|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
tankovbg Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 06, 2008 14:52 Заглавие: |
|
|
Схемата се използва само за вдигане на стъклата, когато включим алармата, ако не са вдигнати. Без това устройство, моторчето на елстъклата се върти в права и обратна посока в зависимост от това на коя клема се подава плюса и минуса, т.е бутона за управление просто разменя полюсите към моторчето.
Релето комутира две вериги които за икономия не съм дал на схемата. В нормално състояние (без да е включено устройството) релето свърза моторчето директно към захранване и същото се управлява от бутоните. Когато релето превключи изключва предходното състояние(по команда от включена аларма) и на единия кабел, през R1 се подава положително напрежение, това е изобразено на схемата.
С мултицет предварително се измерва на коя клема е плюса на моторчето когато върти нагоре, този кабел се прекъсва и прекарва през контактите на релето, като се спазва кабела на който излиза положителното напрежение от релето да се закачи директно на клемата на моторчето за въртене нагоре, другия кабел се вързва към бутона.
Занимавал съм се с такива устройства с друга токова защита, но това ми е интересно на какъв принцип пази мотора. Не приемам че се следи пада на напрежението върху R1, защото то просто няма да включи, началния ток на развъртане е голям, пък и както е схемата не виждам по какъв начин ще се запуши Т1
Като го сложа ще разбера окончателно. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 06, 2008 14:56 Заглавие: |
|
|
Като прочетох постовете по темата, просто не стърпях да се намеся - подкрепям изцяло tankovbg. А сега малко пояснения:
Постояннотоковите колекторни машини, каквито, в частност, са моторчетата за стъкла и прозорци, са обратими (както, между прочем, са почти всички електрически машини) - могат да работят като генератори и като двигатели. Без да влизам в подробности - всички те са четириквадрантни - имат четири режима на работа І - двигателен, когато токът през котвата има посока, определена от приложеното напрежение. ІІ - двигателен-спирачен токът през котвата тече в обратна посока на приложеното напрежение (получава се, например, при трамвай по нанадолнище) ІІІ - генераторен режим - токът и напрежението са във фаза, но са с обратни стойности спрямо случай І. Последният ІV режим е генераторен, но външен источник прокарва ток с посока, обратна на полярността на генерираното напрежение. При всичките четири случаи се приема [color=red]една и съща посока на въртене[/color].
Дотук беше лесното. Сега: генерираното или противоЕДН не е абсолютно постоянно в рамките на един оборот - то е съставено от части от синосоида, като броя на частите зависи както от броя полюси на възбуждането, така и от броя намотки, падащи се на един полюс. Тъй като двигателите се захранват от почти постоянно напрежение, между захранващото напрежение и противоЕДН се явяват променливи падове в намотките и четките ( защото и токът се променя). Точно това се използва в схемите за защита при устройствата за отваряне/затваряне на прозорци (не е само при колите, продават се 24V задвижвания на капандури с подобна схема на защита).
Ако това не стига, готов съм да отговоря на въпроси - щеше да е добре да се подкрепя с учебник, но навремето бяха дефицит, та съм учил по записки и чужди учебници. Имаше една руска тухла, мисля на ПИОТРОВСКИ...
На Червения площад крещи възрастна дама: Караул! Меня изнасиловали!
Приближава милиция: Кои направи това? - Двама воиници! - Накъде побягнаха? - Натам! - Кога стана това? Преди 40 години... - Защо крещите сега? - Приятно вспомнить! |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 06, 2008 15:44 Заглавие: |
|
|
Съгласих се обр.ЕДН и четириквадрантния режим на работа е истината.
Убедихте ме.
Бихте ли ми обяснили как работи схемата,че ми стана интересно.
Последната промяна е направена от old4 на Нед Юли 06, 2008 18:06; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Нед Юли 06, 2008 17:47 Заглавие: |
|
|
old4, разгледай схемата и ще ти стане ясно.
Имай предвид, че съм заснел само веригата на управление на релето, има и още малко чаркове
Когато се подаде отрицателно напрежение от алармата през горния диод релето щраква и задържа мотора включен към R1 около 1/2 секунда (начален старт необходим за да завърти мотора), Т1 е отпушен, защото на базата му има отрицателен потенциал, съответно Т2 запушен. Положителните пикове на импулсите от мотора през С1 запушват Т1 и отпушват Т2, през диодния детектор отрицателните импулси се изглаждат от кондезатора в базата на Т3, същият се отпушва, което отпушва Т4 и релето сработва.
Образно казано схемата работи импулсно до диодния детектор, от там са налице електронни ключове с Т3 и Т4. Кондензатора в базата на Т3 филтрира и задържа транзистора в отпушено състояние до следващия импулс. Има и обратна връзка между Т3 и Т4.
Та това е, схемата ако работи свясно ми харесва като идея защото защитава двигателя перфектно, ако той спре моментално изключва.
Устройството има две еднакви схеми и релета за всеки прозорец отделно.
Недостатък е, че ако алармата не задържа отрицателното напрежение на горния диод примерно 20-30 сек. схемата изключва, т.е. няма таймер време за задръжка. Но моята аларма задържа - 12 волта / 30 сек. което е предостатъчно прозорците да се вдигнат. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 07, 2008 13:45 Заглавие: Re: Защита на постояннотоков двигател чрез обратно ЕДН |
|
|
| tankovbg написа: | Съществуват ли електронни схеми където това обратно ЕДН да се следи и използва за прецизна защита на двигателя при принудително спиране или претоварване до степен на спиране въртенето му?
Би могло да се каже токова защита, защото при принудително спиране на двигателя тока през котвата е много по-голям. |
И след толкова писане отговора е отново НЕ, НЕ СЪЩЕСТВУВАТ, и не могат да защитават прецизно.
А схемата която показваш може да дедектне само дали шпиндела се върти или не. |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 07, 2008 14:00 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | отговора е отново НЕ, НЕ СЪЩЕСТВУВАТ |
Ееее Петров,пак съкрушителен отговор,аз таман се съгласих а вие не та не  |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 07, 2008 14:21 Заглавие: |
|
|
Ами прецизна защита не става, съжалявам! Може да се поиграе с времената но пак ще опрем до контрол на тока в определени моменти и сме на изходна позиция. А човека изрично пише прецизна Така че нямаш основание да се съгласяваш
Едит: Сега се сетих да се съглася малко по прецизна ще е от липсата на каквато и да е 
Последната промяна е направена от Петров на Пон Юли 07, 2008 14:24; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
old4 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 07, 2008 14:24 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | | нямаш основание да се съгласяваш |
Много настоятелен беше и..................  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Юли 07, 2008 15:55 Заглавие: |
|
|
Е аре да не се хващаме буквално за думите, прецизна-мрецизна.
Важното е когато стъклото стигне горе двигателя да изключи, а това ще стане, освен ако не се скапе.
Между другото гледайки елсхемата на Фиестата не виждам никаква друга защита на мотора при претоварване нито крайни изключватели. Допускам да има нещо вградено в него (например биметална терозащита или нещо от тоя род). Но не съм убеден в това, иначе щях да го направя много по просто това вдигане. |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юли 07, 2008 22:00 Заглавие: |
|
|
| tankovbg написа: | | прецизна-мрецизна. |
Еее това вече е коренно различно условие  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|