|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
Grrr Гост
|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2005 13:54 Заглавие: |
|
|
| Stoy40 написа: | Не съм съгласен ,по скоро алгоритъма трябва да е статичен,защото динамичното регулиране може да доведе до едно "мандахерцане" на ъгъла пък и процеса ще е бавен и няма да реагира адекватно...  |
Не проблем да е динамично коригирането на ъгъла обвързан с следенето на оборотите и без друго няма как да следиш обороти толкова бързо то ще става поне на 1с плавно , така ще се избегне мандахерцането на ъгъла а и дори да се мандахерца то ще е толкова малко (нещо на принципа на фазов детектор) че за двигателя ще е без значение и няма и да разбереш че се мандахерца.
| Noel написа: | Подобен вид регулиране на ъгъла , задължително следи и оборотите.В зависимост от тях се променя и времето.Колкото са по високи толкова предварението трябва да е по голямо.Намирането на най -високите обороти е правилно но при едни и същи .На празен ход.Останалото прави /при старите ватомобили/ центробежния и вакум регулатора. Ако не следи оборотите и не се променя то тогава двигателя ще работи нормално на празен ход но понагоре ще е мъртвец ако успее да развие изобщо някакви обороти....
|
Естествено че ще си работи в паралел центробежния и вакуум регулатори, така ще коригираш само натрупаните грешки от износванията породени от дългата работа на Двигателя, т.е по малко работа ще има контролера |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2005 13:57 Заглавие: |
|
|
Вакумния регулатор и центробежния изпълняват почти една и съща роля.Просто , само единия не е достатъчен за да компенсира ъгъла на изпреварване при високи обороти.По спомени / за цифрите не съм сигурен може и да греша / вакумния регулатор изменя до 10% и играе роля при по ниските обороти.След това влиза в действие центробежния който може да промени ъгъла почти до 40%
Сместа се мери при новите автомобили от ламбда сондата. _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Grrr Гост
|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2005 14:13 Заглавие: Mne |
|
|
| Noel написа: | Вакумния регулатор и центробежния изпълняват почти една и съща роля.Просто , само единия не е достатъчен за да компенсира ъгъла на изпреварване при високи обороти.По спомени / за цифрите не съм сигурен може и да греша / вакумния регулатор изменя до 10% и играе роля при по ниските обороти.След това влиза в действие центробежния който може да промени ъгъла почти до 40%
Сместа се мери при новите автомобили от ламбда сондата. |
Бъркаш
И 2-та регулатора работят в паралел, с центробежния регулатор се измества предварението в зависимост от оборотите а допълнително изместване се прави и от вакуумния регулатор в зависимост от натоварването на двигателя , така получаваш тримерна характеристика виж попрочети малко литература имаше една книжка запалителни уредби по книжарниците  |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2005 16:41 Заглавие: |
|
|
Crrr прочетох малко книжки Ако е нужно ще цитирам автори и издателства
Наистина съм бил в грешка ……относно цифрите и действието на вакумния регулатор.
За масовия тип автомобили максималната стойност до която изобщо има корекции е приблизително 18-20 градуса или около 2500 оборота.Оттам нататък графиката е права линия.Относно вакумния регулатор. Той изпълнява фукцията на АРУ .Тоест изменя ъгъла в малки граници в зависимост от натоварването на двигателя Задачката му е двигателя да работи равномерно във всички преходни режими . И понеже се отвлякохме от темата , и да не пълним форума с теория ето няколко схеми на такива устройства
http://dimasen.narod.ru/zazhig/006.htm
http://radiosvalka.narod.ru/schemes/auto_el1/kor_uoz.htm
http://radiosvalka.narod.ru/schemes/auto_el1/bl_zaj.htm _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
Desert Leo Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2005 17:29 Заглавие: |
|
|
Noel, без теория няма практика. И аз не обичам чистата теория, но съвсем без нея не може.
Линковете, които даваш са за октан-коректор и електронно запалване.
Ако говорим за управлениер вижте това, например:
www.fortunecity.com/silverstone/fiat/10/ddis1.html
www.fortunecity.com/silverstone/fiat/10/ddis2.html
www.circuitcellar.com/flash2002/documentation.htm
| Цитат: | | За масовия тип автомобили максималната стойност до която изобщо има корекции е приблизително 18-20 градуса или около 2500 оборота |
Прав си донякъде. Правено е сравнение между западните и руските амтомобили и се оказва, че при сравними кубатура, мощност на двигателя и др. характеристики, западните достигат предварения до над 30 градуса. Например BMW 1500 (модел 1961) и Москвич-412 имат практически еднакъв двигател, но различни динамични характеристики именно заради предварението.
| Цитат: | | Относно вакумния регулатор. Той изпълнява фукцията на АРУ .Тоест изменя ъгъла в малки граници в зависимост от натоварването на двигателя Задачката му е двигателя да работи равномерно във всички преходни режими |
И вакуумния и ценробежния регулатор изпълняват функцията на автоматични регулатори, които действат заедно.
