|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Сеп 24, 2009 22:06 Заглавие: TV Велико Търново SVA F2128 не заработва хоризонталната. |
|
|
В същност проблема на този телевизор беше вертикална развивка. В горния край разтягаше екрана. Изскубах всички електролити, сложих нови, но проблема не се промени. Вертикалната му беше LA7840 и поради липса на същата, след старателно разглеждане на дейташийтовете реших да пробвам с LA7845, в следствие на което телевизора изобщо не иска да заработи.
Захранването си работи. На колектора на транзистора на ХО имам 106 волта, но ТХО не заработва. Другите напрежения от захранването са си същите, каквито бяха и преди замяната на вертикалната. Тук, където работя телевизора, с осцилоскоп не разполагам, но вярвам, че ако намеря достатъчно четлива схема или PDF-ите на процесора и другия чип, ще мина и без осцилоскопа. Със свалена вертикална, т.е. без нея, също не иска да заработи.
То да си кажа и аз направо, че преди 15-тина дни много здраво си срязах дясната ръка и в момента с превръзката не съм от най-сръчните, но внимавам и се старая, и след огледа днес, не видях да съм омазал някъде мустак, да съм окъсил писти и прочие, но факт е, че този телевизор сам си го прецаках.
Състав:
Процесора е LC863328A, а другата голяма интегрална схема, от която идват запускащите импулси към драйвера на хоризонталната е LA76810A. Захранването е с дискретни елементи. Вертикалната е LA7840. Крайното стъпало за звука не съм го поглеждал.
Моля, ако някой има схема на този модел Велико Търново да ми я прати, а ако някой има идей как, пипайки около вертикалната, съм прецакал хоризонталната или управлението, нека също пише. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 25, 2009 0:27 Заглавие: |
|
|
Нищо не казваш за вторичните вериги на ТХО. Не измери ли напреженията им? Дали пък новата ВО не е издънила диода, който и подава захранване от ТХО? Или пък ти да си окъсил нещо, когато си пипнал там? Ускоряващото колко е? Отопление има ли? Захранването на ВДУ има ли го? _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 25, 2009 5:52 Заглавие: |
|
|
ТХО не заработва. Написал съм го. Няма отопление, няма разклащане на ТХО. Все едно крайния транзистор на ХО е свален, макар да не е.
Мисля, че не съм окъсил нищо с вертикалната и го разгледах почти под лупа. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 25, 2009 10:14 Заглавие: |
|
|
| Напиши как е изпълнено захранването, подробно ? |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 25, 2009 10:29 Заглавие: |
|
|
Трябва да се измери леко отрицателно напрежение на базата на крайния, ако импулсите ги има. Това все пак е някаква ориентация. Провери крайния като го смениш с друг. Понякога прекъсва, много рядко се случва и с омметъра може и да не го хванем. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
Филипов Опитен потребител

|
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 25, 2009 12:52 Заглавие: |
|
|
Напълно съм съгласен, че имаш основание да мислиш така. В момента не съм при телевизора, но след 2-3 часа ще бъда отново там и отново ще огледам всичко, което съм докоснал. Не се занимавам с телевизори от вчера, но това не ме прави неуязвим за грешки, и винаги съм готов да си го призная. Имам и други причини да търся схема на въпросния телевизор, а що се отнася до електролита за отрицателното напрежение извини ме, но LA7840, според дейташийта и, се захранва само с положителни напрежения и не е двуполярна.
Влошената линейност си остава класика на кондензаторите при вертикалните развивки, но този път нещо се случи, което ми убягна и затова търся помощ. Ти си избрал своя начин да ми я дадеш, а аз не съм неблагодарник, но дай ако имаш някаква по-конкретна идея как мога само през вертикалната да прецакам режима или на процесора, или на другия чип. Като се прибера ще търся захранващите им напрежения, дано се окаже нещо от тях.
Коригирал съм ти поста Не се отговаря с този бутон
Прав си за коригирането. Цитирам, когато искам да се обърна към конкретен пост. Е... в случая донякъде се и излагам, но нека остане и излагането. Както казва един любим мой герой - нека запомнят и лошото, заедно с доброто.  _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!!
Последната промяна е направена от Jet на Пет Сеп 25, 2009 15:10; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 25, 2009 14:42 Заглавие: |
|
|
Кой как чете Евангелието -друг въпрос! |
|
|
 |
Jet Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Сеп 25, 2009 14:54 Заглавие: |
|
|
Прав си. Съжалявам. В конкретния телевизор първи крак е на маса и това, плюс прибързаното преглеждане ме е вкарало в заблуда. Ве пак не съм съвършен, и си го признавам.
Продължава да ме човърка, че ако аз съм направил белята със чипа, при свалянето му, и при пускането на телевизора без чип на ВО си мисля, че трябваше да заработи.
Както и да е... ще пиша какво е станало едва към осем вечерта. _________________ Да живее негово императорско величество Клинг Надменни!!! |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|