Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

TV siemens EM100-30 (blaupunkt FM100-30)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
omegaq
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Козлодуй

МнениеПуснато на: Нед Апр 15, 2007 17:58    Заглавие: TV siemens EM100-30 (blaupunkt FM100-30) Отговорете с цитат

Помогнете да оправя тая антика. След включване телевизора работи около 5 сек. след което кинескопа изгасва. Открих, че напрежението +140V от импулсното(TDA4601) е само 120V и с потенциометър R444 не може да бъде настроено(стига максимум до 135).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 15, 2007 18:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Под товар крушка работи ли добре захранването-щото тоя дарак страда от ТХО.Даже "страда" е меко казано-тия Сименси-от 10-девет са за ТХО.
Ако и на крушка не качва повече напрежение-Смени електролитите в захранването.
Пробва ли да го пуснеш от пулта-защото ако е спрян за последно на стендбай и пробваш да го пуснеш от локалната клавиатура се държи точно както описваш.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
omegaq
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: Козлодуй

МнениеПуснато на: Нед Апр 15, 2007 20:08    Заглавие: Отговорете с цитат

И на мен ми мина мисълта за електролитите и смених двата по 47мF на изхода за 140-те волта ама ефект нямаше. Нямам в момента големия електролит на входа на импулсното, но утре ще купя и него(пук и тая вечер не ми се бачка повече) Що се отнася до пускане от пулта за ДУ и от копчето на самия телевизор при първия случай TV-то работи няколко секунди повече Wink .
Върнете се в началото
evgevg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Казанлък

МнениеПуснато на: Нед Апр 15, 2007 21:02    Заглавие: Отговорете с цитат

В първичната част на захранването има електролити 2бр.100мF и 1мF смени ги да видим как ще се държи.
Върнете се в началото
интермаш
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Апр 15, 2007 21:50    Заглавие: Съвет Отговорете с цитат

Тъй като се занимавм само със стари антики, си позволявам да дам следния съвет; ремонта на всички стари телевизори трябва да започне със смяната на ВСИЧКИ електролити във "силовите" вериги: захранване, ХО, ВО. Те - електролитите - имат най-малък "живот" от всички елементи, да не говорим и за "лошите марки". След това, ако вече телевизора не е сработил, си търсиш дефекта. Много често, на много старите ТВ, се налага смяната на всички електролитни кондензатори.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Нед Апр 15, 2007 22:07    Заглавие: Отговорете с цитат

omegaq написа:
И на мен ми мина мисълта за електролитите и смених двата по 47мF на изхода за 140-те волта ама ефект нямаше. Нямам в момента големия електролит на входа на импулсното, но утре ще купя и него(пук и тая вечер не ми се бачка повече) Що се отнася до пускане от пулта за ДУ и от копчето на самия телевизор при първия случай TV-то работи няколко секунди повече Wink .

Говоря за малките електролити в първичаната страна на захранването.Мрежовия електролит едва ли е нужно да го сменяш.
интермаш написа:
ремонта на всички стари телевизори трябва да започне със смяната на ВСИЧКИ електролити във "силовите" вериги: захранване, ХО, ВО.... Много често, на много старите ТВ, се налага смяната на всички електролитни кондензатори.

Стига стига-тея сме ги слушали...
Ако тръгне да сменя всичките електролити,дори и само в силовите вериги,ХО,ВО-той ша трябава да смени 50 кондензатора-той целият телевизор не струва толкова.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Нед Апр 15, 2007 22:30    Заглавие: Отговорете с цитат

М дааа...Майката му е :"всичките електролити,във всичките стари телевизори"... смяна до поискване...Например моя ОЛД/около 20 годишен/,26 инчов Панасоник,нов електролит още не е видял и още си е перфектен.Какво ли му става?!
Върнете се в началото
интермаш
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Апр 15, 2007 23:13    Заглавие: Предизвикан отговор Отговорете с цитат

helios написа:
М дааа...Майката му е :"всичките електролити,във всичките стари телевизори"... смяна до поискване...Например моя ОЛД/около 20 годишен/,26 инчов Панасоник,нов електролит още не е видял и още си е перфектен.Какво ли му става?!

