|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
SlowDead Опитен потребител

|
Пуснато на: Чет Окт 08, 2009 23:55 Заглавие: Въпрос за схема на комутатор на кола |
|
|
Здравейте .. карам мицубиши колт 1.6 16в и ми се прецака комутатора явно ...
Колата не пали .. няма искра в свещите...
Комутатора , датчика на хол и бубината са вътре в самото делко....
Отворих го .. бубината има 2 първични намотки .. под един ом всяка от тях .. (едната е с малко по-високо съпротивление) ... вторичната намотка е 24 килоома .. то ест не е пробила никъде..
Надявам се проблема да е в комутатора защото вече му ... мамицата...
залят е с смола... отлепих смолата и се разцепи самия транзистор .... които ако краката му са 1-гейт 2-дрейн 3-сорс то гейта и сорса отиват към буксата която е 6 пинова към 1-ви и 2-ри пин .. предполагам другите пинчета са за датчика на хол (за бубината си има отделно друга 2 пинова букса) средния крак (то ест корпус на транзистора) отива към 3-тия извод на 2-рата първична намотка.. предполагам там влиза някакво напрежение 12 волта примерно което минава през бубината.. това с цел филтрация ли са го направили ... незнам...
Ако е трудно за разбиране мога да начертая схема...
Между краката 1-3 има резистор.. когато меря с уреда показва 1100 ома и в 2-те посоки ....
Идеята ми е да си извадя комутатора извън делкото .. някой може ли да ми предложи схема защото незнам в самата смола дали има още елементи .. тъй като гледам мисля че няма но все пак да попитам
------------
Сега видях че от 3-тия крак до пина на 6 пиновата букса има резистор които показа 33 ома след замерване ... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mitaka_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2009 7:38 Заглавие: |
|
|
Това което си замислил няма да стане. Ако комутатора е като на Галанта вътре има не само транзистор ами и цяла платка с електроника, която също е залята със смола. Моя съвет е да си търсиш нещо от моргите,че това май никак не е евтино (мой приятел миналата година му изгоря на Галанта този комутатор и го купи за 1350лв. нов, че втора употреба не можа да открие никъде) _________________ "Живей така,че след време да те е срам да разказваш,но да ти е гот да си спомняш" |
|
|
 |
chavdar68 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2009 8:02 Заглавие: комутатор |
|
|
| Да постне една снимка да видим все пак какво е ос..л , пък може и да са поправими нещата . |
|
|
 |
fugata Активен потребител

Регистриран на: 10 Авг 2006 Мнения: 72 Местожителство: около Монтана
|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2009 9:53 Заглавие: |
|
|
Ако става въпрос за такива пари, много добре се е насочил, а и не е невъзможно.
Допуснал е грешка, че първо не си е проверил датчика на Хол със светодиод.
Любопитно ми е, за какво са две първични? |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2009 9:56 Заглавие: |
|
|
| fugata написа: | | ...че първо не си е проверил датчика на Хол със светодиод.... |
Много ми е любопитно как се прави тази проверка? |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2009 10:22 Заглавие: |
|
|
Надявам се да не ми се налага да чертая схема... и дано, действително от любопитство:
На моята кола (VW), от делкото излизат три кабела, +, -, изход... и в комутатора.
Понеже отиват 12В., затова през съпротивление към анода, катод - изход.
Някой върти на стартер, ако работи, светодиода мига.
Изпробвано!
п.п. От бързането съм допуснал грешка...
От датчика отива в компа, а той управлява комутатора, така че ако от датчика има, а на комутатора няма, имаме още един заподозрян.
п.п.п... другото си остава в сила, разглеждаме датчика, като фотоприемник, от който сме си направили пробник за ДУ ... 
Последната промяна е направена от fugata на Пет Окт 09, 2009 12:20; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2009 10:27 Заглавие: |
|
|
Написано по този начин е вече съвсем друго.
Горното (предишното) е малко неясно да го наречем  |
|
|
 |
mitaka_1 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2009 14:49 Заглавие: |
|
|
Ако е така залято, както беше на този Галант просто е невъзможно да се махне тази смола без да се направи поразия по платката. Преди да почне да го ръчка трябваше да е на 100% сигурен, че е там проблема, в това имах предвид и цената му. На този Галант това изгоря от една глупост дето беше монтирана против кражба. А относно проверката на датчика на Холд по този начин с диода не е на 100% сигурен, а има и датчици, които са само с два кабела (на Фиат Типо, Темпра са така). _________________ "Живей така,че след време да те е срам да разказваш,но да ти е гот да си спомняш" |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2009 16:54 Заглавие: |
|
|
Дали е с два или с три извода - все тая. Пак е датчик и неговата работа е да казва, къде са буталата и кога трябва компа да подаде сигнал за искрата. Ако не може да се провери (едва ли), поне може да се емулира...
И на скоростната кутия има и с два и три извода, ама това не пречи някое такси да вдигне 200 от място... (случвало ми се е).
Редактирах си поста, защото принципно нещата са по-сложни, та да няма излишни спорове. Заради една идея дето дадох, всъщност трябва да пиша..., безмислено е преди да се знаят факти, ама все пак:
Точният момент, кога да щракне комутатора е в зависимост от:
- сигнал от въпросният датчик за положението на коляновият вал.
- сигнали от датчици на температура на въздух, охл. течност, ТПС-а, датчик за детонации...
и всичко това се обработва от компютъра и той си прави необходимото предварение (закъснение).
Друг е въпросът, че ако някой от вторичните дефектира, компа минава в авариен режим, така че колата да продължи да се движи. Може да гори двойно повече, но се движи. С две думи пак стигаме до веригата:
датчик - компютър - комутатор - бобина - дистр. капачка - палец - свещи. (говоря в частност за моят случай). Когато стане ясно как е тук в действителност, тогава ще му мислим. Аз затова питам, защо са две първични - не ми е ясно и съм любопитен.
Въпросът в този случай е дали комутатора е виновен, т.е. правилно ли се е насочил към него, без да изключи другите опции. Това че повишаващата има съпротивление, въобще не е атестат, че е здрава.
Относно светодиода - при мен работи на 100% (три извода). Пробника ми е малко модифициран - сложил съм транзистор, просто "усложних" идеята, а тя не е моя. За два извода - пак смятам че е възможно, но сигурно не с този пробник ...
Пета година, комутатора си ми работи - отремонтиран, макар че моят е в пъти по-евтин. Реализиран е с L484D и BUT13. Вярно транзисторът го хванах с подложка и скоба, изнесен на радиатора, но това не ми пречи. Ако ставаше въпрос за 1000+ лв., пак да е отремонтиран, дори да се е наложило да го нахакам в жабката.
Вярно, при по-новите коли е усложнено, но принципът е един и същ...
... и все пак тази тема, в точният раздел ли е?  |
|
|
 |
plamen petrov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Окт 09, 2009 17:11 Заглавие: |
|
|
Наистина няма оправия , ремонт де . Сменя се с ново втора ръка.Мога да ти намеря за около 300лв. _________________ Директна връзка Skype-plamenpetrov8281 |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|