| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Съб Авг 29, 2009 17:14 Заглавие: |
|
|
Май малко са се поизхвърлили в тая брушурка за този LC метър. 0.1pF с точност 15% малко прехвалено ми се вижда. За измервания на толкова малки капацитети колко ли ppm ще трябва да е точността на честотата на таймерната система на микропроцесора ,колко температурно стабилни трябва да са всички компоненти в уреда? Интересен е и въпроса с повтаряемостта на измерванията на уреда - какви ли резултати ще даде ако се измери някакъв толко малък капацитет 100 или 1000 пъти ?
Според мен такъв портативен уред ще мери капацитети с посочената грешка над 100 pF.(но пак съм скиптичен за грешка 1 %) _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ELP Опитен потребител

|
|
|
 |
eler Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 29, 2009 18:05 Заглавие: |
|
|
| Може и без контролери: http://www.cqham.ru/ot09_2.htm Колко точно ще мери е друг въпрос. Ама те и любителските измерватели с PIC-ове работят на този принцип. Само дето няма нужда да смяташ. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 29, 2009 20:05 Заглавие: |
|
|
Абсурд е да мериш със самоделка такива капацитети.
Най-малкото защото и комерсиалните модели не го могат доколкото зная (ама само на теория), за такива капацитети кондензатора се поставят на една джаджа, която прилича на струг ама не дупчи и която има контролирано с мотор доближаване на отчитащата част до твоята такава. Има и чисто златни контакти (изтеглени с проводници с точност 0.1 милиметър дължина до схемата) и прочее "дреболии" които няма как да станат в домашни условия.
Виж за 0.1 нано може и да кандисам че работи  _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 15:28 Заглавие: |
|
|
| yani kokas написа: | | Мерната единица вярна ли е.... |
Вярна е. И на мен ми се струваше невъзможно но е факт.
Собствения капацитет на входа на приборчето е около 7пФ. Като го нулирам показва 0. И като сложа 0.5пФ СМД на входа и го притисна с една пластмасова пръчица отчита примерно 0.6пФ. Като го махна се връща отново на 0 или малко плюс. Приборчето има дрейф и трябва да се нулира периодично при толкова малки стойности но работи много прилично. Ако има недостатък е че не може да мери голями кондензатори. Мисля че до 50 микрофарада мери. Един приятел го купи под мое давление преди години но после го получих аз защото той иска да мери голями кондензатори а аз малки.
Коригирал съм ти поста Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
gueswhoaz Опитен потребител

Регистриран на: 13 Юни 2009 Мнения: 603 Местожителство: По света и у нас
|
Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 16:23 Заглавие: |
|
|
| Мисля че се отклонявате от темата. Става въпрос за индуктивност а не за капацитет. За точността - твърдят че е сравнявян с настолен уред за 3000 щатски долара - колко е вярно отделен въпрос. |
|
|
 |
zmeios Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 18:49 Заглавие: |
|
|
| gueswhoaz написа: | | Става въпрос за индуктивност а не за капацитет. |
Ми те се мерят по един и същи начин, само референтния елемент се сменя (за индуктивността има референтен кондензатор, а за капацитета - референтна бобина). И в двата случая се пуска честота на трептящ кръг, и uC-то гледа кога ще се раззвъни кръга. После по честотата с едно умножение и едно деление има резултат  _________________ “Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред, а от комунист отвред…” |
|
|
 |
yani kokas Опитен потребител

Регистриран на: 14 Юни 2006 Мнения: 326 Местожителство: Дупница/София/
|
Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 19:24 Заглавие: |
|
|
Идеята не е точно такава с развъняването на кръга. В уредчета има изграден осцилатор на правоъгълни импулси. Mcu-то първоначално измерва честотата на осцилатора без да е включен изследвания елемент. След което включва изследвания елемент в трептящия кръг.Измерва честотата след включването на изследвания елемент и по разликата между двете измерени честоти се смята стойнността на изследвания елемент. _________________ Всеки щепсел контакта да си знае ,да се пази
да не се зарази и ако клемите зацапа,
некой друг да тока да изцака... |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 23:26 Заглавие: |
|
|
OffTopic:
| grizzly написа: | Коригирал съм ти поста Не се отговаря с този бутон |
Не знам на кого отговарям но 4 пъти прецених с кой бутон да тоговоря. Щом съм решил така е било за прегледност която в момента е загубена.
Дали не се прекалява малко с модерирането понякога?
Всъщност държа на предишния си отговор. Не мисля че нарушава правилата а подобрява комуникацията. Поздрави.
По темата: С тази машинка на Миро си меря дросели по 0.1 микрохенри (100 нанохенри). и бачка. Не познавам Миро и не съм му търговски агент. Пак бих си купил неговото уредче. |
|
|
 |
Bojilov Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Авг 30, 2009 23:59 Заглавие: |
|
|
| grizzly написа: | | Не знам на кого отговарям но 4 пъти прецених с кой бутон да тоговоря. |
На мен отговаряш.
| grizzly написа: | | Щом съм решил така е било за прегледност която в момента е загубена. |
Пригледността въобще не е загубена и така както съм оформил цитата за всеки прочел темата е ясно на кого отговаряш и конкретно на кой негов абзац и коя теза.За който не е прочел така или иначе е всьо равно.Три четири думи от началото на конкретното изречение или думите,които осигуряват смисловия контекст на дадена теза от това изречение са предостатъчно за да се разбере за какво иде реч.
| grizzly написа: | | Дали не се прекалява малко с модерирането понякога? |
Дали се прекалява или не не е твоя работа.Правилата във форума са за всички и за да се спазват.
| grizzly написа: | | Всъщност държа на предишния си отговор. |
На какво държиш не ме интересува.Интересуват ме точно и ясно какво казват правилата на форума.
| grizzly написа: | | Не мисля че нарушава правилата |
Напротив-нарушава ги и то конкретно т.8 от тях.Цитирането на цели постове няма място във форума.Още по-малко пък цитирането на цели постове във които пък има вътре в тях друг цитат(както междувпрочем беше и в случая).Тук не сме тийнейджърски форум,нито детски чат и подобни неща нямат място.Все пак не сме малоумни че да четем един и същи текст по сто пъти в една тема.Имайте уважение към времето на останалите и пишете стегнато без всякакви подобни "излишности",които само раздуват текста.
За публично коментиране действията на модератор получаваш 3 дневна почивка от участие във форума.
Нека темата продължи по същество. _________________ Мегатрон-2007 ООД
На вниманието на всички бързащи-ако не ви е дадена оферта за някой артикул-значи ще ви я пратя по-късно и без да надавате зор и звъните! |
|
|
 |
|