Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Въпроси относно LED
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 30, 2009 0:44    Заглавие: Отговорете с цитат

По принцип не харесвам PIC контролерите въпреки, че съм започнал с тях. Друго си е линейното адресно пространство и Harvard architecture
Значи при 20МHz имаме 200nS ширина на пулса.
това са все едно 5MHz. При 5MHz Импилси ток че протече и през старите ми галоши, както и през едно КД... изправителен руски диод (друго е въпроса че повече ще се държи като кондер отколкото като диод, това е друга тема) Светодиода по принцип свети , както и да вържеш. НО при право връзване свети много по силно.
За да светне е необходимо да протече ток да стане химията в прехода
..... има даскали за обясненията. Ако пу помпаш 5MHz постояно, или че свети постояно или нема да свети. Схемата която съм дал и съм вложил почти половин час мозъчна дейност (за родину).
Според мен има шанс да свърши работа.
1 Защото може да пуска 1 импулс с ширина 200nS, и после да почива 500mS , и от това последва възможноста с потенциометъра от под светодиода да се настройва тока през него, примерно докато изгори.
И ако господата не го видят как мига каква е гаранцията че ще го видят при 1nS.
2. Доколкото проумявам искат да пробват дали ще видят еденичен импулс. а не поредица с честота 100МHz.
Аиде , генератор на 100Mhz некак ще скалъпят нема начин.
След това с логики ще трябва да отделят само един пулс
Да ама логики на 100Mhz не се намират в наще сладкарници.
3. Ако ли пък видят тъпия диод че светне тогава може да се доработи стъпалото на диода и да се намали периода.
Мисля че бързи импулси през половин секунда за сега е достатъчно
за начало на експериментите с шепата диоди .
Тъй като ме няма никакъв по обясненията , да си намерят някой който да им обясни за какво става на въпрос, аз не мога.

Има и друг вариант " да се ползва някое прасе на 200-300Mhz "
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Пет Яну 30, 2009 1:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето какво остава от правоъгълните импулси (атача) като минат през един средностатистически транзистор. Честотата от генератора е 60 MHz. Вълнообразна линийка приличаща на не добре филтриран постоянен ток. Някой да подскаже по-бърз транзистор от наличните в Multisim 8 да пробвам с него. Бях намислил 2N2369, че е специално за ключове, ама го няма.
Върнете се в началото
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Яну 30, 2009 1:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако толкова те влече този експеримент аз бих ползвал един МОСФЕТ за ключ който да изпразни едни 100пико заредени с 40 Волта през ЛЕД. Ако това не помогне нищо няма да помогне.

А за единичен импулс има една схема която генерира такъв на база закъснението в самите логически елементи. Не ми се рисува но:
АКо ползваме примерно 74S00. Един НАНД като инвертор между двата входа на друг НАНД. Съответно общия вход на двата НАНДА е вход на схемата, а изхода на втория нанд е изход на схемата. Времезакъснението е времето на сработване не НАНДа. А както съм го описал импулса ще е инветриран т.е. изхода ще седи в 1 и ще има няколко наносекунди 0 и после пак 1. Ако трябва се инвертира с още един НАНД от чипа. Laughing
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 30, 2009 1:27    Заглавие: Отговорете с цитат

Айде стига с тия глупости вече, на 100 мегахерца на монтажна платка светодиод ще ми стробира!

Той само капацитета на светодиода е достатъчно голям, за да не може и дума да става да се запушва и отпушва 'клатещия' транзистор над 1 Mhz (освен ако не прекарваш ток колкото за един бързовар, но тогава пък си говорим за десетки килохерци само)

П.С. Това, че глупостите ги пише в Уикипедия, не ги прави по-малко глупости.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 30, 2009 1:40    Заглавие: Отговорете с цитат

Ша ма стръкате! Nu pot să mai!

http://www.nxp.com/acrobat_download/datasheets/74HC_HCT123_4.pdf

Погледнете динамичните характеристики. Всичко са наносекунди.

И това работи на каквато си иска платка. Сметалата ви са на по 4 гигахерца, а тук коментирате някакви 100 мегахерца. Моето сметало е по-бавно... Sad

Излагаме се Wink

И специално за RM. Гледам, че правиш разни неща с пикове. Имам изостанали няколко бройки Scenix и програматор за тях. Стигат до ефективни 400 MHz (стил AMD, сравняваме производителност, а не честота). Някога дадох луди пари за тях, ама то беше някога. Мога да ги трампя за нещо. Иначе, отиваме на www.ubicom.com, регистрираме се, разглежаме ... и забравяме думата Майкрочип.
RM
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 30, 2009 9:55    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin , интересува ме единствено ,ниска цена на контролера богати библиотеки и макроси, хубави развойни среди, а за контролера ... ако ще и руски да е. Гледам че тука все PIC,PIC.... искам PIC.... та за това с тях. Иначе от години основно с ATMEL.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 30, 2009 11:06    Заглавие: Отговорете с цитат

Ваклине,не разводнявайте темата с подобни оферти.Тя и без това и сега достатъчно се е разводнила.За подобни неща си има ЛС,раздел "Купува-Продава" и т.н.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пет Яну 30, 2009 21:41    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Погледнете динамичните характеристики. Всичко са наносекунди.
Да при CEXT = 0 pF; REXT = 5 k е 75 nS ,де е 75 ,де са 10 . и то при нулев товарен капацитет. Ако си толкова мераклия ,ще погледна какви ECL чипове са ми хартисали от едно време ,там падаме и под 2-3 nS ,но не съм работил с такова чудо.
Върнете се в началото
Vaklin
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 31, 2009 1:06    Заглавие: Отговорете с цитат

HCT са относително бавни. 74S са бързите. Просто дадох пример.
zmeios
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Яну 31, 2009 2:12    Заглавие: Отговорете с цитат

Vaklin написа:
74S са бързите.

Всъщност бих ползвал 74AS, или в краен случай 74F.

Така или иначе въпроса не опира до скоростта на логиката. Да направиш10 или 100нс импулс е най-лесното нещо!

Виж, да "отразиш" този импулс върху светодиод, с подходящ заряден ток, правоъгълна форма и пр. - това вече е изкуство, което няма как да стане на монтажна платка.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 5 от 6

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети