| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
dobrix Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Дек 17, 2006 23:05 Заглавие: |
|
|
Най-висок Q-фактор се получава при спазване на съотношение между L и С от около 10^6. Т.е. на 1Хенри съответства 1мкФарад. В твоя случай - няколко Хн и няколко мкФ. Тогава ще постигнеш кач.фактор 50-100 или повече.
Ако ползваш бобина с желязна сърцевина, ще имаш Q-пъти по-силен ток в контура докато външният ток е сравнително малък. Като го увеличаваш и наближиш зоната на насищане на желязото, L ще спада и резонанса ще отиде на по-висока честота. Така че, за демонстрации работи със слаби тоци  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
daminad Опитен потребител

Регистриран на: 08 Яну 2006 Мнения: 189 Местожителство: Somewhere in time
|
Пуснато на: Пон Дек 18, 2006 20:07 Заглавие: |
|
|
Никой не спонена за въррешното съпротивление на елементите(и те са правени от материал нали?)
после наистина индуктивния елемент е прекалено малък...
от което следва че коефициентът на полезно деиствие намалява и кръга става неоправляем и/или с пренебрежително малко деиствие. _________________ Всеки който си придава важност придобива маловажност.
"Който не знае закона на Ома да си ходи у дома!" - Р. Ц. Кирилов |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Дек 18, 2006 20:31 Заглавие: |
|
|
| daminad написа: | Никой не спонена за въррешното съпротивление на елементите(и те са правени от материал нали?)
после наистина индуктивния елемент е прекалено малък...
от което следва че коефициентът на полезно деиствие намалява и кръга става неоправляем и/или с пренебрежително малко деиствие. |
Уважаеми колега /по-вероятно - бъдещ колега/, очаква се да си по-подготвен, за да даваш мнение. Има помагала, където ще навлезеш в терминологията, ще разбереш връзката на "вътр.съпр." с Q-фактора и пр. Важното е да имаш желание.
Извинявам се за забележката. |
|
|
 |
krassy_m Опитен потребител

Регистриран на: 18 Май 2004 Мнения: 401 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Дек 19, 2006 9:16 Заглавие: |
|
|
Бях изоставил малко задачата че имах да свърша и други неща.Днес ще пробвам и с друга бобина /да видим там как ще се получи /, ще посмятам малко и ща кажа докъде съм стигнал.Малко не ми се иска да са много малки токовете ,че ефекта ще е по-малък от показаното.А и нещо не мога да сметна колко е Q.за корен от C/L добре 0.025 вълнова.ано като го деля на проводимоста и получавам някакви много малки стойности за Q.И как се смята R във веригата като не работим с активно съпротивление  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Дек 19, 2006 13:26 Заглавие: |
|
|
| krassy_m написа: | Бях изоставил малко задачата че имах да свърша и други неща.Днес ще пробвам и с друга бобина /да видим там как ще се получи /, ще посмятам малко и ща кажа докъде съм стигнал.Малко не ми се иска да са много малки токовете ,че ефекта ще е по-малък от показаното.А и нещо не мога да сметна колко е Q.за корен от C/L добре 0.025 вълнова.ано като го деля на проводимоста и получавам някакви много малки стойности за Q.И как се смята R във веригата като не работим с активно съпротивление  |
R в контура е сумата на съпр. на проводника на бобината и съпр., което идва от загубите в кондензатора.
Ти си получил вероятно реципрочната стойност на Q , тъй като той е отношение на импеданси, а не на проводимости. В случая - корен от L/C и омическото съпр. в контура.
Моля те, пиши по-членоразделно. Има бутон за предварителен преглед. |
|
|
 |
krassy_m Опитен потребител

Регистриран на: 18 Май 2004 Мнения: 401 Местожителство: Стара Загора
|
Пуснато на: Вто Дек 19, 2006 17:49 Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички , които взеха участие по темата.След двуседмична борба не остана въпрос без отговор  |
|
|
 |
|