Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Препрограмиране на външна памет
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гост

МнениеПуснато на: Чет Яну 24, 2008 20:12    Заглавие: Препрограмиране на външна памет Отговорете с цитат

Здравейте.
Аз съм нов в областа на електрониката, но ми е интересно и за това имам един въпрос който може да е леко глуповат, но ще съм ви благодарен, ако ми отговорите.

Можели да се препрограмират eeprom-те и имали памети с буква "F"?

Става въпрос (предполагам се сещате) за ...примерно 93C46 или 24C46.

Поздрави на всички и Благодаря!

З.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 24, 2008 20:17    Заглавие: Отговорете с цитат

93C46 ... търси в нета SPI Interface и ще видиш какво може.

24 имат с F.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 24, 2008 20:19    Заглавие: Отговорете с цитат

EEPROM -ите може да ги разглеждаш като Flash и отговора на въпроса ти се крие в самата абревиатура за която питаш.
Ако си беше направил и труда да си дръпнеш datasheet-а на това което те интересува, вероятно нямаше да има и въпрос. Smile
Ама така е по-лесно. Confused
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 24, 2008 21:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Flash е технология за производство на памети. CMOS технология за производство на полупроводникови елементи. 93'та серия са произведени по комплементарна метал-окис-полупроводник технология.

Flash паметите най-често са изпълнени с MOSFET транзистори. (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor, полеви транзистор произведен по метал-окис-полупроводник технология). Не са комплементарни! Основна характерна черта на флеш паметите е това, че имат блокова адресация. Има два типа памети. NOR и NAND. Първите могат да се четат/пишат само на блокове, вторите и побайтово. Обаче и двата типа могат да се трият само поблочно.

Микропроцесорите с флеш памет си има микропрограмен автомат който организира прехвърлянето от SPI или там каквото им е като програмен интерфейс във флеша. Има варианти и за паралелно програмиране, но тогава грижата за блоковата организация пада на програматора.

И така нататък ...

Важното е да го лашнеш да си тегли PDF'а и да разглежда нещо там. Нека гледа де. Но да не остане и той като онзи с цифровата схема на поправителен.
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 24, 2008 22:02    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко което си написал е вярно.
Имам леки забележки, но те не са предмет на дискусията.
Но съдейки по начина на питане (на няколко места) - въпроса е доста по-друг и елементарен, и далеч не е с цел изясняване технологията на производство. Без да обръщаме внимание и на това, че такива
Цитат:
24C46
поне аз не знам да има все още.
Без четене обаче - няма как да стане.
И според мен е по-добре да опита най-напред сам и тогава въпросите му не би трябвало да изглеждат по този начин.
А за "онзи" - проблема си е твой: И ти без метър луканка и даскала/ицата много "еди каква си".
И минимизацията да му беше направил, пак нямаше да схване какво, защо и къде ...
Така, че следващия път карай поне с твърдо/течно капаро (невъзвращаемо) Wink
Между другото в онази тема може би нарочно не беше обозначил ясно входовете (кой кой е) и при определено тълкуване изходите стават наобратно (според обозначените лог. фунции). Ако въобще е схванал къде са входовете, де.
А и с една минимизация би могло да се спести някой елемент, но това не е важно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Комбинатор
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 24, 2008 23:48    Заглавие: Отговорете с цитат

На мен например не ми дреме с колко MOS транзистора се запомня един бит информация , гади ми се при мисълта че трябва да
пиша 2 думи на една клетка 16-битова, а когато я чета трябва
да маскирам първите 8 да ги буферирам да шъфтвам 8 пъти,
да буферирам и втория байт, само защото някои му е било по интересно да сложи 16 битова памет вместо 8.
На госта му е интересно все пак
А пък на мен ми е интересно , защо се казват еепроми ,
а не роми (цигани) или епроми (вече европейски роми).
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 25, 2008 5:18    Заглавие: Отговорете с цитат

ROM - read only memory - памет само за четене
PROM - programmable read only memory - памет само за четене с възможност за програмиране
EPROM - erasable programmable read only memory - памет само за четене с възможност за изтриване на съдържанието
EEPROM - electrically erasable programmable read only memory - памет само за четене с възможност за изтриване на съдържанието по електрически път
Гост

МнениеПуснато на: Пет Яну 25, 2008 7:16    Заглавие: Отговорете с цитат

RC написа:
EEPROM -ите може да ги разглеждаш като Flash и отговора на въпроса ти се крие в самата абревиатура за която питаш.
Ако си беше направил и труда да си дръпнеш datasheet-а на това което те интересува, вероятно нямаше да има и въпрос. Smile
Ама така е по-лесно. Confused

Първо нека кажа, че никой не ми отговори на въпроса, а може и да го е направил, но както писах съм нов, освен това нямам намерение да превръщам електрониката в своя професия. Просто ми беше интересно да разбера.
Не разбирам едно нещо. Задавам въпрос на който може да се отговори с да или не или най много с още три четири думи. И въпреки че споменах че не се занимавам усилено с електроника "някой" тръгва с рогата напред. След като не искате да обесните просто не пишете. Толкова е просто!

Все пак Благодаря!
Върнете се в началото
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 25, 2008 7:50    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако от това ще ти стане по ясно -то отговора и на двата ти въпроса е ДА! Останалите подробности -колегите са ти дали насоки ,във форума няма да те обучаваме ,не е това целта . Бях ли изчерпателен ?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 25, 2008 11:21    Заглавие: Отговорете с цитат

Пък и този форум не е рубриката Вие питате - ние отговаряме. Четат го доста хора и е полезно да се знае повече от това което ти искаш!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети