Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпрос за дефектно токова защита
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
apxu
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 18:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
За засягането и личното му приемане. Попита след като се оказа, че нещата не стават. ...

А ако ми се бе случило в задниа двор на осветлението тогава да питам ли, все пак не е за пари а за мен си, или тогава ще кажеш защо пестя пари нека друг да го направи ? Все намесваш пари, грешки. Че ако не греша ще влизам ли в този форум.

Последната промяна е направена от apxu на Чет Яну 08, 2009 19:00; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
atanaspopov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 18:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж RC, ...... с основание се засягаш от поста ми, на моменти тона ти е доста жлъчен, за което Извинявай, признавам че си и от лидерите в този форум. В отговор на въпрос ти, нее става......

Сега към питащия.

Провери, и затегни хубаво всички връзки преди дефектнотоковата защита, даже и на пръв поглед да изглеждат ок. Провери и връзките след защитата. Един на пръв поглед ок предпазител ми създаде доста ядове.
Относно твърденията че не трябва да се слага дефектно токова защита на луминистцентни и разни дроселни лампи заради разни дефазирания не е вярно. Освен от теория го знам и от опит.

Последната промяна е направена от atanaspopov на Чет Яну 08, 2009 19:18; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 19:04    Заглавие: Отговорете с цитат

apxu написа:

А ако ми се бе случило в задниа двор на осветлението тогава да питам ли, все пак не е за пари а за мен си, или тогава ще кажеш защо пестя пари нека друг да го направи ? Все намесваш пари, грешки. Че ако не греша ще влизам ли в този форум.

Не така емоционално де.

Има три вида хора:
1. Умни - учат се от грешките на другите.
2. Глупави - учат се от собствените си грешки.
3. Такива които не са и глупави.

Аз се стремя поне да съм от глупавите, защото не мога да съм от умните. От сума години почти няма кого да попитам за това което ме вълнува. Познавам и други такива. Вярвай, не е лесно.

Попитай преди да правиш. Питай за всичко. К'во като не си се почувствал "знаещ"? Останалото съм го написал по-горе.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 21:59    Заглавие: Отговорете с цитат

Егати, колко много писаници, обяснения и обвинения по такъв елементарен въпрос!

Ваклин го обясни перфектно (при еднофазни кръгове), но понеже явно не всички го четат внимателно, нека опитам и аз:

ДТЗ предпазва ХОРАТА, а не оборудването. ДТЗ НЕ Е друг вид бушон!

Елементарната идея е следната: тока, който 'излиза' (мнооого грубо казано) от фазата, трябва да е равен на тока, който 'влиза' в нулата.

Ако не са равни с повече от няколко ма (примерно 20), значи някъде има утечка. Тази утечка може да е от примерно кофти / наводнен кабел някъде в стената (т.е. част от тока се 'оттича' към земята), или защото съседа Гошо се е докоснал до елемент под напрежение (тогава пак част от тока се 'оттича' към земята, ама през тялото на Гошо)

ДТЗ в такъв момент сработва, за да ограничи а) нагряването от утечка, което може да предизвика пожар - слабо вероятно; и б) протичането на ток през Гошо, което може да го убие

Има ли нещо ясно сега?
Върнете се в началото
apxu
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 22:21    Заглавие: Отговорете с цитат

atanaspopov написа:

Провери, и затегни хубаво всички връзки преди дефектнотоковата защита, даже и на пръв поглед да изглеждат ок. Провери и връзките след защитата. Един на пръв поглед ок предпазител ми създаде доста ядове.
Относно твърденията че не трябва да се слага дефектно токова защита на луминистцентни и разни дроселни лампи заради разни дефазирания не е вярно. Освен от теория го знам и от опит.

Благодаря за отговора, аз имам като алгоритъм Ако пада само ID, откачам всички нули на кръговете след нея (по каталозите пише че дефектно токовата защита се слага най-близко до консуматора или с други думи след предпазитела е дефектно токовата, но никъде не съм го видял дори когато проектирах към едно ателие, след дефектно токова винаги слагахме по няколко предпазитела) и с допир на нулите казвам кой e токовиа кръг. Откачам му земята и пробвам допира с нулата, ако пада търся замасяване към зема по цялото трасе на токовия кръг (нула към замасени конструкции). Ако пада и предпазител и ID това е чисто късо към земя (дали е към земителния проводник или конструкция отново с откачане на земята се вижда. Има и нещо такова като уреди с нормално висока утечка (бойлер, пералня, ...) ако са на една защита ще я задействат...

zmeios написа:
Егати, колко много писаници, обяснения и обвинения по такъв елементарен въпрос!

Само да те попитам последните два поста или всичко прочете за да разкажеш за Гошо ?
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 22:27    Заглавие: Отговорете с цитат

apxu написа:
дори когато проектирах към едно ателие, след дефектно токова винаги слагахме по няколко предпазитела)

Надявам се училищата, в които децата ми учат, НИКОГА да не са били посещавани от 'техник' като теб!

При еднофазна мрежа 230 волта ДТЗ се слага във или около контактите, където се включат консуматорите. Това е. Точка. End of story.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 22:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Ей, с тия откачвания ще изгинете! Съвсем сериозно. Сефте разбирам, че късо се търсело с помощта на бушон. Било то и автоматичен. Ама човек, докато не му изпушат поне 2 отвертки в ръцете, не се спира. Иначе, к'во ше разказва на колегите? Лошото е само, когато минеш на "работа към енергото". Снимката ти да се яви на някой стълб. Иначе си е се тоя... Играйте си.

Аз ше дръпна едно душче и чезна да пускам тока. Да има с к'во да си играете де. Wink
apxu
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 22:47    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin, не мисля че си играя, по пътя на логиката си търся проблемите и грешките.

zmeios написа:
...При еднофазна мрежа 230 волта ДТЗ се слага във или около контактите, където се включат консуматорите. ..

Това за което говори, може би е контактен модул примерно събран от от Kaedra на шнайдер с трифазен контакт, с монофазен контакт, заедно с Id за лесен достъп до защитите. Явно не си отварял табла, или нямам никакво обяснение да странния изблик от твоя страна.

Аз се надявам нито с теб, камоли с децата ти да имам нещо общо.
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 22:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Ама не с тока бе, човек! Разкачвайки нулата при свързан консуматор на нея се появява 220 волта от страната на консуматора. Ако консуматорът не е ВЭФ, токът през него ще е достатъчен да убие и тъпо крайдунавско говедо. Има такава порода, като сивото софийско.
apxu
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Яну 08, 2009 23:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin, Very Happy Ако оставим говедата забравих да кажа че това го правя на обек за пускане в акт 16 тоест няма консуматори никъде, абсолютно никъде, Все пак не съм луд да си пусна бойлера и да му откача нулата примерно.

Модерирано от RC
Специално ли трябва да ти се напомни с кой бутон се отговаря и за какво се ползва бутона и Question
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 4 от 5

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети