Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Volume за усилвател QUAD 405 от MK

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
WRS
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 29, 2008 21:04    Заглавие: Volume за усилвател QUAD 405 от MK Отговорете с цитат

Здравйте, Embarassed малко съм "бос" по тея работи затова се обръщам към вас и искам да ви попитам как мога да си направя "Volume" за усилвателя който си закупих от МК. Пробвал съм с разни потенциометри но незнам как точно да го свържа ако може малко съвети ще съм ви много благодарен.
Само по-полека с убидите ако може понеже както споменах по горе съм леко казано "бос" сега започвам да проявявам интерес към електрониката и най вече към Аудио електрониката.

МЕРСИ ПРЕДВАРИТЕЛНО Exclamation Exclamation Exclamation

Последната промяна е направена от WRS на Сря Апр 30, 2008 11:52; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hunter_88
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Балчик

МнениеПуснато на: Вто Апр 29, 2008 21:29    Заглавие: Отговорете с цитат

свържи средния край на потенциометъра към активния входа на усилвателя, а активния край на сигнала на към едно от другите две крайни крачета на потенциометъра, двете маси за слигнал на третия крак на потенциометъра
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
WRS
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 29, 2008 21:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси за бързия отговор но ако може да ми кажете доло-горе и с какви стойности трябва да е потенциометъра понеже съм пробвал с 47 КОМ и границата на усилване е мнго рязка не е плавна а аз точно това целя. Мерси още веднъж
Върнете се в началото
hunter_88
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Балчик

МнениеПуснато на: Вто Апр 29, 2008 21:43    Заглавие: Отговорете с цитат

пробвай с до 100k ома
Върнете се в началото
takiev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: StaraZagora

МнениеПуснато на: Вто Апр 29, 2008 21:52    Заглавие: Отговорете с цитат

Какав е потенциометара -lin ili log?
Върнете се в началото
WRS
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Апр 29, 2008 22:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Потенциометърът с който съм пробвал е от тея големите българските като на респромите "Студио 2". Пък това дали е lin или log хабер си нямам, ако питаш дали е плъзгач не е обикновенен е.
Ако ми кажете също как бих могъл да си направя и баланс "ляво-дясно" ще съм ви задължен още повече. Мерси че се занимавате с такива като мен!!!
Върнете се в началото
*joda
Гост

МнениеПуснато на: Вто Апр 29, 2008 22:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Има потенциометри с линейна и нелинейна промяна на съпротивленията (в рамената спрямо среден извод) в зависимост от положението на плъзгача (средния извод). Пробвал си с линеен (върши работа за тонкоректори). От там е дошло рязкото увеличаване. Вземи нелинеен. Съпротивлението е от значение, но от 20 до 100 кОм би трябвало да стане. Малко изсмукано от пръстите, но 47 кОм-а е добра стойност (нелинеен). Свързването hunter_88 вече го указа. Може да се наложи да размениш двата крайни извода така че увеличаването да става при завъртане по часовниковата. .... обясненията са меко казано неточни ... но като за начинаещ Smile

Баланса може да стане като вземеш един линеен потенциометър и свържеш средния извод към маса а двата крайни съответно към средните изводи на входните потенциометри. Разбира се има и по интелигентно свързване но резултата е като за начинаещ задоволителен. Ако искаш по луксозен вариант намери книжки и почвай да четеш. В нета има също много инфо. Търсиш четеш и питаш когато срещнеш трудност а не по принцип за по-лесно. Без да почетеш няма да стане. Малко е странно да пуснеш цяло крайно стъпало в действие а да не знаеш как се свързва потенциометър.
Върнете се в началото
harleybg
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Апр 29, 2008 23:00    Заглавие: Отговорете с цитат

Драснал съм го така, за да го разбереш със сигурност.
Сивите крачета на потенциометъра са единия ред, а черните другия, т.е. стерео потенциометър. Може да използваш един 47к, (резисторите тогава също по 47к).
Върнете се в началото
WRS
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 30, 2008 8:11    Заглавие: Отговорете с цитат

Много ми помогнахте мерси.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Общи приказки - Just talking Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети