|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 18, 2008 17:56 Заглавие: Въпрос за таймер 555, TL061 и LM358. ?термостат за лаптоп? |
|
|
Не съм се занимавал нито с таймери, нито с операционни усилватели, но ето че сега ми потрабваха.
Имам някакъв далечен опит с 74121 и 74123, но както казах е далечен и почти заличен като спомен.
И 74121, и 74123, и 555 се превключват от отрицателния фронт на пусковия импулс. Въпросът ми е,след като веднъж съм го задейсвал ако поддържам постоянно ниско ниво на пусковия импулс, R-S тригера на 555 ще остане ли в активно състояние?
Това ми трябва за едно вентилеторче. Ако високата температура се задържи, вентилатора да не престава да върти. И да върти 30 секунди до 1 минута след като температурата се върне в нормални граници. _________________ Варна-Бургас-Варна
пишете само на [email protected] или ICQ-то
www.putfile.com
Последната промяна е направена от PET3 на Вто Сеп 30, 2008 6:57; мнението е било променяно общо 1 път |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 20, 2008 8:40 Заглавие: |
|
|
Добро е описанието наистина. Дори е описана употребата на извод 5, което ме учуди. По принцип повечето автори в техническата литеретура която съм срещал го подминават тихомълком.
Обаче все пак да попитам директно въпроса:
Възможно ли е с 555 да се направи автогенератор, който да е с много широк изходен положителен импулс и много тесен от същия. Т.е. да се редуват широк с тесен, като широкия да е от 30 секунди до 1 минута (тримерче), а тесния от порядъка на милисекунди примерно?
Може би някоя времезакъснителна верига ще се наложе да има, например някоя бобинка между входа и изхода. Хората с опит да кажат.
И същевременно да може да се ползва входа (запуск) за включване от външен компаратор. _________________ Варна-Бургас-Варна
www.putfile.com |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Сря Авг 20, 2008 15:15 Заглавие: |
|
|
За начин - винаги има начин, но според мен много по-точно и по-чисто ще стане с два таймера в режим на чакащи мултивибратори, които да се задействат взаимно и единия да е с малък кондензатор, другия с голям. _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи. |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 23, 2008 10:22 Заглавие: Re: Въпрос за таймер 555 |
|
|
| Цитат: | | Това ми трябва за едно вентилеторче. Ако високата температура се задържи, вентилатора да не престава да върти. И да върти 30 секунди до 1 минута след като температурата се върне в нормални граници. | [/quote]
Въобще не ти трябват таймери. Направи температурен хистерезис, например, включва при 90 град. и да изключва при 80 град. Така ще получиш точно такава характеристика. Ако има компаратор, сложи ПОВ с резистор и тример и ще можеш да го настройваш. Става и 555 без кондензатор, просто използваш неговите компаратори. |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 23, 2008 16:39 Заглавие: |
|
|
В апликейшъна на yani kokas намерих спемата която ми трябва, но е с термистор, който не мога да разбера каква стойност е. Предполагам че е 5кОма. 5Ома ми се вижда твърде малко за да е в тази верига.
Това за включването при 55 и изключването при 52 градуса е интересно. Всъщност точно това ми трябва. Напрежението е 5V. Мястото е супер ограничено. Става дума за лаптоп със скапан чип за малкия вентилатор.
То тук работата е тъй, че няма смъкване под 52 градуса на сянка и под 55 на слънце. И това когато не е натоварен. А при пълно натоварване на HDD и слънце качва до 63 със сигурност.
Схемата с таймера също ми допата защото с малки размери и лесно ще влезе, но този термистор къде ще го търся идея си нямам.
Щеше ми се някоя схема със Si диод и мост на Томсън да служи за термосонда, ама май няма да стане. С MA723 и вътрешния му ОУ гледах една схема със Si диод и мост на Томсън, но там не мога да смъкна захранването под 10V. _________________ Варна-Бургас-Варна
www.putfile.com |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 23, 2008 21:36 Заглавие: |
|
|
| Прочети първия си пост и този и си направи изводи с кой трябваше да започнеш |
|
|
 |
PET3 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 24, 2008 9:25 Заглавие: |
|
|
Eeeee какво искаш да ми кажеш с това?!!! Не те разбрах.
Значи по принцип има място за 1 таймерче, 1 операционно усилвателче и малко чаркулячета около тях.
Ще ми се да направя схема с таймер 555, мост на Томсън и Si диод за термосонда. Така е най-практично. Проблема е, че моста на Томсън трябва да е свързан към ОУ, но няма как да му подам двуполярно напрежение (мястото е ограничено дори и за електролитки), пък и няма как да го повиша пак заради това ограничение. Няма къде да забуча нито Др. нито Тр.
Помня, че ОУ можеха да се включват към еднополярно U.
Могат ли в такъв случай да се ползват като чисти компаратори. Без интегриране или диференциране. _________________ Варна-Бургас-Варна
www.putfile.com |
|
|
 |
tropper Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 24, 2008 10:52 Заглавие: |
|
|
Могат разбира се. И за интегриране и дифернециране също могат, само че се добавя в уравнението член на нулева степен, т.е. отместване. Ако много държиш на силициевия диод - става така, но като че ли по-точно ще е с терморезистор. Във Варна незнам къде има, тук има във Футурел, има и някакви "архаични" в Пасат, които също вършат работа - там ако има магазин Пасат може оттам да купиш.
Схемата с терморезистора и 555 ми се вижда удачна.Проблем може да дойде заради широкия хистерезис - таймера има хистерезисен вход на нива 1/3 и 2/3 от захранването, т.е. трябва 2 пъти промяна на съпротивлението на терморезистора. Това може да се реши като вместо таймер се използва ОУ с положителна обратна връзка и се настрои хистерезиса му на нивата,м които отговарят на соъответните температури. По този начин схемата става -> едно ОУ DIP8 (или SO8), 4-5 резистора, терморезистор и транзистор за вентилатора.
| Цитат: | | да се редуват широк с тесен, като широкия да е от 30 секунди до 1 минута (тримерче), а тесния от порядъка на милисекунди примерно | тези милисекунди нямат общо с бавните по принцип температурни процеси и не много бързо развъртащите се вентилатоири, нали  _________________ Тодор Симеонов.
Захранващи решения за LAN мрежи.
Последната промяна е направена от tropper на Нед Авг 24, 2008 10:55; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Петров Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 24, 2008 10:54 Заглавие: |
|
|
Не мога да разбера защо така комплицираш нещата. терморезистор и два транзистора са достатъчни няма да правим совалка я  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|