да го докажа. Аз не съм пипал нищо, но забелязах нащърбване по канала за отверка на P3 Roller Post (десния). Господ знае какво още са пипали по механиката в сервиза!
Възможно ли е тази повреда да се отстрани посредством винтовете на A/C Head Unit или е необходимо регулиране на P2 или P3 Roller Post? Смених притискащата ролка с чисто нова - никаква промяна! |
|
|
 |
Tokio Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Ное 15, 2004 20:26 Заглавие: |
|
|
| Gena написа: | Съжалявам, че отново занимавам клуба на знаещите, но все още не съм отстранил проблема, а даже открих още един.
При визуален оглед установих наличие на стара смазка за пластмасови детайли около отвора на Conversion Gear – Part No:VDG1221, в който лагерува Idler Arm Unit (плаващата зъбна предавка).
Възможно ли е липсата или намаляване на слоя смазка в споменатия отвор да е предизвикало проблема? Звукът идва точно от този възел – на съединителя. Няма виене на Capstan motor при превъртане.
Втората неизправност, която забелязах в последните дни е, че в началото на касетата се плучава нащърбване на горния край на лентата. Дори при зареждане на касетата има малка дъгичка, съответстваща според мен на позицията на P5 Post. След 2-3 sec вече това изчезва. Почти съм сигурен, че този дефект се появи след посещението в сервиза, но не мога да го докажа. Аз не съм пипал нищо, но забелязах нащърбване по канала за отверка на P3 Roller Post (десния). Господ знае какво още са пипали по механиката в сервиза!
Възможно ли е тази повреда да се отстрани посредством винтовете на A/C Head Unit или е необходимо регулиране на P2 или P3 Roller Post? Смених притискащата ролка с чисто нова - никаква промяна! |
Приятелю, съвсем си я закъсал. Центровката на лентодвижещия механизъм е много тънка работа, която за да се направи както трябва са нужни тест-касети, които да показват опъна на лентата. Аз имам 2 такива касети, купувал съм ги от Германия, но те струваха по 500 DM всяка......... Това ме кара да си мисля, че трудно ще намериш сервиз, който да разполага с такива касети. Всякакви други центровки и регулировки могат да бъдат само приблизителни, дори и да са направени от най-добрия майстор. Не случайно хората са казали, че ако имаш необходимия инструмент (апаратура), значи половината от работата ти е свършена.
Аз също съм готов да ти поправя видеото безплатно, но трябва да се телепортираш с него до Ямбол. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|