|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
vladimirstanoev Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 17:03 Заглавие: |
|
|
| pepi_voinishki1957 написа: | | И аз имах едно такова през 15-20 дни докато не смених конд и съпр . между горещата и студената част C815 4.7nf 4kv и R810 4.7m не съм сигурен дали точно от тях е идвал проблема но от както ги смених вече няколко месеца това чудо не е идвало... | С815 свързва масата на първичната, която е след двата диода на греца и масата на вторичната, която обикновено е 0-та от кабелната. Ако този кондензатор окъсява от време на време, е напълно възможно белята да я отнесе първичната страна на захранването.
| pepi_voinishki1957 написа: | | ...Някои може ли да обясни какво е решаващото значение на тия два елемента,защото на някои от схемите са означени с удивителна което значи че не се допуска мърдане в стоиноста. | Ако стойността на конд. е по-голяма или ако съпр. е по-малко, може да докарат 50Hz (фазата) на шасито, а в обратния случай няма да си вършат добре работата. Иначе служат за изравняване потенциалите на двете маси, които при преходните процеси и при някои повреди може да се увеличат значително. Например, ако анода +25kV пробие към размагн. бобина, тогава без тези елементи, на шасито и на антенния вход трябва да излезе -25kV. Освен това при мълния съм виждал 0,5см изпарена писта около крачето на този кондензатор. Решаващото значение на тези елементи е не толкова за работата, колкото за сигурността и безопасността на апарата.
Последната промяна е направена от vladimirstanoev на Чет Юли 19, 2007 17:35; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
pepi_voinishki1957 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Юли 19, 2007 17:22 Заглавие: |
|
|
Благодаря колега за расяснението.Питах понеже на масата правя едно такова същото шаси и тия двата елемента се бяха овъглили и се чудех каква е причината,като предполагах че това точно им е предназначението Човек да е сигурен трябва да попита,мен не ме е срам.Това шаси работи в една много отдалечена местност до един язовир и първия път ми го донесе с изпарена писта веднага след мрежовия ключ а 5 месеца по късно с овъглени тези елементи и почти всичко в първичната част плюс оптрона тиристора и ценера на 5.6в. Явно гръмотевичката е дошла по захранването. Още веднъж благодаря. _________________ "Само най-мъдрите и най-глупавите не се поддават на обучение." Конфуций |
|
|
 |
saaemo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2007 17:54 Заглавие: |
|
|
...така нека завърша темата ..,първо благодаря на всички писали в тази тема и най вече на MITACHI, смених и ВО и от нея не беше като преди това мерих и смених по някой и друг кондензатор ...и понеже вече нямах идея от какво може да е разговарях с Митко "MITACHI" и той каза да му го отнеса да го погледне... и с помоща на осцилоскопа го откри С826 47мф/160в на капацитетмер е ок а на осцилоскопа се виждат вч.импулси при запойване паралално на него нов кондензатор тв заработва нормално... ..и сега го меря на клапацитетмера пак го дава 45мф?! Скапана работа ...това неможе да се хване с друго освен с осцилоскоп а аз не разполагам с хубав такав.... и още нещо да напиша..там се ползва BU808DFI за ХО , MITACHI поиска да сложиме опитно BU508 само за проба дали тръгва ..с него тв също заработва ...идеята не е да се ползва BU508, а само да се разбере дали може пробно при липса на BU808DFI да се сложи BU508 за проба ... е това е закривам тая дълга тема... лека вечер на всички _________________ Докато губиш нещо, не се знае какво печелиш
Поздрави Емо |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2007 18:09 Заглавие: |
|
|
| saaemo написа: | | с помоща на осцилоскопа го откри С826 47мф/160в на капацитетмер е ок а на осцилоскопа се виждат вч.импулси при запойване паралално на него нов кондензатор тв заработва нормално... ..и сега го меря на клапацитетмера пак го дава 45мф?! |
Щото говорим,пишем,ама никой не чува-кондензаторите не се мерят-а се сменят!!!
Още повече щом става дума за електролитен и то високоволтов...
А електролитите на +B са си най-честата болест на АК30... _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
tomazo Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2007 18:28 Заглавие: |
|
|
Когато липсва осцилоскоп а е потребно бьрзо откриване на исьхнали конденсатори от голяма помощ е ЕSR-метьр, и това до стоиност стотина мф.  _________________ В момента уча български... ама все още не съм научил... |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 20, 2007 18:39 Заглавие: |
|
|
Темата мисля, че приключи.
Добре е когато приключва с ясен резултат за да е от полза на някой друг.
Останалото са разсъждения които могат да бъдат правени на друго място. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|