| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Bundy Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Юли 22, 2008 16:57 Заглавие: VHF, UHF антена |
|
|
Здравейте!
Реших да си купя такава антена и да си я монтирам стабилно на покрива, за да може когато ми се наложи да си я включа и да си гледам без проблеми. Писнало ми е от китайски боклуци, които се скапват бързо. Проблема е, че не знам от къде да си купя някоя що годе по-качествена антена и каква точно да бъде тя. Надявам се да ми дадете съвет. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
blunt_mitachi Нов потребител

|
Пуснато на: Сря Юли 23, 2008 8:57 Заглавие: VHF, UHF антена |
|
|
| Мисля ,че в гр.Пловдив правеха БГ антени с ел.двигател за промяна на посоката на насочване.Цена 30 лв. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Юли 26, 2008 2:50 Заглавие: Re: VHF, UHF антена |
|
|
Аз залагам на логопереодична антена която покрива целия банд и има собствено усилване(без разни усилвателчета с измислени китаиски елементи).Другия и плюс е, че е съгласувана 75ома без допалнителни импедансни трафове... т.е. минимални загуби!А цената е около 20тина лева  _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
В. Петров Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 26, 2008 9:21 Заглавие: Re: VHF, UHF антена |
|
|
Изводът на логопериодичната антена е симетричен. Ако се свързва с коаксиален кабел 75 ома е нужно симетриращо устройство. Един балун-трансформатор върши работа. Без него загубите са ти гарантирани.
Иначе и аз съм твърдо за логопериодична антена покриваща изцяло обхватите III, IV и V. Добре е закрепването да дава възможност за приемане и с вертикална поляризация - това във връзка с предстоящата цифровизация.  |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Съб Юли 26, 2008 10:56 Заглавие: |
|
|
До сега,логопериодични антени само съм правил.Говоря за тези с разстояние м/у двете носещи шини=32 мм.Никъде в описанието на схемите не съм срещал нужда от съгласуване.Дават си ги 75 ома.Коаксиалния кабел се свързва с активния си край към горната шина,а ширмовката от долу.Работят перфектно.Усилването им е сравнително слабо/широколентови са/и не стават за много далечно приемане,но това едва ли е проблем в случая.
ПП-ретранслатора тук е на километри от нас.Перфектно работят. |
|
|
 |
DJ69VN Опитен потребител

Регистриран на: 16 Мар 2008 Мнения: 3329 Местожителство: Варна, България
|
Пуснато на: Съб Юли 26, 2008 11:14 Заглавие: |
|
|
helios Именно за това говоря.. за градски условия са много по добри от тия с усилвателя,тъй като ефива е адски задръстен с какво ли не, а тези който имат амп нямат качествени филтри на входа и става една боза! _________________ Analog Audio™ Quanterall.com |
|
|
 |
В. Петров Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 26, 2008 20:36 Заглавие: |
|
|
| helios написа: | Никъде в описанието на схемите не съм срещал нужда от съгласуване.Дават си ги 75 ома.Коаксиалния кабел се свързва с активния си край към горната шина,а ширмовката от долу.Работят перфектно.Усилването им е сравнително слабо/широколентови са/и не стават за много далечно приемане,но това едва ли е проблем в случая.
| Точно това в червено е класическия учебникарски пример за грешно свързване на логопериодична антена (както и на полувълнов дипол). По този начин липсва симетриране и част от електромагнитната енергия "плъзва" по оплетката извън кабела. Изкривява се д.н.д. и т.н. И аз съм го срещал в литература, но със забележката, че не се препоръчва. Книгата която имам предвид е:
Македонски, Д., Любителски приемни телевизионни антени, София, Техника, 1988.
При антените такива понятия като "долу" и "горе" са лишени от смисъл. За вертикална поляризация как ще ги свържеш? А оценката на това как работи антената може да даде само специализирана лаборатория. Класическият правилен начин на свързване на логопериодична антена към коаксиален кабел е чрез балун-трансформатор, тъй като единствено те са широколентови.
След урока по антени ето един и по електробезопасност:
Заземяването на този тип антени се извършва, като се свържат двете шини на известно разстояние зад най-дългите елементи към заземителната инсталация на сградата, както и към оплетката на кабела.  |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Юли 27, 2008 11:17 Заглавие: |
|
|
Нищо против разсъжденията ти!
"Притеснява" ме единствено факта,че съм на път да "повярвам",че антените,които съм правил/и свързвал/ по гореописания начин,и ефекта им в/у екрана на телевизора са били само във въображението ми.  |
|
|
 |
В. Петров Нов потребител

|
Пуснато на: Нед Юли 27, 2008 18:45 Заглавие: |
|
|
Някои самоуки майстори свързват сгънатия дипол на Уда-Яги антена директно към коаксиален кабел, като към единия полюс свързват жилото, а към другия полюс - оплетката. Сигурен съм, че и те са доволни от резултата. Твоят начин на свързване на логопериодична антена по нищо не се различава от това. Аз съм свързвал логопериодични антени и по двата начина и винаги видимият резултат е бил в полза на варианта с балун-трансформатор. Всъщност се "наложи" да се дипломирам като радиоинженер, докато разбера че "рецептата" за свързване, която някои производители дават на продукцията си са грешни.
Антените и изобщо СВЧ техниката са много сложна материя и малцината, които успяват да я овладеят почти сигурно стават милионери преди да навършат 30 години. Затова не е срамно, че сме невежи. Е, аз не я овладях, но успях да схвана отделни моменти от нея. Дотолкова, че да преценя дали турските логопериодични антени "с леген" са проектирани от идиот или от конструктор на антени. Що се отнася до субективната качествена оценка на антени, то според много хора в България най-добрата телевизионна антена е плочата от хард-диск. Буквално на всяка една сграда има окачена поне една такава.
Модерирано от RC
В. Петров, ще си позволя да ти напомня, че се отговаря с помоща на този бутон
Явно трябва персонално да ти се напомни. |
|
|
 |
|