Уважаеми Хелиос, уважаеми г-н Божилов, тук става дума за "повреден телевизор", а не за работещ. Електролитите на старите телевизори "свършват" по два параграфа - 1. навиват си часовете, и 2. деформират се от престоя, без да е включен телевизора. А добре направения електролит и добре да е направен умира, и на негово място се поставя нов. Това за парите е пълна глупост - при средна цена 50 стотинки - десетина лева на сметката е нищо, при положение, че много често издухваш скъпи транзистори и интегрални схеми, по един по два броя и на края се оказва, че е трябвало да смениш два три или един електролит. Като искаш със знания и опит да "уцелиш" дефекта, освен чести разочарования и разходи си губиш ценното време и забатачваш ремонта.
Метода се прилага и в случаите, когато телевизора е претърпял токов удар, гръм...
Също така, като професионален сервиз, етиката изисква не само да "светнеш" телевизора, но и да го докараш до стабилно състояние.
Ако си против и това мнение, то няма какво да разговаряме за професионализъм. Това, че твоя 20-годишен телевизор е с оригиналните си електролити не означава нищо за статистиката и науката "електроника", в раздела и "електролитни кондензатори".
На края не ми е ясно Вие искате да помогнете на момчето или да демонстрирате супер-знания и да се заяждате с мен, "доказвайки"колко аз съм далече от истината.
Поста си съм написал, обръщайки се към пусналия темата, а не към Вас.
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2007 0:05    Заглавие: Re: Предизвикан отговор Отговорете с цитат

интермаш написа:
2. деформират се от престоя, без да е включен телевизора.

Няма такова нещо.
интермаш написа:
Това за парите е пълна глупост - при средна цена 50 стотинки - десетина лева на сметката е нищо,

Средната цена на която се купуват електролите,като усредня слагайки и скъпите е около 50 стинки-имай впредвид че има електролити високоволтови дето са по 1-2-3лв-значи натоварваме клиента с още 25-30лв за 50-60 електролита.Ами аз сега на ден правя по 2-3 дърти дарака-да им сменя всички електролити си е 1 ден работа-трябва да работя по 48 часа в денонощието и пак няма да ми стигнат
интермаш написа:

Метода се прилага и в случаите, когато телевизора е претърпял токов удар, гръм....

Там пък въобще не трябва да се сменят електролити освен ако някой не е окъсил или да се е поддул при поразията.
интермаш написа:

Също така, като професионален сервиз, етиката изисква не само да "светнеш" телевизора, но и да го докараш до стабилно състояние.....

Да,но не и да го направя "нов" или да го реставрирам.Тва не е "антика-Опера3",на която да и изпосменя всички кондензатори с нови ,да и излъскам шасито и да я водя на художествени изложения.
Прави голямата разлика между "ремонт" и "реставрация"-рекапваме при реставрация,когато дадения уред е лампово радио на 50години или телевизор "Опера" и ми е в колекцията И ще го излъскам-ще му изпосменя полвината хартиено-маслени кондери и електролити,ще му лакирам кутията и ще си го сложа за красота в хола за вечни времена.
Тук обаче говорим за телевизор на 15-20 години,който идва за ремонт-в момента в който той е отремонтиран и е показал нужните показатели-т.е. работи стабилно и няма видими причини,че ще даде рекламация-той отива на тезгяха с етикет "Готов"
То по тая твоя логика-да сменяме всичко наред щото е старо и може да се е износило-Пак повтарям тоя Сименс ползва едно прословуто ТХО на Термал,дето от 10 телевизора само 1 не е за ТХО.Дай по тая логика и ТХОто да сменим с ново-нищо че си работи.
Тука правим телевизорите да работят добре и повъзможност изчистваме поне видимите причини за една бъдеща рекламация,но не правим телевизорите да стават-"вечни".Има разлика.
интермаш написа:
Вие искате да помогнете на момчето или да демонстрирате супер-знания и да се заяждате с мен, "доказвайки"колко аз съм далече от истината.
Поста си съм написал, обръщайки се към пусналия темата, а не към Вас.

Ние искаме да се изчисти темата от "плявата" и подобни кардинални учения,щото след тях обикновенно темата отива в "Говорилнята" или и удрят ключа,а на мене ми се ще да помогнем на човека.
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Пон Апр 16, 2007 6:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно тия нямат проблеми с електролити, особено в захранването.
Ако си беше оформил темата по правилата и беше написал модела, нямаше сега да се чудя дали е 66 см. и напрежението е малко или е 56 см. и е нормално. Ти как го пускаш телевизора? Пусни го от дистанционното. Ако е за ТХО обикновено веднага изключва. Може да се останови лесно ако се извади кабелчето на фокусиращия потенциометър. Дали не бъркам или беше 100-20?

Някой да е виждал изгорял HOT на такъв? Видя ли импулса в колектора? Може да изключва и заради вертикално.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети