Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

видеокамера Панасоник VHS-C мачка лентата
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hitech
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Димитровград

МнениеПуснато на: Пет Юли 13, 2007 16:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Огледай каде става това накъдряне след 1-я водач или след 2-я,гумената ролка почисти много добре със спирт и виж на капщан оста да няма налепи.Не добро водене на лентата се получава и от много стегната лента или хлабава.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Стъни
Гост

МнениеПуснато на: Пон Юли 16, 2007 11:30    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблемът на тази камера е, че не мога да махна капака от страната на касетния отсек и да видя трака на лентата около видеоглавата, тъй като на този капак е монтиран и LCD дисплея, има много кабели в т.ч. лентови отдолу и отгоре. Виждам само малка част от отсека. Демонтирах гумената ролка и я почистих, действително имаше много втвърдени налепи, но с интензивно търкане със спирт ги премахнах. Къдренето на лентата спря, но сега пък я мачка след 3-4 оборота на водещата ролка. Струва ми се, че в определени моменти лентата не е опъната достатъчно, вероятно не ляга добре на втория водач и се мачка между гумения вал и оста на капщана. Насочвам вниманието си към ремък респ. почистване леглата му, или магнитния куплунг който е между двете зъбчатки - долната директно към механизма за реверса и горната която зацепва водещата ролка на касетата след магнитния куплунг.
Не виждам какво друго може да е, капщан мотора си върти нормално, категорично не е от касетите.
Абе ще я оправя ама голяма играчка и зверене.
Благодаря на отзовалите се.
Върнете се в началото
matkauton
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Юли 16, 2007 16:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Може ролката да ти се е втвърдила или пък да се е излъскала и да приплъзва. МОже и втулката на оста да ти има луфт което е най страшното не знам дали ще намериш нова. Провери ако нямаш луфт на оста пусни една от онези прецакани вече касети и докато гуменото колелце се върти подложи не много едра шкурка на колелото и я задръж докато колелцето не си промени цвета и не стане леко грапаво.Бъди внимателен гледай да стане равномерно. Аз така процедирам става като ново Wink
А и още нещо ако ролката която ти обира лентата ти прави проблем и не я изпъва трябва да я разглобиш. Под нея предполагам има механизъм подобен на съединителя на колата. Ако той се излъска не изпъва достатъчно лентата и се получава корем между тонколелото и ролката. разглоби го и го направи грапав исмисли как така като гледам си изобретателен Wink
Върнете се в началото
Стъни
Гост

МнениеПуснато на: Вто Юли 17, 2007 8:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Наистина много полезни съвети, практиката си казва думата.
matkauton, това което казваш май е вярно. Значи гумената ролка е надяната на една ос, която няма луфт спрямо пластмасовия държач, но самата ролка има луфт спрямо тази ост от порядъка на 0,6 мм. Това обяснява и факта, че преди да почистя гумената ролка тя е имала налепи които все пак са осъществявали притискане към оста на шпиндела макар и неравномерно и затова е къдрила лентата в горния край. Сега като ги изчистих не се осъществява необходимото равномерно притискане, лентата ходи нагоре надолу и се мачка точно от там. Ще търся нова, но не знам ще намеря ли. Преди години така имах скъсан лентов кабел на една друга камера Панасоник и го поръчах, но не помня от къде. Ще видя и ако могя да разглобя тази ролка какво може да се направи за уплътняване на луфта.
Иначе не виждам лентата да прави корем преди да влезе в касетата, което означава че там механизъма е в ред.
Благодаря много за съветите.
Върнете се в началото
Стъни
Гост

МнениеПуснато на: Сря Юли 18, 2007 8:47    Заглавие: Отговорете с цитат

И така този чарк може да бъде доставен от МАХ сервиз, но ще струва 50 лв. демонтаж-монтаж отдело и може да стане 70-80 лв. което определено не си заслужава за такава камера - все пак е VHS-C и по стар модел.
Та въпроси:
1. Ако някой има подобен чарк моля.
2. Имам познат който се занимава с подобен род механика, но гледайки не съм наясно може ли да се демонтира гумения вал от оста на пластмасовия държач. Тази ос от долния край има главичка като на гвоздей, отгоре няма. Та дали се избива или е някак завинтена или има зегерка ??
Ако някой е демонтирал моля да сподели. Няма да е проблем да се направи втулка с часовникарски струг и да стане що годе.
Върнете се в началото
matkauton
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 18, 2007 15:56    Заглавие: Отговорете с цитат

До сега не съм виждал такава на винт. Все пак там се върти постоянно и ще се развие. Огледай дали няма зегерка някъде. И ако няма подложи нещо и с някое по малко чукче и някой пирон или някое метално парченце да можеш да удряш само оста..... Доколкото рабирам луфта ти е между гумата и оста. Като я изкараш оста вместо да правиш втулки просто я намажи с епоксидна смола или поксипол и я залепи. Успех! Smile
Върнете се в началото
Стъни
Гост

МнениеПуснато на: Сря Юли 18, 2007 19:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Е как ще лепя, гумата е надяната върху някаква втулка, която се върти около оста и тази втулка вътрешно към оста се е износила и затова има луфт. Оста е фиксирана неподвижно към тялото. Все още не съм я демонтирал, защото пих ракийка и главата ми е омангельосана. Оня ден така хвръкна една от тези малки зегерчици и не можах да я намеря.
Върнете се в началото
matkauton
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Юли 19, 2007 13:15    Заглавие: Отговорете с цитат

Аха разбирам аз останахс впечетление е оста е подвижна...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети