Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Асинхронен мотор.Пускова намотка.
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
banchev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр. София

МнениеПуснато на: Пон Яну 01, 2007 13:19    Заглавие: Отговорете с цитат

evaseto написа:
Какво представлява този механичен включвател които има нормално затворен контакт и две степени на включване?

Нарича се рига ключ и се продава по 10 лева някаде по магазините. И е най-често използваното средство в твоя случай.Това с релетата е в пъти по-сложно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
madjurov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Яну 03, 2007 21:06    Заглавие: Re: Асинхронен мотор.Пускова намотка. Отговорете с цитат

evaseto написа:
Имам трифазен електромотор но нямам трифазен ток. Свързал съм кондензаторите (работен и пусков).Мотора е 1.1 kw.Как да го направя сама да се изключва пусковата намотка,за да не натискам бутона аз. Целта е пресостад да пуска и спира мотора.Дайте схема. Моля помогнете.

Накрая ще изгориш мотора насила! Всички тия съвети са за работа на еднофазен асинхронен мотор, а твоя е трифазен. За да работи трифазен асинхронен двигател в еднофазна мрежа първо го превързваш в схема "звезда", след това му намираш кондензатор при грубо (но достатъчно) изчисление - 70 микрофарада на киловат, след това връзваш кондензатора между два от изводите на превързания двигател. Мрежата - 220 волта, подаваяш към свободния извод на двигателя и към един от другите два извода(с кондензатора)
Местейки втория проводник ту на единия извод на капацитета, ту на другия извод - сменяш посоката на въртене!
panasoanik
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Чет Яну 04, 2007 10:26    Заглавие: Re: Асинхронен мотор.Пускова намотка. Отговорете с цитат

madjurov написа:
evaseto написа:
Имам трифазен електромотор но нямам трифазен ток. Свързал съм кондензаторите (работен и пусков).Мотора е 1.1 kw.Как да го направя сама да се изключва пусковата намотка,за да не натискам бутона аз. Целта е пресостад да пуска и спира мотора.Дайте схема. Моля помогнете.

Накрая ще изгориш мотора насила! Всички тия съвети са за работа на еднофазен асинхронен мотор, а твоя е трифазен. За да работи трифазен асинхронен двигател в еднофазна мрежа първо го превързваш в схема "звезда", след това му намираш кондензатор при грубо (но достатъчно) изчисление - 70 микрофарада на киловат, след това връзваш кондензатора между два от изводите на превързания двигател. Мрежата - 220 волта, подаваяш към свободния извод на двигателя и към един от другите два извода(с кондензатора)
Местейки втория проводник ту на единия извод на капацитета, ту на другия извод - сменяш посоката на въртене!

От всичките приказки изприказвани до сега ето това е истината !!!.Трифазен асинхронен двигател имаме колеги ,какви пускови кондензатори ,какви чудеса ,колегата Маджуров е описал нещата от ясно по-ясно ,а схема ако ти трябва ще ти дам Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Гост

МнениеПуснато на: Чет Яну 04, 2007 16:35    Заглавие: Отговорете с цитат

A kondenzatora na 380v li da e?
Върнете се в началото
emilm
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 04, 2007 19:42    Заглавие: Отговорете с цитат

Madjurov,ти да си чувал за 3ф ел. дв. в триъгълник работещ на еднофазно напрежение?А ако не си чувал вземи се поинтересувай какво значи надписа върху табелката на мотора 127/220;220/380;380/660 преди да съветваш човека да го включи в звезда и как би работил ел.двигатела при трите случая които съм дал?И за пояснение едната от намотките винаги работи само в пусков режим или с добавен работен кондензатор както си го е направил човека
Върнете се в началото
panasoanik
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Яну 05, 2007 11:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Кондензатора трябва да е МКР на 400волта (работен кондензатор) ,свързването е в "триъгълник" за мотор 220/380 .
При положение ,че ще ползваш двигателя за компресор ,където има тежък старт ,изисква се голям въртящ момент ,то трябва да има пусков кондензатор 120-160мф/кват .Пусковият кондензатор трябва да бъде изключен щом двигателя се развърти на максимални обороти ( около една секунда).Кондензатора трябва да бъде изключен,тъй като в противен случай ,тока през намотките става много голям и двигателят започва да грее неистово ,след което разбира се изгаря
Реле за време ,ще ти свърши добра работа.
Мисля ,че по темата няма какво да се каже повече Razz
Върнете се в началото
madjurov
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Пет Яну 05, 2007 19:24    Заглавие: Отговорете с цитат

emilm написа:
Madjurov,ти да си чувал за 3ф ел. дв. в триъгълник работещ на еднофазно напрежение?А ако не си чувал вземи се поинтересувай какво значи надписа върху табелката на мотора 127/220;220/380;380/660 преди да съветваш човека да го включи в звезда и как би работил ел.двигатела при трите случая които съм дал?И за пояснение едната от намотките винаги работи само в пусков режим или с добавен работен кондензатор както си го е направил човека

Цитирам "Свързан е на триъгълник.1.1kw" - е, и какво може, според теб, да пише на табелката, при положение, че мотора си е свързан оригинално в триъгълник и е предназначен да се захранва от трифазна мрежа 380 волта? Пропуснах да кажа на човека, че може и да не го превързва в звезда, но се препоръчва (поне Клисаров го препоръчва).
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети