|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Todorov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 8:29 Заглавие: Типично български инструменти |
|
|
Реших да пусна тази тема за да ви поразвеселя и да събера идейте ви за "арсенала на българския майстор".
Примерно:
Тесла- универсален инструмент неизвестен на германците и другите народи, имащ своиството да заменя почти всички инструменти. Служи за: вадене на пирони (заменя клещи), чукане (заменя чук), дялкане (заменя брадвичка), отваряне на бира (заменя отварачка) ....
Тел- универсален проводник, аналог на пластмасовите и метални скоби и опашки, универсална антена, универсален предпазител, ....
Монета- поне няколко пъти съм си намирал на мястото на предпазител. Някои хора предпочитат да си сложат пари за смяната му.
Молив - колко ли са платките с такова чудо между тях. Аз вече имам поне 10-тина намерени. Има и друго приложение. За възстановяване на нагорели резистори.
Ако някои се сеща да дописва .......  |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 9:42 Заглавие: |
|
|
Клещъ.Марка Diamond-Made in China преди 20-30 години.Със тъмночервените ситноназъбени дръжки.Във всеки сервиз има поне по едни.Пише 5000В но според мене малко са се поизхвърлили...
Отвертка-навремето е била "плоска",обаче от толкоз употреба се е изяла и е станала по-скоро "остра".Най-често е със сива или кафява дръжка и върви комплект със шевна машина Union.Ползва се за развиване и на плоски и на кръстати,а с лек финт и на торксовете на Mulinex.Нищо че на някои болтове им ебава майката.
Типичната кръстата отвертка,която става за всичко.Обикновено е българска или от "Всичко за левче" и развива всякакви кръстати болтове.За разлика от професионалния инструмент за който понякога ти се налага да подбереш втора,трета докато го развиеш заради различното скосение на върха на кръстачката.
Поялник-тип "на петеля човката".Черен,български,с извита човка,100Вт и носещ спомени от социализъма.След последния ремонт и снаждане нагревателя от 100вт вече е към 300вт.
И неговия подвид-пак български,червен,индукционен,с ламбичка отпреде.
И да не забравим универсалното средство за подмяна на предпазители-видийка.
Това съм видял по сервизите-това казвам.Не казвам че е добро или лошо-просто навици и опира до свикване със съответния инструмент.А че всичко това е дърто и морално остаряло-спор няма. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 10:22 Заглавие: re: |
|
|
Е, ако беше драснал и уреда тип Ц-20. Кой не е виждал и кой не е чувал за него. С много дупки и естествено най-популярен и запомнящ се. Непременно руски. Има и други по "модерни" пак руски. Ако няма поне един руски, значи има онова малко жълто китайско уредче, което е с ICL7106 или по нов вариант.
Тиксо - универсално средство на клиента за изолиране, закрепване на капачето на телевизора, както и на дистанционното му. Какво ли щяха да правят без него? Замества винтчета, качки и какво ли не.
п.п. За морално остаряло, да 10000%. За класика, както и за видяно и развеселило ме ДА.
Опаа, още една класика --- ИЗОЛИР БАНД . Развиваш един път и край. Неповторим е и няма аналог. Добре, че го спряха от производство.
Последната промяна е направена от Todorov на Чет Апр 09, 2009 10:32; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 10:27 Заглавие: |
|
|
| Връзка за обувки - скоро ходих на гости в едно село, на човека телевизора имаше малък дефект: прекъсва му звука и той от време на време го "шамаросва" и се оправя. Помоли ме да го погледна, ама като нямам никакви инструменти... Викам му дай една отвертка, отварям го и се оказва, че прекъсва куплунга на високоговорителя. Като го натисна на една страна и заспива. Взех една връзка за обувки и привързах куплунга към съседния електролитен кондензатор и дефекта е отстранен. |
|
|
 |
fikret Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 10:35 Заглавие: |
|
|
Кочан от царевица ,с вкаран по средата пирон ,заменя идеално предпазителите със стопяема вложка за всякакъв ампераж във всяка ел. инсталация.
Последната промяна е направена от fikret на Чет Апр 09, 2009 10:37; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 10:36 Заглавие: |
|
|
Ц-20 е сравнително много слабо разпространен по сервизите.
За сметка на неговия модерен събрат-
Ц-4342
Който между другото не е лош.В почти всеки сервиз в който съм ходил съм мяркал такъв.Може да е укрит под миндера някъде,да не се ползва,но има...
Сега като се замислям-никога не съм имал баш такъв модел руски.Иначе руски мултицети навремето са ми минали доста през ръцете.Ама това е било отдавна. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 10:41 Заглавие: ре: |
|
|
Точно този модел 1:1 ми беше гордостта някога като ученик. Баща ми пътува до СССР и ми донесе един такъв. Направо бях във възторг. Сега го ползвам понякога за транзисторите. Все пак пустите му цифрови уреди имат и недостатъци.
Ц4342-М1 Вероятно е "МОДЕРНИЗАЦИЯ 1" |
|
|
 |

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 11:11 Заглавие: |
|
|
От отдавна нямам никакъв руски уред в сервиза.
За транзистори и утечки и въобще за там дето е нужен стрелкови ползвам един японски стрелкови туч.
Сега кат се огледам в сервиза-из оборудване,апаратура и инструменти-не виждам нито едно нещо дето да е съветско или българско от соца.
Имам едни клещи-резачки само български Profel-те ги правеха навремето тук в завода в Сопот (но много след края на соца) и определено като качество и срок на служба не отстъпват на другите дето имам на реномирана западна фирма. _________________ Мегатрон-2007 ООД
|
|
 |
Stoy40 Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 12:43 Заглавие: |
|
|
Е какво лошо...имаше едни видеокасетофони Хитачи с особен полегнал преден панел с едни хибридни керамични интегрални схеми,които ако се намереха стуваха "майка си и баща си"..та на една от тях беше тактовия генератор на цялата машина.След няколко години този генератор спира и всичко умира.Тях съм ги "оправял" с коркова тапа залепена за дъното на кутията и малко по-висока от просвета между дъното и платката.Така платката се огъва,хибрида тръгва и всико е на 6 разбира се след уговорка и сплашване на клиента с цената на ш$%^& хибрид |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Чет Апр 09, 2009 13:59 Заглавие: |
|
|
Бушонче
Колкото и да ви се струва странно, но това е дума която замества всички части на радио и телевизионната техника със приблизително цилиндрична форма.
Например идва Бай "Пешо" и ми вика:
" - Телевизора (радиото) ми се повреди, отворих го, и видях това бушонче изгоряло, да ми го смениш"
И показва в ръка какво ли не - бушон, кондензатор, съпротивление и т.н. каквото се сетите.
Обичайния ми отговор в такава ситуация е "Който ти е извадил бушончето - той да ти го сменя"
А съм виждал и такива инструменти:
http://www.download.bg/upl/attachments/klyuch.1808.jpg |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|