Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Микроконтролер за начинаещ-какъв?
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
the_bull
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Монтана(Студент в Русе)

МнениеПуснато на: Нед Сеп 13, 2009 18:13    Заглавие: Отговорете с цитат

За начало е най-добре да се започне с 8051 дори в русенския университет по едночипови микрокопютри именно той се преподава на специалности като КСТ.Но е отживелица все повече започва да се замества с други сродни контролери. Наистина използва се все още но по тясно. Миналата година попадах на някакви платки телекумоникациони от клетки за GSM или нещо подобно и на тази платка се използваше Атмелски контролери, което означава, че имат своето приложение и в по широкомащабни проекти.И ако не ме лъже памета беше или АТМега32 или АТМега64.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
showMANiak
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Нед Сеп 13, 2009 20:44    Заглавие: Отговорете с цитат

Така като гледам нещата,Атмелските като че ли ми се струват по-като за мен Confused .Даже вече си набелязах едно контролерче,като за напълно начинаещ-ATtiny2313,или поне така ми се струва.На първо време намерих и схема на едно съвсем просто програматорче,което използва принтерския порт ,както и софт към него.За сега мисля,че е достатъчно,тъй като едно ,че нямам никакъв опит и не си струва все още да хвърлям луди пари за тоя дето духа (живот и здраве по-натам ако им свикна),второ че така или иначе всичко ще е на любителско ниво т.е не мисля да се занимавам чак толкова задълбочено с тях или да печеля пари от това Smile.А и още нещо-въпросният ATtiny2313,правилно ли чета и разбирам,че има вграден осцилатор и може да се използва той вместо външен,или нещо бъркам буквите? Embarassed
grizzly
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Сеп 14, 2009 0:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Още един глас от мен за PIC. МНого стабилен процесор и твърде жилав. Имам няколко работещи от години без да се рестартират в автомобили.
the_bull написа:
За цените е много спорен момент. Ако сравняваме PIC16F84 струва 11лв. а ATmaga32 7,50. Разликата в 2та контролера е огромна и всичко

Колега, 16F84 отдавна е свален от производство. Заместителят му е 16F628. Цената му е около 5лв за единична бройка. И има много повече екстри от дядо си.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nobodyshadow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Сливен

МнениеПуснато на: Пон Сеп 14, 2009 0:20    Заглавие: Отговорете с цитат

Значи според мен не е това контролера,който ще ти е най-удобен като начинаещ.Не казваш към какъв език си се насочил да учиш-Ц или асемблер.Но така или иначе е по удобно отначало до имаш повечко флаш и рам памет.Гледам,че и въпросното Тини няма и АЦП?Бих ти препоръчал ATmega8 като по-добър вариант за начало.Разликата в цената е около левче.
Иначе-и Тинитo и Мегите имат вграден RC осцилатор.
emil74
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Пон Сеп 14, 2009 8:07    Заглавие: Отговорете с цитат

Просто послушай RM и колегите, казващи същото.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Niakoi
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Каръктаун

МнениеПуснато на: Пон Сеп 14, 2009 18:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Не разбирам за к'ви цени става въпрос в темата!!?? Човека тепърва ще се учи, а тук се намесиха цени, кой контролер бил по-УбаФ и кой смотан. Цените и екстрите на контролера се гледат тогава, когато ти е ясно какво ще правиш с него и колко ще е голяма партидата.
Когато ще се учиш, това не е от значение, а като научиш един контролер, после с какъвто и друг да се захванеш, няма да имаш проблеми.
Естествено, много е важно какво означава "да научиш един контролер"
mishomvp
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Златоград

МнениеПуснато на: Пон Сеп 14, 2009 23:34    Заглавие: Отговорете с цитат

И аз съм за ардуино Smile
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети