| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
WRS Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 29, 2008 21:04 Заглавие: Volume за усилвател QUAD 405 от MK |
|
|
Здравйте, малко съм "бос" по тея работи затова се обръщам към вас и искам да ви попитам как мога да си направя "Volume" за усилвателя който си закупих от МК. Пробвал съм с разни потенциометри но незнам как точно да го свържа ако може малко съвети ще съм ви много благодарен.
Само по-полека с убидите ако може понеже както споменах по горе съм леко казано "бос" сега започвам да проявявам интерес към електрониката и най вече към Аудио електрониката.
МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО 
Последната промяна е направена от WRS на Сря Апр 30, 2008 11:52; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
hunter_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 29, 2008 21:29 Заглавие: |
|
|
| свържи средния край на потенциометъра към активния входа на усилвателя, а активния край на сигнала на към едно от другите две крайни крачета на потенциометъра, двете маси за слигнал на третия крак на потенциометъра |
|
|
 |
WRS Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 29, 2008 21:34 Заглавие: |
|
|
| Мерси за бързия отговор но ако може да ми кажете доло-горе и с какви стойности трябва да е потенциометъра понеже съм пробвал с 47 КОМ и границата на усилване е мнго рязка не е плавна а аз точно това целя. Мерси още веднъж |
|
|
 |
hunter_88 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 29, 2008 21:43 Заглавие: |
|
|
| пробвай с до 100k ома |
|
|
 |
takiev Опитен потребител

Регистриран на: 19 Мар 2006 Мнения: 1073 Местожителство: StaraZagora
|
Пуснато на: Вто Апр 29, 2008 21:52 Заглавие: |
|
|
| Какав е потенциометара -lin ili log? |
|
|
 |
WRS Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 29, 2008 22:04 Заглавие: |
|
|
Потенциометърът с който съм пробвал е от тея големите българските като на респромите "Студио 2". Пък това дали е lin или log хабер си нямам, ако питаш дали е плъзгач не е обикновенен е.
Ако ми кажете също как бих могъл да си направя и баланс "ляво-дясно" ще съм ви задължен още повече. Мерси че се занимавате с такива като мен!!! |
|
|
 |
*joda Гост
|
Пуснато на: Вто Апр 29, 2008 22:55 Заглавие: |
|
|
Има потенциометри с линейна и нелинейна промяна на съпротивленията (в рамената спрямо среден извод) в зависимост от положението на плъзгача (средния извод). Пробвал си с линеен (върши работа за тонкоректори). От там е дошло рязкото увеличаване. Вземи нелинеен. Съпротивлението е от значение, но от 20 до 100 кОм би трябвало да стане. Малко изсмукано от пръстите, но 47 кОм-а е добра стойност (нелинеен). Свързването hunter_88 вече го указа. Може да се наложи да размениш двата крайни извода така че увеличаването да става при завъртане по часовниковата. .... обясненията са меко казано неточни ... но като за начинаещ
Баланса може да стане като вземеш един линеен потенциометър и свържеш средния извод към маса а двата крайни съответно към средните изводи на входните потенциометри. Разбира се има и по интелигентно свързване но резултата е като за начинаещ задоволителен. Ако искаш по луксозен вариант намери книжки и почвай да четеш. В нета има също много инфо. Търсиш четеш и питаш когато срещнеш трудност а не по принцип за по-лесно. Без да почетеш няма да стане. Малко е странно да пуснеш цяло крайно стъпало в действие а да не знаеш как се свързва потенциометър. |
|
|
 |
harleybg Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Апр 29, 2008 23:00 Заглавие: |
|
|
Драснал съм го така, за да го разбереш със сигурност.
Сивите крачета на потенциометъра са единия ред, а черните другия, т.е. стерео потенциометър. Може да използваш един 47к, (резисторите тогава също по 47к). |
|
|
 |
WRS Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Апр 30, 2008 8:11 Заглавие: |
|
|
| Много ми помогнахте мерси. |
|