| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
suxfan Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 13, 2008 16:16 Заглавие: :) |
|
|
Защото така е реализирана схемата , да не променяш нищо по горивната система!
За тази схема са нужни оборотите за да прецени контролера при какви обороти, колко е отворен ижектора ти смята какъв ти е моментния разход на двигателя, а сигнала от скоростомера е да следи при каква скорост с какви обороти се движиш и така ще ти даде разхода за изминат път !!!
Иначе ако искаш сложи си турбинка действително по точно ще е. Но трябва да се преправя програмата на контролера!
Но пък има и друга глезотия показва ти на дисплея обороти , скорост , моментен разход, разход за изминати километри, колко ти е горивото в резервоара и т.н.  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Сря Авг 13, 2008 16:55 Заглавие: |
|
|
Мда и трябва обаче пък датчик за положението на педала на газта, ако съм разбрал правилно принципа. щото дизела като се споскаш на скорост без газ не гори нищо, а двигателя се върти. |
|
|
 |
NeychoDamgaliev Нов потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 14, 2008 9:18 Заглавие: |
|
|
А аз ако не се лъжа, дизела си гори като на празен ход, докато се спускаш по инерция. Не гори нищо само когато си на обороти над 2000, иначе си работи мотора с гориво колкото му трябват за да поддържа 750/800 оборота или колкото е на свободен ход.
Това за турбинката от трабант или вартбург не ме блазни, защото предполагам, че ще връща по един импулс (максимум 2) за един оборот на търбинката. А малко по-нагоре в темата сме смятали с каква точност трябва да се определя протеклото гориво. |
|
|
 |
dobrin_67 Опитен потребител

|
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 14, 2008 10:49 Заглавие: |
|
|
Това го гледах. Системата е абсолютно точна и нереализируема . Два цилиндъра се изпълват последователно с гориво и се следи времето за запълване и нивото на течността. Невъзможно ми е да го реализирам. За мен най-достъпното решение е ТУРБИНЕН датчки, само че с възможност на отчитане на десети от оборота. |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Чет Авг 14, 2008 11:29 Заглавие: |
|
|
Ами връщам се пак към Вартбург/Трабант - точно турбинни датчици са. Ако искаш изхвърли им електрониката и си направи своя. Разглобявал съм ги и представляват точно това което търсиш - турбинка с отвори (мисля че бяха 12 или 15) Така че за 1 оборот имаш 12 или 15 импулса или точността им съответно е 1/12 или 1/15 от оборота. Оттук нататък можеш да сложиш каквато искаш цифрова джаджа. Ако искаш да повишиш точността стесни пространството около турбинката така че горивото да протича с по-висока скорост и турбинката да се върти по-бързо.
А можеш да погледнеш и тук:
http://unisyst.bg/articledetails.php?ArticleID=62 |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 14, 2008 12:18 Заглавие: |
|
|
Сега като ми каза за 12/15 деления на турбинката на вартбург/трабант, ми дойде една друга идея. Ще ползвам този датчки, но освен броя импулси за секунда, ще засичам и времето между импулсите. Така, ще мога да повиша точността, като смятам колко ТОЧНО импулса(не цяло число) ще има за една секунда . |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 14, 2008 14:20 Заглавие: |
|
|
А и ми се струва, че грешката от дискретизация най-малко ще повлияе на точността. И защо ще засичаш за една секунда, много е.
Това
| plamil написа: | | Ако искаш да повишиш точността стесни пространството около турбинката така че горивото да протича с по-висока скорост и турбинката да се върти по-бързо. |
определено ще даде много по-добър резултат. Да не се повтарям, но механичната конструкция трябва на първо място да е измислена както трябва, а после идва електрониката; тя ти е най-малкия проблем. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Авг 14, 2008 18:50 Заглавие: |
|
|
| За съжаление за сега имам друг проблем. Немога да си програмирам PIC'чето. Направих си едно програматорче: http://sfprime.net/pic16f84/index.htm и ползвам IC prog, ама нещо немога да кача нищо на PIC'а. За връзката към COM порта ползвам кабел около 1.5 м. Може ли това да е проблема??? |
|
|
 |
мульо Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Авг 14, 2008 20:21 Заглавие: |
|
|
Не искам да убивам ентусиазма ти, но вземи първо попрочети малко теория на измерванията. Изказвания от рода на
| NeychoDamgaliev написа: | | Ако искам точност от една десета от литъра, т.е. да ми показва разход 5.5 л. а не 5/6/4/ и т.н. |
ме навежда на мисълта, че някои основни понятия не са ти ясни /а предпоследния ти пост е просто шедьовър; очаквам един човек в най-скоро време да спомене совалката/. В случая това дали ще ти показва десети или цели литри касае разрешаващата способност на индикатора. Точността е нещо друго. И двете понятия касаят по различен начин и първичния преобразувател и прибора. Ако заниманията ти с PIC-a са по дискутираната тук тема помисли все пак с какво мислиш да му "напълниш мозъка". На практика трябва да мериш честота - това може да стане по различни начини в зависимост от конкретното приложение. Можеш например да използваш метода с постоянна максимална грешка от квантоване. А най-вероятно и други.
А това " Трябва да се има предвид, че количествато на подаваното и на връщното гориво многократно надвишава разхода, дефиниран от производителя, за дадената машина." e от линka на Plamil.
Важното е, че е швейцарски, нали  |
|
|
 |
|