Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

VHF, UHF антена
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Bundy
Нов потребител
Нов потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юли 22, 2008 16:57    Заглавие: VHF, UHF антена Отговорете с цитат

Здравейте!
Реших да си купя такава антена и да си я монтирам стабилно на покрива, за да може когато ми се наложи да си я включа и да си гледам без проблеми. Писнало ми е от китайски боклуци, които се скапват бързо. Проблема е, че не знам от къде да си купя някоя що годе по-качествена антена и каква точно да бъде тя. Надявам се да ми дадете съвет.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
blunt_mitachi
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Сря Юли 23, 2008 8:57    Заглавие: VHF, UHF антена Отговорете с цитат

Мисля ,че в гр.Пловдив правеха БГ антени с ел.двигател за промяна на посоката на насочване.Цена 30 лв.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 2:50    Заглавие: Re: VHF, UHF антена Отговорете с цитат

Аз залагам на логопереодична антена която покрива целия банд и има собствено усилване(без разни усилвателчета с измислени китаиски елементи).Другия и плюс е, че е съгласувана 75ома без допалнителни импедансни трафове... т.е. минимални загуби!А цената е около 20тина лева Smile
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 8:59    Заглавие: Отговорете с цитат

http://eshop.bg/eshop3/phps/addord.php?myid=796830&comefrom=grp

Засега това работи най-добре сравнено с всичко останало.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
В. Петров
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 9:21    Заглавие: Re: VHF, UHF антена Отговорете с цитат

Изводът на логопериодичната антена е симетричен. Ако се свързва с коаксиален кабел 75 ома е нужно симетриращо устройство. Един балун-трансформатор върши работа. Без него загубите са ти гарантирани. Laughing
Иначе и аз съм твърдо за логопериодична антена покриваща изцяло обхватите III, IV и V. Добре е закрепването да дава възможност за приемане и с вертикална поляризация - това във връзка с предстоящата цифровизация. Idea
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 10:56    Заглавие: Отговорете с цитат

До сега,логопериодични антени само съм правил.Говоря за тези с разстояние м/у двете носещи шини=32 мм.Никъде в описанието на схемите не съм срещал нужда от съгласуване.Дават си ги 75 ома.Коаксиалния кабел се свързва с активния си край към горната шина,а ширмовката от долу.Работят перфектно.Усилването им е сравнително слабо/широколентови са/и не стават за много далечно приемане,но това едва ли е проблем в случая.

ПП-ретранслатора тук е на километри от нас.Перфектно работят.
Върнете се в началото
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 11:14    Заглавие: Отговорете с цитат

helios Именно за това говоря.. за градски условия са много по добри от тия с усилвателя,тъй като ефива е адски задръстен с какво ли не, а тези който имат амп нямат качествени филтри на входа и става една боза!
В. Петров
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Съб Юли 26, 2008 20:36    Заглавие: Отговорете с цитат

helios написа:
Никъде в описанието на схемите не съм срещал нужда от съгласуване.Дават си ги 75 ома.Коаксиалния кабел се свързва с активния си край към горната шина,а ширмовката от долу.Работят перфектно.Усилването им е сравнително слабо/широколентови са/и не стават за много далечно приемане,но това едва ли е проблем в случая.
Точно това в червено е класическия учебникарски пример за грешно свързване на логопериодична антена (както и на полувълнов дипол). По този начин липсва симетриране и част от електромагнитната енергия "плъзва" по оплетката извън кабела. Изкривява се д.н.д. и т.н. И аз съм го срещал в литература, но със забележката, че не се препоръчва. Книгата която имам предвид е:
Македонски, Д., Любителски приемни телевизионни антени, София, Техника, 1988.

При антените такива понятия като "долу" и "горе" са лишени от смисъл. За вертикална поляризация как ще ги свържеш? А оценката на това как работи антената може да даде само специализирана лаборатория. Класическият правилен начин на свързване на логопериодична антена към коаксиален кабел е чрез балун-трансформатор, тъй като единствено те са широколентови.

След урока по антени ето един и по електробезопасност:
Заземяването на този тип антени се извършва, като се свържат двете шини на известно разстояние зад най-дългите елементи към заземителната инсталация на сградата, както и към оплетката на кабела. Idea
Върнете се в началото
helios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Pirdop/Zlatica

МнениеПуснато на: Нед Юли 27, 2008 11:17    Заглавие: Отговорете с цитат

Нищо против разсъжденията ти!
"Притеснява" ме единствено факта,че съм на път да "повярвам",че антените,които съм правил/и свързвал/ по гореописания начин,и ефекта им в/у екрана на телевизора са били само във въображението ми. Rolling Eyes Laughing Wink
Върнете се в началото
В. Петров
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Нед Юли 27, 2008 18:45    Заглавие: Отговорете с цитат

Някои самоуки майстори свързват сгънатия дипол на Уда-Яги антена директно към коаксиален кабел, като към единия полюс свързват жилото, а към другия полюс - оплетката. Сигурен съм, че и те са доволни от резултата. Wink Твоят начин на свързване на логопериодична антена по нищо не се различава от това. Аз съм свързвал логопериодични антени и по двата начина и винаги видимият резултат е бил в полза на варианта с балун-трансформатор. Всъщност се "наложи" да се дипломирам като радиоинженер, докато разбера че "рецептата" за свързване, която някои производители дават на продукцията си са грешни.
Антените и изобщо СВЧ техниката са много сложна материя и малцината, които успяват да я овладеят почти сигурно стават милионери преди да навършат 30 години. Затова не е срамно, че сме невежи. Е, аз не я овладях, но успях да схвана отделни моменти от нея. Embarassed Дотолкова, че да преценя дали турските логопериодични антени "с леген" са проектирани от идиот или от конструктор на антени. Laughing Що се отнася до субективната качествена оценка на антени, то според много хора в България най-добрата телевизионна антена е плочата от хард-диск. Буквално на всяка една сграда има окачена поне една такава.
Smile

Модерирано от RC
В. Петров, ще си позволя да ти напомня, че се отговаря с помоща на този бутон
Явно трябва персонално да ти се напомни.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети