|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Гост
|
Пуснато на: Вто Авг 14, 2007 12:29 Заглавие: rms and music power |
|
|
| Извинявам се за може би дискутирана някаде из архивите тема ,но така и не ми стана ясно от нищо четено до тук.Чисто и просто каква е разликата между rms и музикалната мощност при усилвателите?Всъщност несъм достатъчно навътре с аудио техниките и ако може да обясните на малко по разбираем език ,ако имам едноканален усилвател 100 вата rms i 200 вата музикална мощност кое да считам за максимална мощност на усилвателя ? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 15, 2007 6:02 Заглавие: |
|
|
| Гост ,ако ти ми дадеш определение на твоето понятие "максимална мощност на усилвателя " ще мога да ти отговоря ,в противен случай само ще си чешем езиците ! |
|
|
 |
After_Dark Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 15, 2007 8:37 Заглавие: Re: rms and music power |
|
|
| Anonymous написа: | | ...........,ако имам едноканален усилвател 100 вата rms i 200 вата музикална мощност кое да считам за максимална мощност на усилвателя ? |
Ако не е много китайски усилителя и тежи прилично (поне 5 кила) при муз. мощност 200Вт и rms (средно-квадратична мощност - нещо близо до ефективната при 10-ина % кривене ако се не лъжа) 100 Вт за макс. синусна мощност земаш не повече от 40 Вт
ако са китайски се дели на 10  |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Сря Авг 15, 2007 9:48 Заглавие: |
|
|
Усилвателя е velleman сглобяем подарак ми е и си го събрах,само му купих захранване и ся е пушка.Както казах не разбирам кой знае какво и просто ще съм благодарен ако ми пообясните това онова.Параметрите са му:
- 200W music power 4 ohm load
-100W rms power 4 ohm load
-distortion:0.02% 1KHz /10w
-Frenquency response: 3Hz to 200KHz (-3dB)
-Signal to noise ratio:115dB
-Power supply:2x25-30v ac /100-120VA
Нито пък имам кои знае какви говорители да захраня просто искам да знам какво ми предоставя самия усилвател. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Сря Авг 15, 2007 10:20 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | Усилвателя е velleman сглобяем подарак ми е и си го събрах,само му купих захранване и ся е пушка.Както казах не разбирам кой знае какво и просто ще съм благодарен ако ми пообясните това онова.Параметрите са му:
- 200W music power 4 ohm load
-100W rms power 4 ohm load
-distortion:0.02% 1KHz /10w
-Frenquency response: 3Hz to 200KHz (-3dB)
-Signal to noise ratio:115dB
-Power supply:2x25-30v ac /100-120VA
Нито пък имам кои знае какви говорители да захраня просто искам да знам какво ми предоставя самия усилвател. |
Я поразкажи малко за състава му-крайните/и другите/ транзистори,захранването колко му е?...Опитай да опишеш схемата за да видя дали е това,за което си мисля.
Опааа...захранването си го дал. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 15, 2007 10:27 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | -Power supply:2x25-30v ac /100-120VA |
| Цитат: | - 200W music power 4 ohm load
- 100W rms power 4 ohm load |
|
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 15, 2007 11:03 Заглавие: |
|
|
С това захранване/2х30V ac,което предполага +/-- 40-42Vdc/ и при тази мощност на на захр. блок,този УИЛМАН ще те радва с около 80-90 вата синус.Още една такава платка и си в "стерео играта".Освен ако не си китарджия или нещо такова
Само,че при стерео вариант,ще ти трябва" още толкова"захранване. |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 16, 2007 8:00 Заглавие: |
|
|
Ами на самата платка си има схема грец кондензаторите и са 2 по 3300 микро фарада на 50 в. има 18 резистора 2 точкови диода ,11 кондензатора 5 транзистора 2 X BC640,BC639,BC547B,BC557B,един светлодиод и 2 резистора 5вата 0,47 ома ии крайните транзистори са tip147 ,tip142 и е,б,к са вързани всяко с по 2 изведени точки. Предполагам че това би ти помогнало да се сетиш дали е същия.
Колкото до стереото вече си имам 2 х 80-90 пак сглобяеми бяха ама някви измислени макар че ядох много ядове и с тях сега си свирят,поне си имах безплатни трафове та ми излезнаха по ефрино. |
|
|
 |
helios Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 16, 2007 11:51 Заглавие: |
|
|
| Anonymous написа: | Ами на самата платка си има схема грец кондензаторите и са 2 по 3300 микро фарада на 50 в. има 18 резистора 2 точкови диода ,11 кондензатора 5 транзистора 2 X BC640,BC639,BC547B,BC557B,един светлодиод и 2 резистора 5вата 0,47 ома ии крайните транзистори са tip147 ,tip142 и е,б,к са вързани всяко с по 2 изведени точки. Предполагам че това би ти помогнало да се сетиш дали е същия.
Колкото до стереото вече си имам 2 х 80-90 пак сглобяеми бяха ама някви измислени макар че ядох много ядове и с тях сега си свирят,поне си имах безплатни трафове та ми излезнаха по ефрино. |
Това е точно схемата,за коята си мислех/само,че при мен фигурира с малко по- друго име/.Както е видно,при теб е съкратена групата за регулиране на тока на покой -зададен е фиксирано.Я за всеки случай погледни дали няма накакъв маломощен транз.,закрепен на радиатора-нъкъде в близост до един от крайните.Ако няма нищо такова -температурна стабилизация липсва,освен ако не е изпълнена по по-друг начин,но не вярвам.
Това,което ще направиш на първо време/ако искаш,разбира се/е да увеличиш електролитите поне на 4700 за полюс.А ако се "добереш" до 10- те хиляди,още по-добре!-още повече,че трафа ти е около 120VA.От обясненията ти разбирам,че има възможност да се дублират крайните транз./TIP142,147/.Това няма да ти се наложи,освен ако не решиш на поувеличиш захр. напреж. за повечко мощност.Е,остави ги за сега тия експерименти и се радвай на живота
Това е една класическа/"фабрична"/схема,която трябва да звучи добре.Един наш автор,в своя книга,за да я предстани едва ли не като негова,беше нахвърлял доста либерални стойности по нея,но това е друга "бира" |
|
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Чет Авг 16, 2007 17:33 Заглавие: |
|
|
| Да тва маломощното транзисторче е в радиатора до транзистор тип 142 ,и защо точно то от всички трябва да се охлажда?А иначе това за 4700 ф кондензатори го знам дори си го пише в книжката че работата ще се подобри ако сменя оригиналните с 4700 фа. обаче защо по дяволите са сложили 3300 фа. ,с две думи с ония е по яко обаче ви прецакахме ... |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|