|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 0:44 Заглавие: |
|
|
По принцип не харесвам PIC контролерите въпреки, че съм започнал с тях. Друго си е линейното адресно пространство и Harvard architecture
Значи при 20МHz имаме 200nS ширина на пулса.
това са все едно 5MHz. При 5MHz Импилси ток че протече и през старите ми галоши, както и през едно КД... изправителен руски диод (друго е въпроса че повече ще се държи като кондер отколкото като диод, това е друга тема) Светодиода по принцип свети , както и да вържеш. НО при право връзване свети много по силно.
За да светне е необходимо да протече ток да стане химията в прехода
..... има даскали за обясненията. Ако пу помпаш 5MHz постояно, или че свети постояно или нема да свети. Схемата която съм дал и съм вложил почти половин час мозъчна дейност (за родину).
Според мен има шанс да свърши работа.
1 Защото може да пуска 1 импулс с ширина 200nS, и после да почива 500mS , и от това последва възможноста с потенциометъра от под светодиода да се настройва тока през него, примерно докато изгори.
И ако господата не го видят как мига каква е гаранцията че ще го видят при 1nS.
2. Доколкото проумявам искат да пробват дали ще видят еденичен импулс. а не поредица с честота 100МHz.
Аиде , генератор на 100Mhz некак ще скалъпят нема начин.
След това с логики ще трябва да отделят само един пулс
Да ама логики на 100Mhz не се намират в наще сладкарници.
3. Ако ли пък видят тъпия диод че светне тогава може да се доработи стъпалото на диода и да се намали периода.
Мисля че бързи импулси през половин секунда за сега е достатъчно
за начало на експериментите с шепата диоди .
Тъй като ме няма никакъв по обясненията , да си намерят някой който да им обясни за какво става на въпрос, аз не мога.
Има и друг вариант " да се ползва някое прасе на 200-300Mhz " |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 1:06 Заглавие: |
|
|
| Ето какво остава от правоъгълните импулси (атача) като минат през един средностатистически транзистор. Честотата от генератора е 60 MHz. Вълнообразна линийка приличаща на не добре филтриран постоянен ток. Някой да подскаже по-бърз транзистор от наличните в Multisim 8 да пробвам с него. Бях намислил 2N2369, че е специално за ключове, ама го няма. |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 1:20 Заглавие: |
|
|
Ако толкова те влече този експеримент аз бих ползвал един МОСФЕТ за ключ който да изпразни едни 100пико заредени с 40 Волта през ЛЕД. Ако това не помогне нищо няма да помогне.
А за единичен импулс има една схема която генерира такъв на база закъснението в самите логически елементи. Не ми се рисува но:
АКо ползваме примерно 74S00. Един НАНД като инвертор между двата входа на друг НАНД. Съответно общия вход на двата НАНДА е вход на схемата, а изхода на втория нанд е изход на схемата. Времезакъснението е времето на сработване не НАНДа. А както съм го описал импулса ще е инветриран т.е. изхода ще седи в 1 и ще има няколко наносекунди 0 и после пак 1. Ако трябва се инвертира с още един НАНД от чипа.  |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 1:27 Заглавие: |
|
|
Айде стига с тия глупости вече, на 100 мегахерца на монтажна платка светодиод ще ми стробира!
Той само капацитета на светодиода е достатъчно голям, за да не може и дума да става да се запушва и отпушва 'клатещия' транзистор над 1 Mhz (освен ако не прекарваш ток колкото за един бързовар, но тогава пък си говорим за десетки килохерци само)
П.С. Това, че глупостите ги пише в Уикипедия, не ги прави по-малко глупости. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 1:40 Заглавие: |
|
|
Ша ма стръкате! Nu pot să mai!
http://www.nxp.com/acrobat_download/datasheets/74HC_HCT123_4.pdf
Погледнете динамичните характеристики. Всичко са наносекунди.
И това работи на каквато си иска платка. Сметалата ви са на по 4 гигахерца, а тук коментирате някакви 100 мегахерца. Моето сметало е по-бавно...
Излагаме се
И специално за RM. Гледам, че правиш разни неща с пикове. Имам изостанали няколко бройки Scenix и програматор за тях. Стигат до ефективни 400 MHz (стил AMD, сравняваме производителност, а не честота). Някога дадох луди пари за тях, ама то беше някога. Мога да ги трампя за нещо. Иначе, отиваме на www.ubicom.com, регистрираме се, разглежаме ... и забравяме думата Майкрочип. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
RM Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 9:55 Заглавие: |
|
|
| Vaklin , интересува ме единствено ,ниска цена на контролера богати библиотеки и макроси, хубави развойни среди, а за контролера ... ако ще и руски да е. Гледам че тука все PIC,PIC.... искам PIC.... та за това с тях. Иначе от години основно с ATMEL. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 11:06 Заглавие: |
|
|
Ваклине,не разводнявайте темата с подобни оферти.Тя и без това и сега достатъчно се е разводнила.За подобни неща си има ЛС,раздел "Купува-Продава" и т.н. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
ELP Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 30, 2009 21:41 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | Погледнете динамичните характеристики. Всичко са наносекунди.
| Да при CEXT = 0 pF; REXT = 5 k е 75 nS ,де е 75 ,де са 10 . и то при нулев товарен капацитет. Ако си толкова мераклия ,ще погледна какви ECL чипове са ми хартисали от едно време ,там падаме и под 2-3 nS ,но не съм работил с такова чудо. |
|
|
 |
Vaklin Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 1:06 Заглавие: |
|
|
HCT са относително бавни. 74S са бързите. Просто дадох пример. _________________ --------------------------------------------------
Ако търсите помощ, сбъркали сте форума. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 31, 2009 2:12 Заглавие: |
|
|
| Vaklin написа: | | 74S са бързите. |
Всъщност бих ползвал 74AS, или в краен случай 74F.
Така или иначе въпроса не опира до скоростта на логиката. Да направиш10 или 100нс импулс е най-лесното нещо!
Виж, да "отразиш" този импулс върху светодиод, с подходящ заряден ток, правоъгълна форма и пр. - това вече е изкуство, което няма как да стане на монтажна платка. |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|