| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
AA Опитен потребител

Регистриран на: 28 Юни 2004 Мнения: 730 Местожителство: ВеликоТърново
|
Пуснато на: Чет Фев 26, 2009 7:18 Заглавие: Публикуване на годишен финансов отчет |
|
|
| Някой публикувал ли е годишния финансов отчет на фирмата си в Търговския регистър - вчера ходих и искаха такса 50 лева - не го публикувах. Това публикуване лизобщо задължително ли е - не става дума за първоначална регистрация на фирма а за евентуално ежегодно публикуване на годишен финансов отчет. Фирмата е дребна - с мижав оборот и без назначени работници. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 26, 2009 16:47 Заглавие: |
|
|
Ти да нямаш акционерно дружество???
За ООД-тата няма такова изискване - задължително публикуване на финансови отчети. Нещо повече - то противоречи на нормалната търговска практика. _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Фев 26, 2009 17:01 Заглавие: |
|
|
Вместо да пишеш да беше прочел из линка. Май са го направили от всички фирми да цоцат пари. Ще се консултирам, ще чета, ще видим и това чудо какво е. _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
AA Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 26, 2009 20:57 Заглавие: |
|
|
| В явен и чист вид - в смисъл за тези фирми е задължително а за тези не е - така и не можах да го намеря по законите и форумите - от засукано по засукано е - поне за ограничената ми техническа мисълл.А на абсурди при нас не бива да се чуди човек. Като цяло не е логично да е задължително за всички фирми - който иска да му видят добрите или лоши резултати си ги публикува - който не иска - не. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 26, 2009 23:27 Заглавие: |
|
|
Приемам критиките на Филипов. Наистина не съм прочел линка. Наистина, от дискусията в линка става ясно - не от закона, а от становището на данъчните! - че има такова задължение.
Тук обаче ще си позволя да кажа на г-н Филипов, че по стечение на обстоятелствата ми е близка тази материя.
Никъде по света едно 'затворено' търговско предприятие не е длъжно публично да обявява и публикува своят ОПР. Никъде. Такова изискване е икономически и правен абсурд и ще падне на първото обжалване.
Според мен просто комуноидите в Данъчно се опитват да имитират някаква дейност, и не са догледали какво са писали. Пак някой е лобирал да влезе текст, без да има финансово образование.
Няма да им е за първи път. Нито пък ще е първият път, когато няколко седмици или месеца по-късно се пусне ново 'окръжно' чрез което се променя тълкуванието (дето в документа е в болд) в обратното.
А впрочем, защо е нужно на хора като нас да знаят дали годишният отчет се носи в още един регистър, или не? Това е работа на счетоводителите, които ни/ви оправят годишните приключвания... _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 26, 2009 23:37 Заглавие: |
|
|
| zmeios написа: | | ...А впрочем, защо е нужно на хора като нас да знаят дали годишният отчет се носи в още един регистър, или не? Това е работа на счетоводителите, които ни/ви оправят годишните приключвания... |
Защото за съжаление парите ги изкарваш и даваш "ти" (когато е такъв случая) включително и на счетоводителя който го прави (а и те не винаги блестят със способности и с достатъчно познаване на актуалната ТЯХНА материя).
И всичко пак опира до финикийските знаци - добър счетоводител който "струва повече" или формален който е не чак толкова, което влачи след себе си други проблеми. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Фев 26, 2009 23:52 Заглавие: |
|
|
Аз като съм си дал документацията на счетоводител, съм преценил че мога да му се доверя по счетоводни въпроси.
Аналогично, като ям хляб от хлебарницата, очаквам хлебарите да знаят как се прави хляб. И не ги питам всеки ден 'а мая сложихте ли? А солта колко милиграма е?'
Сигурен съм, колега RC, че ако вие поправяте телевизор с изсъхнали кондензатори в захранването, и дойде клиент да ви пита 'а какво напрежение измерихте на транзистора на онуй там... как беше... ТеХеОто' - няма да ви стане приятно...
Некомпетентни счетоводители - бол. Некомпетентни 'техници' също. Бас държа че и некомпетентни хлебари има
Аз обаче ще продължа да си купувам хляб, без да прекарвам по един час вечер в изучаване технологията на хлебопроизводството. _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
AA Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Фев 27, 2009 10:18 Заглавие: |
|
|
| Дали е задължително подаването или не няма връзка с компетентността на счетоводителя - да не изместваме темата. Няма нужда да създаваме хипотези - примерно счетоводителя не става и затова иска да го подаде без да има задължение или пък не го подава а е длъжен. Поне засега май няма еднозначен и ясен отговор по въпроса. Пуснахме запитване до Търговския регистър - както може и да се очаква - никакъв отговор. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Фев 27, 2009 10:26 Заглавие: |
|
|
Аз затова ти казах да разгледаш линка - има упоменати членове и параграфи от закони. А може и целите да прочетеш. Не са най-приятното четиво, но помага. Особено срещу "пчеличките" по ниските етажи на данъчната администрация, които четат само подобни смлени "окръжни". Тръгнат ли нещата до сериозен спор, важно е какво пише в "Държавен вестник". _________________ Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж |
|
|
 |
|