|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vstoykov Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Май 30, 2007 20:10 Заглавие: |
|
|
Притеснявам ме това, че електролитния кондензатор на -12V в момента на включване е свързан обратно (след като схемата "тръгне" кондензатора се зарежда в правилната посока).
Краткото време през, което кондензатора е с обратно напрежение доколко влияе на живота му? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Сря Май 30, 2007 20:33 Заглавие: |
|
|
Струва ми се, че така ще работи на по-малка консумация на празен ход:
Все още не съм го пробвал (когато го пробвам ще пиша за резултата).
Ще пробвам да обърна краищата на вторичната намотка за да видя в кой от двата случая ще работи по-ефективно. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2007 8:27 Заглавие: |
|
|
аз така и не разбрах за консумация на празен ход ли говориш или за КПД... както и да е....
Не обръщай вторичната на трансформатора Трябва ти да бъде обратен преобразувател и да има въздушна междина ядрото. Ако го обърнеш правиш прав преобразувател и тогава трябва да вземеш специални мерки против насищане на сърцевината - размагнитваща намотка и прочие....
По принцип ако повишаването ти беше по-малко безтрансформаторен вариант би дал по-добро КПД, но когато има 2.5-3 пъти както е при теб според мен с трансформатор ще имаш по-добро КПД.
В този вариант можеш от трансформатора директно да изкараш две вторични намотки и ако си ги навил хубаво ще имаш добра регулация и за двете изходни напрежения.
Успех
П.С. 1N5819 може и да не ти стигне, че е само за 40В. Оптимално КПД на флайбека получаваш когато k = U1/U2. Тогава обратното напрежение на диода ще е приблизително двата пъти изходното, т.е. 30В. Като прибавиш нефилтрирани транзиенти може да подминеш 40-те и шоткито да предаде Богу дух. Също така трябва да направиш и RCD клампа на първичната.
П.П.С. - К'вото исках да кажа -> в атачмент.
П.П.П.С. - За добър куплинг м/у двете вторични ги навиваш бифилярно - хващаш двете жички и ги навиваш заедно, след това им разделяш краищата. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2007 18:42 Заглавие: |
|
|
Благодаря. Изясниха ми се доста неща след като видях схемата (това с връщането на "излишната" енергия обратно в началото много ми хареса ). В схемите, които съм виждал до сега, при индуктивен товар, последния е вързан с диод, включен в обратна посока, и "излишната" енергия се разсейва от диода и проводниците на намотката - за първи път виждам подобно икономично решение.
Не ми стана ясно само защо има резистор и кондензатор към диода, който връща енергията в началото. Кондензаторът в началото има голям капацитет и би трябвало да поеме енергията без да се повиши напрежението значително...
За тези, които искат да я видят, но ги мързи да натиснат бутона [download attachment]:
До колкото разбрах от схемата (и текста) действието е следното: при отпушен транзистор Q1 протичането на ток през първичната намотка води до протичане на ток през вторичните намотки, по такъв начин, че през диодите протича ток, който зарежда кондензаторите. През времеинтервала, когато транзисторът Q1 е запушен, енергията, която не е успяла да премине в кондензаторите (и/или в товара, свързан към филтриращите кондензатори) частично продължава да преминава в кондензаторите/товара и частично се връща обратно през диода от веригата "RCD clamp" и преминава в кондензатора на извод 6 (и евентуално в източника, ако последния е акумулатор).
Напрежението на изводите на намотките (и токът през тях) сменят ли си посоката? Предполагам, че ако съпротивленията във веригите "RC snubber" са твърде малки, би могло да се получи зареждане на кондензаторите (от веригите "RC snubber") и разреждането им през намотките, което ще доведе до смяна посоката на тока през намотките (намотките и кондензаторите образуват трептящ кръг -> резонанс). Между колектора и емитера на транзистора Q1 ще се получи напрежение с такава полярност, че ако свържем анода на един диод към емитера (изв. 2), а катода на колектора (изв. 1) ще се получи протичане на ток през този диод и връщане на енергия обратно в началото (в този случай диодът от "RCD clamp" се явява свързан обратно):
При търсене с ключова дума Snubber намерих тези схеми:
Тук са решили да вържат RC веригата паралелно на диода (вместо паралелно на намотката):
Тук са вързали два кондензатора паралелно на две последователно свързани намотки, като втория кондензатор е свързан през резистори с намотките (за да се получава пад на напрежение на резисторите, което да ограничава напрежението върху кондензатора):
Разбира се има статия в Уикипедия по въпроса:
http://en.wikipedia.org/wiki/Snubber |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2007 21:01 Заглавие: |
|
|
Струва ми се, че вместо да се занимавам с трансформатори е по-добре да сложа един транзистор, така че да бъде включен по схема общ емитер:
Във втората схема съм се опитал да реша проблема с обратното включване на кондензатора при включване на захранването, но ми се струва, че изходното напрежение ще зависи малко от входното и няма да бъде достатъчно стабилно (с оптронна връзка не ми се занимава - трябва да се прави и управление на оптрона от другата страна и става много сложно)...
Обратното включване на кондензатора за кратко време (при вкл. на захранването) ще се отрази ли съществено на изправността му? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2007 21:18 Заглавие: |
|
|
Прост начин да се ограничи обратното напрежение на кондензатора (при включване на устройството):
Не смея да сложа диод, последователно на кондензатора (и товара - тъй като товарът ще съдържа филтриращи кондензатори), защото по този начин ще се намали стабилността на напрежението.
