| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
taralion Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 07, 2009 23:14 Заглавие: Задграничен паспорт |
|
|
| Паспорта ми е изтекъл преди няколко години. Да го върна стария или да си извадя нов. Щяло да има глоби. Как е по-добре да постъпя и какви са санкциите? |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 07, 2009 23:21 Заглавие: |
|
|
При ваденето на нов ще лъснеш, че не си върнал стария.
Глоби има но те са според зависи кога е изтекъл предишния. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Дек 07, 2009 23:33 Заглавие: |
|
|
| Преди 4 години е изтекъл и не ми е трябвал, ама сега трябва да го подновявам. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Дек 07, 2009 23:45 Заглавие: |
|
|
Няма опция "подновяване" - издава се нов.
При положение, че е изтекъл преди толкова време има вероятност и да се разминеш с глобата.
Не съм съвсем сигурен (трябва да се провери), но глобите мисля, че ги въведоха по-отскоро и нямат обратно действие. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Пон Дек 07, 2009 23:49 Заглавие: |
|
|
| Да го връщам или направо да си вадя нов? |
|
|
 |
grizzly Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 0:04 Заглавие: |
|
|
Длъжен си да го върнеш. Няма глоби. Поне така ми казаха миналата година.
Ако не го върнеш ще трябва да обясняваш къде е и как е загубен. Най-добре иди и питай. Не бият. Няма и да те арестуват. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 0:40 Заглавие: |
|
|
По принцип, би трябвало да има глоба и сега, защото изтекъл паспорт по закон се задържа до изтичане на основанието за задържането му, което обаче се прави с предварително подадена декларация(например, ако имаш валидни визи в него или поради друга причина, като необходимост от удостоверяване на влизанията пред властите на други държави). За целта, обаче, е необходимо ПРЕДВАРИТЕЛНО да се пусне декларация, в която се посочват причините за задържането му, а паспортът следва да бъде унищожен(перфориране на корицата и първата страница), преди да бъде върнат на ползвателя. И в този случай, задържането е позволено само до отпадане на основанието, след което следва да се предаде в МВР или консулска служба на Р България в чужбина. Това е така поне от 5 години. Дори да е заварено положението, след влизане на съответната поправка в закона, си бил длъжен да го върнеш. Друг е въпросът дали ще решат да се заядат и как точно им е направена системата-дали позволява само въвеждане, че си го предал или ще напомни, че има закъснение, без декларация.
Последната промяна е направена от emil74 на Вто Дек 08, 2009 0:48; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 0:42 Заглавие: |
|
|
Преди 4г. имаше някакви глоби. Обаче зависи на какъв кеф са. Видях как на някои им искат да платят глоба в София. А на мен в Русе не ми създадоха проблем. Но платих бърза поръчка за 3дни, тоест 60лв. Мисля, че срокът за връщане на стария беше 1месец след изтичането му, независимо дали ще вадим нов или не. Но както вървят нещата, такъв паспорт няма да ни трябва за цяла Европа. Наближава да решат проблема със Сърбия и Хърватска и тогава ще можем да минаваме оттам само с лични карти. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 0:51 Заглавие: |
|
|
| Решаването на проблема с двете държави е въпрос на двустранни споразумения, което предполага принцип на реципрочност. Тоест, когато България(и ЕС) разреши на техните граждани да пътуват само с лична карта, тогава и те ще го сторят. Сърбия има такива споразумения с Черна гора и БиХ. Но за нас, май няма да е в близките 3-4 години. |
|
|
 |
vladi46 Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Дек 08, 2009 1:03 Заглавие: |
|
|
Аз пък мисля, че това е свързано с махането на техните визи за ЕС. Вероятно веднага след това ще направят и с нас въпросното споразумение. _________________ Кажат ли ми, че ще грее слънце, веднага слагам зимните гуми! |
|
|
 |
|