|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
fff_11 Гост
|
Пуснато на: Пет Май 11, 2007 11:04 Заглавие: Търся AT90S8515 (микроконтролер) |
|
|
| Много ми трябва този микроконтролер. Ако някой знае откъде мога да го купя или има такъв и го продава, да пише!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 11:48 Заглавие: |
|
|
| Не че си писал от къде си,но в София и в Пловдив(за тях знам) има магазини за електроника "Комет".Трябва да идеш там и да поръчаш по www.farnell.com цената не излиза,но те ще проверят и ще ти кажат.... |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 16:39 Заглавие: |
|
|
| Те старите FUN карти за цифрова телевизия бяха с такива -пусни едно питане във DVB-BG форума -може някой да има залежала да ти подари ,че сега почти нищо не се гледа с тях ! Само питай за правени карти на платки ,щото фабричните бяха като фонокарти и няма как да си извадиш процесора отвътре. |
|
|
 |
wire Активен потребител

|
Пуснато на: Нед Май 13, 2007 20:02 Заглавие: |
|
|
Във ФУТУРЕЛ, www.futurel.bg имат ATMEGA8515. Предполагам знаеш, че 90S серията вече е само каквото е останало по магазини и складове. Все пак ако ти трябва непремено 90S питай ги може и да могат да доставят някоя бройка от някъде. _________________ Не поправяй нещо което работи дори и когато няма причини да работи. |
|
|
 |
ff_1 Гост
|
Пуснато на: Вто Май 15, 2007 11:25 Заглавие: |
|
|
Благодаря ви много за отговорите.
Въпросът е, че аз съм много начинаещ въобще с микроконтролерите.
Сега обаче правя един генератор за тестови тв сигнали за дипломна работа и ми трябва този. Както и at90s1200. Но него го има в Пулсатор, поне така пише в eshop.bg
Колкото до Футурел, поне в сайта им пише, че нямат at90s8515 в наличност. A Комет беше първото място, където проверих. И го нямат там. И във uk.farnell.com за 8515 пише "No Longer Manufactured" под "Availability".
Но искам да питам:
1) Tези микроконтролери (най-вече 8515) заменими ли са с по-нови модели. Например, четох в интернет, че at90s8515 е заменим с atmega8515, но аз имам готови програми на асемблер - дали ще могат да се използват без промяна на atmega-та и ще работи ли цялата схема...? Ако искате, мога да пратя цялата схема как изглежда, ако има значение.
2) Знаете ли дали някаде могат да ми програмират микроконтролерите (всмисъл, за да не си купувам програматор)?
Между другото, в eshop.bg гледах, че АШ слагат цена за at90s8515 35лв (нямат налично количество, де). А atmega8515 струва под 10.
Благодаря предварително!!! |
|
|
 |
wire Активен потребител

|
Пуснато на: Вто Май 15, 2007 12:30 Заглавие: |
|
|
По изводи са съвсем еднакви (mega8515 и 90С8515). В datasheet-а пише следното:
"The ATmega8515 is backward compatible with AT90S4414/8515 in most cases. However, some incompatibilities between the two microcontrollers exist. To solve this problem, an AT90S4414/8515 compatibility mode can be selected by programming the S8515C Fuse."
Което ще рече, че трябва да тръгнат и на mega. А за дипломната ще пишеш нови программи или ще позваш стари? Вкрайна сметка като си се захванал вземи направи нужните промени по програмите (няма да са много) за да работи на mega-та без да програмираш бита за съвместимост.
Що се отнася до програмирането ще ти трябва не един път да запишеш програмата, а доста пъти докато изчистиш недоглежданията, така че по-добре или да си купиш или да вземеш от някъде на заем за по-дълго време. В учебното заведение в което си няма ли такива неща?
Все пак от къде си? (за да се знае от къде да ти педлагат помощ) _________________ Не поправяй нещо което работи дори и когато няма причини да работи. |
|
|
 |
fff_11 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Май 15, 2007 13:18 Заглавие: |
|
|
Здравей, от София съм.
Въпросът е, че се чувствам тъпо, защото не знам дали ще мога да направя нужните промени по програмите на асемблер, защото имам много малко знания по асемблер (от училище). Уча в ТУЕС. И питах първо там, но нямат програматор... само за някои мотороли имат.
Знам, че изглежда несериозно, че съм се захванал с това, като разбирам много бегло, но аз разчитах на научния си ръководител, а се оказа, че той знае по-малко от мен И не му пука особено. И сега аз се чудя кого да питам за помощ.
Както и да е, ако кодът се компилира за atmega8515, това не значи ли, че ще работи? Имам предвид, не мога ли просто да пробвам дали ще се компилира без error-и, преди да съм взел микроконтролера? А иначе програмите са си към самата схема, тя е взета от списание "Електрон". Тоест, мисля, че не би трябвало да има недоглеждания по сорса..
Eто и сорса, ако някой се интересува:
http://store2.data.bg/slackpack/test_table_software/Software/Source/ |
|
|
 |
wire Активен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 16, 2007 8:27 Заглавие: |
|
|
Щом няма AT90S.. вземи ATmega8515 ще стане нямаш друг избор .
Дали можеш да направиш нужните промени никой не може да знае докато не пробваш . Това, че ще се компилира без грешки не е гаранция, че програмата ще работи както искаш (като алгоритъм).
Не съм много сигурен (защото не ми се е налагало да го правя) но мисля мисля, че трябва да си го компилираш за AT90S.. и като го записваш на ATmega... да запишеш и S8515C Fuse. И като записваш fuse битовете първо ги прочети после промени който трябва и тогава ги записвай, иначе стават изненади .
А за записването на самия контролер не мога да помогна, намери някой от твоя край.
Успех с начинанието! _________________ Не поправяй нещо което работи дори и когато няма причини да работи. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|