| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
rado__ Гост
|
Пуснато на: Чет Мар 15, 2007 21:24 Заглавие: не тръгва кит 81 на неомонтана ( реле за време) |
|
|
Трябва ми евтино, работещо директно на 220В реле за време, без да е супер точно, затова си купих този кит, но релето така и не сработва. Лампата за товар само премигва и то понякога. Според мен не сработва задържащия ключ и пробвах някои промени, но ядец.
Някой може ли да помогне? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Мар 16, 2007 19:55 Заглавие: |
|
|
Значи схемата не е толкова сложна-проверяваш всички елементи-четирите диода, транзисторите, може да видиш дали някой кондензатор не е пробил.Гледаш да няма случайно косъмче припой,което да окъсява пътечки.Ако елементите са наред-пробваш друг симистор.И между другото попадал съм и на дефектни съпротивления  |
|
|
 |
rado__ Гост
|
Пуснато на: Пет Мар 16, 2007 21:08 Заглавие: някой да се е пробвал и да е имал този проблем |
|
|
Проверих транзисторите и дори пробвах с други с по-голяма бета, премахнах времезадаващия кондеднзатор и диода в паралел с него, замених кондензаторите с други, замених симистора, скъсах се да търся данни за патента по който е изработена схемата и след внимателно проучване на вариантите на схемата направих промени като в кит 91. Всичко бе напразно......... ЗАЩО не сработва самозадържащия ключ ??????????!!!!!!!!!!!!!!
Наистина не мога да измисля нещо друго освен грешка в схемата и правя това запитване с надеждата някой малоумник като мене да се е навил да подкара този кит. |
|
|
 |
ShaGratH^ Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 17, 2007 22:33 Заглавие: |
|
|
Оф...накрая ще взема да го направя и аз тоя кит, та да видя.Незнам защо така  |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Мар 18, 2007 8:36 Заглавие: |
|
|
За да експериментираш безопасно, захрани схемата с 12 волта (средна точка м/у R1 и Д1). С променяне на стойностите на R5, R6, и R7 накарай електронния ключ да се обръща. Най- добре ще стане като на мястото на R6 сложиш тример 4.7 к. Следваща стъпка: при махнат кондензатор С4,с потенциометъра RР1 трябва да накараш ключа пак да се обръща. Обръщането на електр. ключ ще разбереш по появата на напрежение на УЕ на симистора. Когато тръгне да функционира нормално всичко, сменяш тримера с постоянно съпротивление и с подбиране на С4 си докарваш времената. Чак след всичко това можеш да пробваш с 220 волта. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
rado__ Гост
|
Пуснато на: Вто Мар 20, 2007 21:55 Заглавие: е не става неговата ..... |
|
|
Когато го пробвам с 12в симистора се отпушва, но когато трябва да се захрани от мрежата релето не ще да задържи. Фикри виждам, че имаш представа от схемата-би ли ми обяснил как точно действа този самозадържащ ключ!? Според мен след отпушване на симистора схемата се захранва през C2 и R2 и това осигурява захранващо напрежение. Това означава, че в нормално положение на исостата трябва да има напрежение 12В след D3, но едва след като симистора се отпуши. Поради някаква причина обаче захранването е слабо и не достига напрежение за поддръжка на симистора в следствие на което той се запушва. Прав ли съм?
За справка neomontana-bg.com/schemes/81s1.gif и neomontana-bg.com/schemes/91s1.gif. Всъщност имат една съществена разлика: резистора R7 (респективно R4). |
|
|
 |
Фикри Нури Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Мар 21, 2007 7:18 Заглавие: |
|
|
Увеличи стойността на С3. От управляващия извод на симистора към маса добави кондензатор 10 нанофарада. В кит 91 е обяснено каква функция изпълняват транзисторите. Много хубава работа ще ти свърши книгата на Р. Марстън - "110 тиристорни схеми". Потърси я, ако имаш възможност. _________________ http://www.velox-systems.eu/
В скайпа: filikon |
|
|
 |
rado__ Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Мар 24, 2007 12:31 Заглавие: |
|
|
| Освен това пробвах и с увеличаване на С2. Едва сега обърнах внимание ,че лампата светва не когато отпусна, а когато натисна бутона. Oт къде се взема напрежението за отпушване?! |
|
|
 |
rado__ Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 03, 2007 22:33 Заглавие: Има светлина в края на тунела |
|
|
Пиша го защото някой след време може да се заинати и да си загуби доста време с този кит.
Увеличих стойностите на С2 и С3 съответно на 1мкФ и 33мкФ, замених транзисторите с подобни, но с по-голяма бета и замених R6 и R7 съответно на 470Ом и 2,7кОм, като последния го подбрах с настройване, защото стойноста му зависеше от товара. Може нещо от това да е било излишно ,но достатъчно време загубих, за да губя още за подробно изследване на проблема. |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 04, 2007 18:01 Заглавие: |
|
|
Малко встрани от темата,но може би на място-винаги съм казвал,че платките им са НЕАДЕКВАТНИ,особено като се има пред вид,че китовете основно са предназначени за начинаещи.Затова след като запоите елементите,мийте платките с четка и коресилин.Освен,че стават по-красиви,стават и по-добри Без майтап,наистина под остатъците от колофон трудно може да се забележат малки пръски припой,които правят простотии.Да не говорим,че изгорелият колофон особено при високи честоти си е жив проводник!И гледайте с лупата!Вижда се доста по-добре! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
|