При следващата схема не се допуска обратно напрежение на кондензатора, но напрежението не е стабилно, а зависи от захранващия ток на интегралната схема:
Двата последователно свързани силициеви диода се отпушват едва когато схемата започне да създава достатъчно голямо отрицателно напрежение, а диодът, който шунтира кондензатора трябва да е на Шотки за да може да се отпуши при достатъчно ниско напрежение (колкото се може по-безопасно за кондензатора). При положение, че шунтиращият диод е на Шотки, двата последователно свързани диода може би ще могат да се заменят с един силициев.
Последната промяна е направена от vstoykov на Чет Май 31, 2007 21:34; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2007 21:28 Заглавие: |
|
|
Ще си позволя да ти преместя темата в говорилнята и там да продължиш да си "разсъждаваш на глас".
Не би било лошо да се запознаеш малко по-задълбочено с някои основни положения и тогава част от разсъжденията ти във вид на въпроси (гордо подчертани като оригинални идеи) вероятно ще отпаднат. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2007 21:44 Заглавие: |
|
|
| RC написа: | Ще си позволя да ти преместя темата в говорилнята и там да продължиш да си "разсъждаваш на глас".
Не би било лошо да се запознаеш малко по-задълбочено с някои основни положения и тогава част от разсъжденията ти във вид на въпроси (гордо подчертани като оригинални идеи) вероятно ще отпаднат. |
С кои точно "основни положения" трябва да се запозная?
Целта на писането ми в този форум е да разбера кое точно не разбирам (разбирам грешно) и как да направя нещата, така че да работят по-добре.
За схемите, които чертая не бих казал, че са "гордо подчертани като оригинални идеи" - сигурен съм, че няма нищо оригинално в тях (вече многократно са ги чертали други преди мен вероятно заедно със същите грешки). |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Май 31, 2007 22:19 Заглавие: |
|
|
vstoykov, нямам никакво намерение да влизам в дискусии с теб и по този въпрос.
Изразил съм своето мнение и считам, че начина по който отваряш и поддържаш теми е по-подходящ за този раздел.
Явно ти е навик да "списваш" по този начин.
Темите ти за защитата на бойлера и дългите теми за всякакви защити (не само в този форум) бяха същите.
По отношение на това | Цитат: | | С кои точно "основни положения" трябва да се запозная? | след като задаваш този въпрос явно няма да намерим общ език.
От всичко (което е много "красиво" написано) за мен прозира твърде обща терминология и приказки без да се разбира същността им - само форма без особенно съдържание.
Всичко което пишеш прилича на цитати извадени от рекламни брошури при това не винаги свързани по между си.
Това са едни от причините заради които смятам, че този раздел е по-подходящ. Не мисля, че раздела ще повлияе на количеството отговори и участващи в тамата ти. |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юни 01, 2007 10:09 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | това с връщането на "излишната" енергия обратно в началото много ми хареса |
При този обратния преобразувател няма "връщане на излишната енергия". Ролята на RCD клампата е да ограничава отскока на напрежение на първичната намотка.
Попрочети малко за обратния преобразувател, какъвто е този, какъвто е инвертиращия, какъвто е и повишаващия.
В резюме за трансформаторния:
В активния такт транзистора е включен и протича ток през индуктивността на първичната. Диода на вторичната е запушен и там ток не тече. Това определя поведението на първичната като дросел, т.к. енергията не се прехвърля директно във вторичната, както е при правите преобразуватели. Вследствие на подаденото постоянно напрежение, токът през първичната линейно нараства и достига определена стойност. Когато транзисторът се запуши, се прекъсва веригата на тока, а натрупаната магнитна енергия в сърцевината се стреми да се разсее. Това води до отпушване на диода на вторичната и протичане на ток през него. Началната стойност на тока през вторичната е равна на крайната от първичната, приведена през коефициента на трансформация.
Полярността на напрежението на вторичната е обратна на първичната, относно началата на двете намотки. Това води до индуциране на обратно напрежение на първичната, равно на напрежението на вторичната, приведено по К трансф. Напрежението на вторичната е всъщност изходното напрежение + пада върху диода, защото при флайбека няма дросел на вторичната. Дросел се явява самият трансформатор.
Напрежението, което се индуцира в първичната е с такава посока, че горещият край, този който се клати от транзистора, става с потенциал, по-висок от входното напрежение. Затова при флайбека има повишени изисквания за напрежението колектор-емитер на транзисотра.
Клампата...
Ролята на клампата е да ограничи нарастването на напрежението на първичната в момента на запушване на транзистора. Най-важното, което се постига е шунтиране по висока честота на отскока, който е в следствие на утечната индуктивност (индукция на разсейване) на трансформатора. Диодът е там за да не се претоварва транзистора при включване, кондензаторът ограничава нарастването на напрежението, а резистора разрежда кондензатора, за да не се презареди до много високо напрежение след няколко такта, вследствие индукцията на разсейване.
Връщането на енергията....
Връщане на енеригията има при правия преобразувател за размагнитване на сърцевината, там се прави отделна размагнитваща намотка и се свързва с обратен диод към захранването, но това е друга тема....
Снъберите....
Основна роля на снъбера е да даде път на резсейване на тока на индуктивноста в момента на рязкото запушване на полупроводниковия прибор - диод или друго, и по този начин да предпази приборите от индуктивни пренапрежения. Наистина обикновено се слага паралелно на самия прибор, но ако разгледаш схемата - когато е паралелен, пътя на тока се затваря през изходния кондензатор. За случай с повече диоди на една намотка (двуфазен, грец...) се слага един снъбер, паралелно на намотката за пестене.
Не бива да те притеснява това обратно напрежение на кондензаторите. Схемата се използва така от години и никой не е пропищял за това нещо!
Първия вариант с транзистора не ми харесва.
Втория вариант с диода е излишен, същата работа върши импулсния диода и индуктивността. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|