Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Странна работа - мощна искар на изхода на стъпалото??

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Grim
Гост

МнениеПуснато на: Нед Яну 23, 2005 20:42    Заглавие: Странна работа - мощна искар на изхода на стъпалото?? Отговорете с цитат

Здравейте,

Не съм кой знае колко навътре в електрониката - днес стана нещо много странно за мен - бях си направил Куад по схемата на МК, преди време и днес размествах в кутията му разни панели - бях откачил жака за тонколоните - беше свързан за изхода на двете платки - ама нали съм пън - съм оставил вкл. стъпалото и без да искам притиснах жака и двата /+/ на изходите за говорителите на двете платки се допряха - излезе сравнително силна искра - дори остана следа на самия жак - резултат - на едната платка единия краен транзистор и две БЦ-а /550/ изпращели на другата също един краен транзистор и 3 БЦ-а - две 560 и едно 550 - на едната е изгорял НПН-а, а на другата ПНП от крайните Дарлингтони? - някакво обяснение за тез` щети?
Върнете се в началото
bamze
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Нед Яну 23, 2005 20:57    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти сам си отговори.Вади и мери наред.Това е спасението при такова късо .Успех Very Happy
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wesko dilow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: гр.Враца

МнениеПуснато на: Нед Яну 23, 2005 23:32    Заглавие: странна работа Отговорете с цитат

уважаеми приятелю,няма нищо странно в действията ти,а всичко е логично.Като любители всички ние сме правили такива грешки,дори и сега.Има едно златно правило при ремонтите-когато се сменява дефектен елемент или каквато стъпка и да направиш за промяна в схемата:изключи захранването и изчакай да се разредят конзензаторите.Е, ще си бръкнеш малко в джоба,но всяка наука си взема жертвите.Ако не си чак толкова напред в електрониката,помоли някой,който е,да ти помогне,като вземеш и схемата,иначе бъркането в платките е по-дълбоко бъркане в джоба.Всеки се учи от грешките,дано при теб са малки!
Върнете се в началото
Grim
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 24, 2005 11:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси, просто ми се стори, че жертвите на това "късо" са много големи Wink - излязоха общо 7 транзистора.... отивам да пазаря сега - толкова - колкото бяха и снощи... да видим по-нататък...

Ако не е нахално мога ли да попитам и още нещо - и двете стъпала си вървяха преди тази история, но едното не отговаряше една от стойностите на контролните напрежения и по-точно на изхода - по схема пише да е в рамките на 3-15мВ а при мен там едва стигаше 2мв, а на другата си беше 8мВ...

Тази платка с 2мВ на изхода - имаше и сравнително малки разлики във всички контр. точки - нормално ли е?
Върнете се в началото
Stoy40
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Яну 24, 2005 12:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Хе хе хе повече от нормално... Laughing
Върнете се в началото
Grim
Гост

МнениеПуснато на: Пон Яну 24, 2005 13:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря, че изтърпяхте глупавите ми питания - ще се старая за в бъдеще да не ви занимавам с такива - явно простотийки Wink
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Ремонти (на битова електроника)- Electronic equipment repairs Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети