Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Автоматизация на жилище (умен дом)
Иди на страница Предишна  1, 2

Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
mishoboss
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 12, 2009 11:00    Заглавие: Отговорете с цитат

machinow написа:

Бюджетът е ясен с нулите, при положение, че едно дебело дистанционно Philips Pronto струва над 1200 кинта и това само за мултимедията Rolling Eyes Или пък се отива на вариант low-end&low-cost във всичко и система, която ако въобще работи, винаги ще има проблеми .....

mishoboss, гледайки линка, който си дал, мога само отново да те посъветвам на този етап докато е време да предвидиш окабеляване или възможност за такова до разните там джаджи, дето ще се управляват някой ден. За осветлението бих те посъветвал да пуснеш отделни кабели от всеки токов кръг лампи до някакво табло, в което някой ден да решиш какво точно да сложиш. Може и на няколко малки табалца да ги разделиш......
Поздрави

Ама аз не мога да разбера защо не мислите малко out of the box Wink Не ми трябва дебело дистанционно Philips Pronto. Трябва ми просто някакво устройство с тъчскрийн и браузър... искам уеб-базирана отворена система (има ги, не е нещо невъзможно). В момента даже си го имам това устройство - iPhone с чудесен 3.5 инчов дисплей и браузър по всички съвременни стандарти. Сега ще почнат да излизат разни Android OS базирани таблети за по 400-500 лв. с капацитивни 5", 7" и 10" дисплеи. Защо трябва да се обвързвам с дадена фирмена технология, която е предпоставка за космически цени? Трябва ми само браузер и един добре обмислен и съвременен уеб-базиран интерфейс (пак казвам, има ги вече, а и те първа ще излизат други). Такива интерфейси има написани за всички по-известни стандарти за "умен дом". Даже видях, че има и цяла Линукс дистрибуция, която се занимава само с това.

Линка, който съм дал е за X.10 модули, които работят на радио вълни и принципно са предназначени за вече изградена сградна инсталация. Какво допълнително окабеляване трябва да предвидя ако се стъпи на тази или подобна безжична технология?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петров
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна

МнениеПуснато на: Чет Ное 12, 2009 12:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята ти е чудесна Very Happy
Но заложи на сигурноста и дублирай всичко с добрите стари изпитани ключове. Не може да се разчита само на електрониката и софтуера в случая. А цените които си залагаш ще нараснат значително при изпълнението на проекта ти.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Чет Ное 12, 2009 13:28    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще следя темата да видя до какво решение ще се стигне в крайна сметка.
Концепцията за мен вече не е ясна.
Иначе:
За един радиаторен вентил трябва 2-жилен кабел, но ако от единия си край стига до радиатора, къде отива другия такъв? Сензорите за темп. също обикновено са 2 или 3-проводни. За електро вече дадох препоръки с таблата. Другите системи не са ми специалитет. Smile
Върнете се в началото
mishoboss
Нов потребител
Нов потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 12, 2009 14:22    Заглавие: Отговорете с цитат

machinow написа:
За един радиаторен вентил трябва 2-жилен кабел, но ако от единия си край стига до радиатора, къде отива другия такъв?

Разгледай тези модули - http://www.homemax.bg/index.php?id=426&pid=386
Върнете се в началото
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Чет Ное 12, 2009 17:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами "системната архитектура" ми се губи - къде какви неща има, как са свързани, как функционират и т.н. Сега че има някакви модули е ясно, ама къде ми е седмичната програма за температурите и как ще я променям? Какъв е user Interface? Къде е сензора? Има ли схема на реализирана и работеща система някъде наоколо в България и т.н.
Върнете се в началото
mkrumov
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Пловдив

МнениеПуснато на: Пет Ное 20, 2009 19:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Здравей,
аз в момента си правя подобна система.
Преди да почна почетох доста и видях че ако тръгна да купувам, то ще ми излезе порядъка 8000 - 12000 лв.
И аз като теб си изкарвам хляба с програмиране и имам известен опит с микроконтролери.
Това което сам направил до момента е:
1. Пуснал сам UTP кабел до всеки радиатор и до всеки прозорец.
2. Радиаторите за парното ми са вързани така, че всеки 2 образуват самостоятелен кръг - във всяка стая имам по 2 радиатора.
3. Има захранване 220v до всеки радиатор.

Какво имам да правя и как... Smile
1. ДО всеки радиатор ще сложа по едно контролерче - PIC + температурен датчик, които чрез UTP кабела ще се връзват към master контролер, които от своя страна мисля да го вържа към PC, а PC към нет, и през нет да правя всичко. Това контролерче ше прави 2 неща - ще праща текущата температура към master и ще следи датчика на прозореца и ще праща ако има нещо към master.

Това контролерче е готово.

2. Мастер контролера - ще събира информация от всички slave и ще я праща на PC. Другата важна работа която ще върши master е че ще управлява водните помпи към всеки кръг (ШИМ) на база зададена температура на всеки радиатор и текуща която получава от всеки slave. Така смятам да регулирам температурата, не чрез винтили.

Това се прави в момента.

3. PC - тук има само за писане Smile Към PC ще включа един GSM да ми праща SMS при задействане на алармата. През нет ще мога да наблюдавам и контролирам температурата за отделните стаи.

Това тепърва ще се прави.

Не сам мислил за осветлението - палене и гасене, но като имам предвид че сам положил вече кабелите, то ако искам да го правя ще го нашравя с радио - X10 или нещо друго.

Комуникацията между slave и master смятам да е с RS458, master - PC - пак RS, но 232
Напъно достатъчно като капацитет и дължина на кабели.

От мен толокова, все пак ще се радвам ако някои коментира начинанието ми.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
machinow
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Съб Ное 21, 2009 9:34    Заглавие: Отговорете с цитат

Коментарите ми:
- Радиаторите се регулират с вентили. Ако имаш помпи /локално парно, котле и т.н./ - те трябва да са с инвертор и да поддържат dP. Може да имаш 1 такава помпа и много радиатори с вентили за цялата къща. По-евтино е и има по-голям обхват на регулиране. Радиаторни глави има на 230 и на 24V. Вместо 230, можеш да пускаш 24V до радиаторите - да сложиш един траф централно за къщата .... По-безопасно е така.
- Наистина не проумявам идеята да мериш темп, да я пращаш до някакви PC-та и т.н. и те да казват колко да е отворен вентила. Направи си локалното управление наистина локално, т.е. всяко контролерче да си мери и регулира температурата в помещението. Ти дистанционно вече я чети и променяй зададената такава.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2
Страница 2 от 2

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети