| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
didooo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 21, 2009 17:49 Заглавие: Реле регулатор |
|
|
Имам една идея да си направя нещо като онлайн UPS и искам да ви попитам възможно ли е.
Мисля да ползвам един траф, който примерно изкарва към 15в и реле регулатор за кола. Някъде тук в форума четох, че релето регулирало зареждането като подавало и спирало тока на възбуждащата намотка на алтернатора. Та идеята ми е следната за да не се презарежда акумулатора, да има едно (обикновенно) реле свързано към извода на реле регулатора който отива към възбуждащата намотка и при достигане на нужното напрежение на акумулатора, реле регулатора преустановява напрежението към възбуждащата намотка( в случая другото реле), като по този начин стандартното релето прекъсва връзката на акумулатора с трансформатора и зареждането на акумулатора се преустановява.
Нядавам се да сте разбрали какво имам предвид. Ако не сте ще се опитам да направя някаква примерна схема. |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 21, 2009 19:48 Заглавие: |
|
|
В UPS-ите се ползват гел-акумулатори,които постоянно са включени на подзаряд.Много е изговорено по тая тема,вариантите са няколко.Аз лично ползвам стабилизатор на 13,8V,към който е включен акумулатора.Няма никакви релета,никакви сложнотии.Остава само да се знае с какъв капацитет е акумулатора,за да се разчетат трфа и и стабилизатора за нужния заряден ток. _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
didooo Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Сеп 21, 2009 21:20 Заглавие: |
|
|
| Аз ще използвам акумулатор с киселина, и искам да го направя по този начин, защото иначе как ще разбира стабилизатора кога е зареден акумулатор-а и кога не и какво се получава при отнемане на товара. Интересува ме, кое от реле регулаторите при достигане на зададено напрежение примерно 14.4В спира подаването на напрежение към някой от изводите си. И с помоща на това ще мога да контролирам, кога да се зарежда и кога да не се зарежда акумулатора. И пак казва аз искам да правя Онлайн УПС и съм решен да го направя по този начин така, че ще се радвам да ми помогнете. |
|
|
 |
tan4 Активен потребител

Регистриран на: 07 Юли 2005 Мнения: 72 Местожителство: стара эагора
|
Пуснато на: Пон Сеп 21, 2009 22:09 Заглавие: |
|
|
Мисля че можеш да използвош обикновен релерегулатор РР380 от жигули,на времето се използваха масово и за други автомобили дори и по съвремени.На клема 15 +,клема 67 възбуждане ,корпус -.На 67можеш да включиш някаква лампа за индикатор,а на 15 напрежението което следиш. Прагът се регулира с натягане или отпускане на пружинката на котвата на релето.
Последната промяна е направена от tan4 на Чет Сеп 24, 2009 17:33; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
joda Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 22, 2009 11:40 Заглавие: |
|
|
Имай пред вид че акумулатора за кола не бива да е в непроветриво помещение. Най-добре на балкона.
Реле-регулатора си е на практика стабилизатор за ~14,4 волта. Има страшно много схеми на зарядни в интернет. Избери си една, защо трябва да правиш измислени истории? Ползвай търсачката на форума. Темата е обсъждана многократно. _________________ Човек обича да прави това което му се отдава. Аз обичам да правя нищо  |
|
|
 |
didooo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 22, 2009 12:01 Заглавие: |
|
|
| tan4, А от къде мога да си купя такъв, или подобен, който да ми върши същата работа. А и горе долу ориентировъчно каква му е цената |
|
|
 |
ikarlo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 22, 2009 12:16 Заглавие: |
|
|
Реле-регулаторите за автомобилни алтернатори работят в режим близък до ШИМ. Включването на обикновено реле вместо възбуждаща намотка не е добра идея, защото може да се стигне до възбуждане на цялата схема, а релето да се побърка. Дори старите механични релерегулатори работят по този начин. Те са пригодени да поддържат постоянно напрежението на автомобилното захранване при различни обороти на двигателя като размагнитват/намагнитват ротора на алтернатора. Поддържането на постоянно напрежение в стационарни условия от мрежово захранване се прави с обикновен (може компенсационен или ШИМ) стабилизатор на напрежение. Наистина и този форум, а и други е "наситен" с подобни теми.
Ако е за авантюрата да "гърмим", аз съм за експеримента! За мен да е безплатно, моля! |
|
|
 |
didooo Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 22, 2009 13:54 Заглавие: |
|
|
Благодаря ти за съвета!
Явно си доста по-навътре в нещата имаш ли някаква идея как може да стане това, което искам да направя. И има ли вариант да се направи нещо подбно на това: http://www.airgroup2000.com/forum/viewtopic.php?t=225590 .
Напрактика целта ми е да имам нещо което да следи напрежението на акумулатора и при достигане на определена стойност, да подава или отнема напрежението на някоя верига, коята да командва реле.
А вариант с нещо което да следи напрежението и да коригира тока с който се зарежда акумулатора също е приемлив.
Коригирал съм ти поста Не се отговаря с този бутон |
|
|
 |
penkeler Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Сеп 22, 2009 14:48 Заглавие: |
|
|
| Цитат: | А вариант с нещо което да следи напрежението и да коригира тока с който се зарежда акумулатора също е приемлив.
|
Отговора ти е даден още в първия пост. При зареждане от правилно потбран источник със стабилизирано напрежение не може да се получи презареждане или недозареждане на акумулатора. Тока с който се зарежда зависи от разликата в напреженията между источника и акумулатора. Колкото разликата е по малка, толкова тока е по малък и обратно колкото е по голяма - тока се увеличава. Когато напреженията се изравнят, ако акумулатора е идеален, на теория, тока трябва да падне до нула тъй като няма потенциална разлика между двете. На практика, при добър акумулатор, пада до няколко милиампера колкото да компенсира саморазряда. Хубаво е обаче за профилактика, веднъж или два пъти годишно да го разреждаш до допустимото напрежение на разряд, понеже при този режим на работа понякога се влошава капацитета му и започва да държи по-малко време. |
|
|
 |
|