Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Комутатор за дюзи

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dmx888
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 02, 2008 6:14    Заглавие: Комутатор за дюзи Отговорете с цитат

Здравейте търся схема на комутатор за дюзи или поне някаква схема която ще може да генерира правоъгълни импулси които да накарат дюзата да цъка.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
pa4oo
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 02, 2008 7:10    Заглавие: Re: Комутатор за дюзи Отговорете с цитат

[ако го искаш да ги чистиш с ултразвукова вана аз на един приател му
направих с NE 555 една схемичка да включва и изключва едно реле
през 5 сек. което отваря и затваря дюзите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dmx888
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 02, 2008 13:22    Заглавие: Отговорете с цитат

Точно за това ще го ползвам да чистя дюзи , но на мен ще ми трябва да бъде с по - голяма честота например няколко импулса в секунда.
Върнете се в началото
mitachi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Дупница

МнениеПуснато на: Пет Май 02, 2008 13:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Правих такова и работи перфектно. Схема не мога да дам, защото не помня какви стойности съм слагал. Ама ще кажа как съм го направил. За всеки с познания-няма да е трудно да го изработи и без схема. Генератор- 555 с два потенциометъра за регулиране на честотата и коефицента на запълване. Това второто е важно. Кондезтора на генератора трябва да е оразмерен за основна честота 10-100Hz.
Изходен елемент-полеви транзистор с по голям импулсен ток. Който е проверявал съпротивлението на бобината-знае че е 1-2ом. Задължително голям електролитен кондезатор при самата електроника, преди кабелите за бобината. Май 4700uF сложих.
Но най важно е добър избор на коефицента на запълване. Това се сещам засега. Може и някъде да съм си рисувал нещо със стойности, ама не знам къде е.
dmx888
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Пет Май 02, 2008 21:53    Заглавие: Отговорете с цитат

Проблемът е че аз нямам достатъчно познания за да е направя без схема , но ако имам схема и стоиностите на елементите нещата щяха да са съвсем различни.

Ето тук съм намерил една схема , но незнам дали ще върши някаква работа надявам се вие да ме посъветвате.

Върнете се в началото
dmx888
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Вто Май 06, 2008 5:56    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво става май ме забравихте кажете дали става схемата или не.
Върнете се в началото
AA
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВеликоТърново

МнениеПуснато на: Вто Май 06, 2008 8:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако С1 е 100 микрофарада честотата ще е около 1Hz - половин секунда дюзата ще е отворена и половин секунда затворена. Разбира се изхода на 555 ще се ползува като управляващ сигнал за по-мощен ключов елемент. Ако напишеш по конкретно какви времена на отворена и затворена дюза ти трябват ще може да се направи и сметката за схемата.
С посочената стойност на С1 честотата ще е около 10Hz - ако 0.01mf означава 0.01милифарада - 10микрофарада - милифарадът не е много популярна мерна единица за капацитет в електрониката
Върнете се в началото
AZ:)
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Вто Май 06, 2008 10:39    Заглавие: Отговорете с цитат

Пусках преди такава тема и Noel ми прати чудесна схема.Направих я със същата цел, работи перфектно.

Прикачвам я в атач-а
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети