| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Nikolai_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 28, 2009 11:31 Заглавие: Проблем с български бойлер и меките му връзки |
|
|
Проблема е, че меките връзки греят когато бойлера работи. Отначало имах съмнения за хлабава нулаи започнах да я търся от самия бойлер през таблото му и до апартаментното табло.Където имаше хлабаво съм го притегнал, но нищо не се промени.В последствие забелязах, че заземяващия проводник е откачен и няма връзка с таблото и бойлера.Бойлера вътре си е занулен (не би трябвало да има проблем).Аз се изчерпах от към идеи какво може да е ...  _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Нед Юни 28, 2009 11:52 Заглавие: |
|
|
Мерни изводите на нагревателя- към корпус /при разкачен нагревател/. Обърни щепсела. Провери за офазяване на корпуса, при свалени меки връзки... Такива неща...
Предполагам, че си се убедил в изправността на възвратния клапан /в "студена част"/. А меката връзка на "изход топла", по принцип си нагрява...
И, нещо- извън проблема ти. Не знам какви меки връзки ползваш. /Вероятно говорим за половин цол/. Аз се минах и си купих в началото за моя бойлер, меки връзки с "по- тънкия", брониран маркуч. Изкарват, има- няма 3-4 месеца. Самите накрайници се прецакват и протича от там. Сега съм с "по- дебелия", но най- добре е да се сложат гъвкави тръби, от тези за парно /със съответните накрайници/. Вечни са!  |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 28, 2009 16:52 Заглавие: |
|
|
При положение че имаш отделен заземяваш проводник защо не го използваш а си направил зануление?
Ако този проводник е цял и не е прекъснат, остави си нулата само за нагревателя, а си свържи третия проводник за корпуса на бойлера и в таблото за нулата. Така пак ще ти е занулен бойлера но зануляването няма да се натоварва от работния ток на нагревателя и ще бъде много по-надеждно. Друг е въпроса че тогава можеш да му барнеш и една дефектнотокова в таблото за кръга с бойлера.
Предложението за парнаджийски тръби с алуминиева вложка тип PEX-AL-PEX е много добро. Аз съм с такива ф20 на кухненското бойлерче, 5 години никакъв проблем или теч, просто забравяш за тях.  |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 28, 2009 19:07 Заглавие: |
|
|
| Съветите които са ти дали дотук са полезни, но обърни особено сериозно внимание на захранващата нула. Сериозния проблем ти се намира точно там. Понеже бойлера ти е занулен - при лоша нула веригата се затваря и към металните тръби на водопровода и през меките връзки тече немалък ток. Такива случаи съм имал не един и проблема винаги е бил там. Лошата връзка на нулата е възможно дори да бъде извън твоето жилище. |
|
|
 |
Nikolai_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 28, 2009 19:52 Заглавие: |
|
|
Ами то подвръзката не съм я правил аз и затова е откачен заземяващия проводник.Подвръзката е правена когато съм бил много малък преди около 10-15 години.Но сега като се замисля ще взема да я закача и да пробвам с тръбите.
А относно токът който тече през меките връзки, мисля че не е чак толкова голям, защото не ме е тресло досега дори когато съм в банята на бос крак с мокри ръце пипна маркуча да видя колко е горешщ не ме бие ток. _________________ Таз година булка , догодина...- две ! |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 28, 2009 20:17 Заглавие: |
|
|
| Хвани една по една меките връзки с амперклещи при включен бойлер и виж дали тече ток по тях. |
|
|
 |
iwkom Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 28, 2009 21:16 Заглавие: Re: Проблем с български бойлер и меките му връзки |
|
|
| Nikolai_1 написа: | | Отначало имах съмнения за хлабава нула... |
Първото ми съмнение щеше да е за възвратния клапан и не виждам защо първо се хващате за ел инсталацията. Нека първо да се провери работоспособността му и тогава да се търси проблема в ел.инсталацията.
Никъде не се споменава дали е проверен или сменен клапана. |
|
|
 |
mitcd Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Юни 28, 2009 21:22 Заглавие: |
|
|
| Щото ако не му е в ред клапана най много да му отиде водомера.А в другия случай здравето! |
|
|
 |
plamil Опитен потребител

Регистриран на: 02 Ное 2007 Мнения: 384 Местожителство: с. Аспарухово, обл Варна
|
Пуснато на: Пон Юни 29, 2009 10:47 Заглавие: |
|
|
В този случай проблема може и да не е при теб.
Напълно е възможно проблема да е в комшията ти (особенно ако живееш на по-горните етажи).
Ако нулата на комшията ти е кофти, тогава веригата става така:
дефектен бойлер на съседа - вода - меките връзки на твоя бойлер - казана на бойлера - болт за зануляване - нула.
Някой може да се смее на описанието, но за мен е действителна случка -
Варна, кв. Владиславово, ет. 9. живее един приятел, който ме повика за много странен (д)ефект:
при изключен бойлер меките му връзки са толкова топли че не можеш да ги пипнеш.
Болера беше свързан правилно: Три проводника, ключа за бойлера (извън банята) прекъсва и фазата и нулата,
третия проводник за зануляването свързан със нулата преди ключа.
Три дни главоблъсканица, докато не обърнах внимание на етжното табло че едната нула за друг апартамент е нещо ненаред.
И така се установи къде и какъв е дефекта. |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Юни 29, 2009 16:55 Заглавие: |
|
|
Хич не е странен ефекта. Аз като си смених бойлера и тръбите в къщи и на комшията му спря тока.  |
|
|
 |
|