Ако можеше да се постигне по-голам обхват на регулиране с вакуумния регулатор, биха го направили, но не може. Комбинацията мембрана-пружина има ограничен диапазон на регулиране.
Обхватът на механичния центробежен регулатор също е ограничен.
Оборотите и вакуума не са достатъчни и затова в съвременните автомобили се отчитат и други параметри - температура на двигателя, температура на въздуха и т.н. |
|
|
 |
ariel Гост
|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2005 17:33 Заглавие: електр. рег аванс |
|
|
ЗДРАВЕЙТЕ, темата ме интересува и доста съм се блъскал по въпроса.
Ноел, поздрави, но се отклоняваш от темата. Линковете които си дал са първия и втория са за октан коректори, третия е електронно титисторно запалване, наистина с превъзходни параметри, правил съм го. Но въпросът еза електронен регулатор на аванса. Ето едно точно заглавие: "Формирователь оптимального угла опережение зажигания"
Статията е публикувана в списание радиолюбитель бр.2 от 1999г. Аз го направих, но куцам в програмирането на ЕПРОМ. Между другото ,ако някой се интересува по подробно от темата може да обменим опит. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2005 17:41 Заглавие: |
|
|
Виждал съм тази схема, но тя заменя само центробежния регулатор.
Иначе не е трудно да се направи с някакъв контролер с ЕЕПРОМ. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2005 17:47 Заглавие: |
|
|
Мислех да не се връщам на тази тема , преди доста години карах Москвич .Тогава бях млад , луд и най важното ерген . Москвича беше подвижна лаборатория за изпитание на всичко което му дойде наум на човек свързано с електрониката. Нямаше чукче и наковалня , центробежн и вакум регулатор два габровски индуктивни датчика и една камара TTL-ки . Имаше три резервоара единия от които с вода правх смес 30/70 % с бензина .Всичко това за което говорим беше накачулено по него но поради ненадежноста отпадна като вариант и върнах старото делко.Обърнах света да търся схемата в архивите но така и не я намерих.Може би когато напусках съм я затрил. Не твърдя че съм прав или бог на теорията.Просто всичко това за което говорим е минало през главата ми. Но в края на краищата нали за това е форума ? Кой каквото може да каже и да се научим един от друг
А за линковете , те са на прима виста.Не съм се задълбочавал да разбера какво има в тях.Гледах просто заглавията  _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2005 17:58 Заглавие: |
|
|
Не се засягай. Наистина затова е форума. В обсъждането се достига до истината. Аз също доста съм експериментирал, но въпроса е за нещо, което е построено със съвременна елементна база, има добри параметри и е надеждно.
За мен най-важното е критерия за оптималност на алгоритъма за управление, тоест въвеждаме адаптивно управление на запалването по няколко входни параметри, но какво ще мерим като изходен параметър за да оптимизираме процеса?
Ако просто набутаме характеристиките на центробежния и вакуумния регулатор в един контролер и заменим тези регулатори с някакви датчеци, аз се отказвам. |
|
|
 |
Noel Опитен потребител

|
Пуснато на: Вто Мар 29, 2005 18:13 Заглавие: |
|
|
Може би най напред трябва да се вземе минималното което е нужно.Обороти и положение на коляновия вал . Като остане вакумния регулатор. В предния пост не се изразих точно.Той играе ролята на АФТ, а АРУ е центробежния. В инжекционоте системи са два вида като единия си е чист механичен вакумен регулатор а другия е някакъв датчик.Не съм се заглеждал в интерес на истината какъв тип е .Може би индуктивен с пружиина но това са само догатки. Като изходен параметър не виждам какво друго би могло да бъде освен налягането в колекторните тръби . Въпроса е какво ще покаже то ....и до колко е удачно. А иначе е добре да се следи и положението на дроселовата клапа ...и както е тръгнало май отиваме на полу-моноинжекция  
Не се засягам разбира се . Няма просто от какво Но с тази тема и аз научих нещо Човек се учи докъто е жив  _________________ Ако не мога да го поправя значи не е развалено .........но живота крие и изненади  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|