Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
 
 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Включване на компютър с телевизор, монитор, уредба и др.

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Енциклопедия



Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Филипов
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 01 Дек 2002
Мнения: 7774
Местожителство: Плевен

МнениеПуснато на: Чет Апр 02, 2009 13:55    Заглавие: Включване на компютър с телевизор, монитор, уредба и др. Отговорете с цитат

Понеже станаха много темите и всеки пита без да ползва търсачка, ще се опитам да систематизирам.

Навремето са измислили ШУКО контакти за ЗАЗЕМЯВАНЕ. Но на някой "умник" му е хрумнало да направи икономия на заземителния проводник и е направил ЗАНУЛЯВАНЕ. Което съвсем не е едно и също! Заземяването е с потенциал на земята, а между НУЛАТА и земята въобще може да има, и то не малко, особено при несиметрично натоварване на фазите. Съвет -
ВСИЧКАТА ПЕРИФЕРИЯ ВКЛЮЧЕТЕ В ЕДИН РАЗКЛОНИТЕЛ.
В този разклонител не включвайте нищо друго (напр. печка). Ако решите да свързвате компютъра към телевизора, например да гледате DVD, знайте, че оттук също може да ви чака голяма изненада (минус над 100$). Масата на телевизора има потенциала на кабелната телевизия (или сателитната антена например). Аз имам много случаи на ТНТМ, когато на телевизор с офазено шаси (например ВТ84) някой е сменил тюнера и не го е свързал през разделителните кондензатори. И по кабелната тръгва една фаза. . . . и минава през свързаните с телевизорите периферии. . . . и излиза през шукото на компютрите, защото няма откъде (телевизорите нямат шуко). А както са опънати кабелите между блоковете - като удари някоя мълния. . . В резюме - На входа на кабелната си сложете разделител, ще ви защити и телевизора, и компютъра (ако сте ги свързали или имате TV тюнер). И още - ако за свързване използвате куплунзи тип CHINCH, включвайте ги при ИЗКЛЮЧЕНИ устройства (TV).

Заземяване трябва да има трябва да стане е една единствена точка.
Отклонение: При звукова (audio) апаратура екраните се заземяват също само в една точка. Ако се направи в двата края се получава "брум"
Това, което в общия случай си мислите че е с потенциала на земята като нула на контакта, тръби на парно, водопровод, кабелна телевизия в общия случай е с различен от земята потенциал поради една или друга причина. Примерно при несиметрично натоварване на фазите. Като се свържат две или повече такива устройства, имащи "нулеви" потенциали от разни места (нула от контакта, кабелна телевизия, сателитна или друга антена) между масите им започват да текат изравнителни токове. Колко големи - според закона на Ом. В доста случаи тези токове за в състояние да доведат до дефекти на апаратурата и най - вече компютрите, при които пистите на платките са многократно по - тънки от на другите, включително и предпазителите (бушони).
Тези разлики в потенциалите са многократно по - големи при аварийни случаи като късо съединение в електромрежата, попадение на мълния пряко или непряко в електромрежа, кабелна TV мрежа, LAN. Тогава гореописаните токове са достатъчно големи за да изгори всяка електронна техника.

Решението: Да няма възможност тези токове да минават между различните свързани апаратури и през тях да се изравняват ужким нулевите потенциали. Как става това - като се заземи САМО В ЕДНА ТОЧКА.

Коя да бъде тя - която най трудно се отделя. Ако е свързано:

1. Сателитна Антена.
По принцип е добре заземена за арматурите на блока. Тя става "маса" и в този случай се премахва зануляването в контакта и се слага разделител на кабелната.

2. Само компютър или компютър с телевизор или TV тунер.
Заземяване най добре с отделен проводник или при невъзможност се ЗАНУЛЯВА чрез шуко пластините на контакта. Внимавайте вместо зануляване да не стане офазяване - ще има яки взривове и някой може и да не пусне кутията. Проверява се с фазоуказател (фазомер)

Слага се разделител на кабелната.

Той ще предпази телевизора и видеото, дори и да не са свързани към компютър. Как изглеждат някои модели:



3. Ако нямате разделител ВРЕМЕННО до поставянето му и преминаване към вариант 2 може да свържете телевизора с компютъра като премахнете зануляването. Все пак че има някаква маса през кабелната и няма за се изравняват двете "маси" през вас.

Надявам се че вече е обяснено достатъчно популярно.

Все пак аз лично използвам зануляване само при проверена инсталация, когато съм сигурен, че нулите за добре стегнати (контактуващи). Ако прекъсне или не е добре притегната нулата по корпуса може да се появи дори фаза! Аз лично преди много години едва успях да пусна една готварска печка, на която нулата в инсталацията беше прегоряла. Считам, че да се появи потенциал от лоша нула на електромрежата е много по - вероятно, отколкото пробив между първична и вторична страна на импулсно захранване. Аз лично поради тази причина не свързвам шукото в контакта, но това решение си е избор на всеки. Все пак ЗАЗЕМЯВАНЕ чрез отделен проводник е най - добре.
_________________
Ако двамата имаме по една ябълка и ги разменим, пак ще имаме по една.
Ако двамата имаме по една идея и ги разменим, ще имаме по две!
Oтопление и ВиК. Интелигентни отплителни системи. Проектиране продажба доставка монтаж
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Yahoo Messenger
pamporov
Опитен потребител
Опитен потребител


Регистриран на: 02 Фев 2004
Мнения: 4947

МнениеПуснато на: Чет Апр 02, 2009 15:31    Заглавие: Отговорете с цитат

Ако не намерите галваничен разделител, в 3-4 магазина където потърсих (в това число Кузмов, Конрад, и др.) нямаха, може да си направите. Аз използвах пластмасовата капсула от шоколадово яйце, два подходящи накрайника за F-конектори, и два кондензатора 100pf/2kV. А може да се използва и готовата платчица от РЕСПРОМ-ите.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Енциклопедия Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Страница 1 от 1

 
Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov