| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
belfador Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 15, 2010 17:19 Заглавие: Как да подкарам инпулсен ел. мотор? Цифрови транзистори... |
|
|
Моторчето е от принтер и изхлежда така:
http://belfador.snimka.bg/radio-amateur/motor.463496.16949698
От снимката личи ,че се управлява от ИС ,а самите изводи на платката са 4 - 2 за захранването и 2 сигнални. Има ли начин да го подкарам така както си е с ИС?
Попаднах на много интересни управляващи елементи с пад С-Е само 0,04В. В листата на Пасат ги водят цифрови транзистори и малко ме хвана яд, че не предлагат с по-голям ток от 600мА... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Mhz Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 15, 2010 17:41 Заглавие: |
|
|
Цифрови транзистори !?!? Това ми прилича повече на стъпково моторче. Такива се управляват или с MCU или също съм срещал схеми в интернет с логичски TTL елементи  |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 15, 2010 19:48 Заглавие: |
|
|
| Намери описание на ИС и ще го подкараш. |
|
|
 |
belfador Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 15, 2010 20:41 Заглавие: |
|
|
| Мотора не е стъпков, просто е с усложнено управление с цел константни обороти. Ако бях намерил описание на ИС нямаше на поствам излишна тема. Мисля да му подам някакви правоъгални +5В импулси на входовете, пък дано захапе. |
|
|
 |
emoome Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 15, 2010 21:12 Заглавие: |
|
|
| Марка, модел на принтера можеш ли да дадеш? И надписа на интегралката от снимката, аз поне не го разчитам добре ? |
|
|
 |
belfador Нов потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 15, 2010 21:30 Заглавие: |
|
|
| Информация за принтера нямам. ИС е AN 44010A. |
|
|
 |
emil74 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Яну 15, 2010 22:01 Заглавие: |
|
|
Това моторче се управлява от MCU и е с обратна връзка. Имаш два варианта: да намериш описание на управялващата схема или да направиш изцяло ново управление, като замениш интегралата.
Потърси информация за управлението на моторчетата на барабаните с видеоглавите при видеокасетофоните-там се използват подобни моторчета и ще си изясниш принципа им на работа. |
|
|
 |
belfador Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 9:33 Заглавие: |
|
|
| И аз се чудех защо няма обратна връзка за оборотите. Явно на тези 2 входа постъпва сигнал от друг чип свързан с някакъв датчик. Не ми се занимава да правя наново цялото управление. |
|
|
 |
RC Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 11:09 Заглавие: |
|
|
| belfador написа: | | И аз се чудех защо няма обратна връзка за оборотите. ... |
Има.
Датчика най-вероятно е това:
Хол сензор (вероятно).
Явно цялото управление е във въпросния чип, а двете линии (шини) които излизат навън са за управление на "макрониво" - примерно скорост, посока ... . Те може и да са цифрова шина, но това без описание на чипа или схема на устройството от което е свален няма как да се разбере.
Аз също съм по-склонен да си мисля, че това е мотор за въртене на видеоглава, а не от принтер. |
|
|
 |
ststefanov Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Яну 16, 2010 13:16 Заглавие: |
|
|
Това е моторчето за огледалото на лазерен принтер (огледалото се вижда на снимката - квадратното парче метал върху ротора). Върти се доста бързо, но е маломощно. Това огледало осигурява развивката на лазерния лъч върху барабана.
Цялото управление е в чипа, но без данни за него няма да може да се разбере как да се управлява. |
|
|
 |
|