Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Защита на стабилизиран изправител от късо съединение
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
hristo_kolev
Активен потребител
Активен потребител

Местожителство: Kocherinovo

МнениеПуснато на: Сря Апр 14, 2010 18:41    Заглавие: Отговорете с цитат

А има ли опасност със тая защита със LM на jivko да се повреди нещто във моята схема напр.мощния транзистор или нещо друго
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
jivko
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ГР.Шумен

МнениеПуснато на: Сря Апр 14, 2010 19:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Няма страшно да изгори транзистора, направи схемата, сложи различни товари и виж дали се регулира тока през товара. Като дадеш на късо ще тече ток който си задал от потенциометъра. Естествено не може тока да е 0. И пак казвам, че това не е защита , а ограничаване на максималния ток върху товара.
Върнете се в началото
hristo_kolev
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 14, 2010 19:04    Заглавие: Отговорете с цитат

Все пак ще я пробвам обаче на друг изправител.Схемата му е подобна без защита от късо
Върнете се в началото
RC
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 14, 2010 19:24    Заглавие: Отговорете с цитат

jivko написа:
...И знам какво е генератор на ток, не е нужно да се обяснявам.

Запази си знанията и не ги споделяй в никакъв случай.
Мислех да не пиша повече, но ти продължаваш със съветите:

jivko написа:
....Като дадеш на късо ще тече ток който си задал от потенциометъра. Естествено не може тока да е 0. И пак казвам, че това не е защита , а ограничаване на максималния ток върху товара.

При положение, че има "проходен" транзистор, тока в товара ще се определя от:
-зададеното изходно напрежение и приложения товар (неговото съпротивление)
-вътрешната защита на LM-та в изхода.
Това недоразумение (генератора на ток ) поставено на входа на изходната LM-ка по никакъв начин не може да влияе на тока в изхода и напрежението на изхода да е това което е зададено.
Даваш ли си сметка какъв е диапазона на регулиране на входния ток (друг е въпроса какъв е смисъла!?!) при така показани стойности?
Какъв е смисъла от резистора от 20 Ohm след генератора на ток на входа на изходния стабилизатор?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
hristo_kolev
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Сря Апр 14, 2010 20:01    Заглавие: Отговорете с цитат

Така като поразсъждавах по тази "защита" със LM по какъв начин ще повлияе на двата тратзистора във схемата и не мисля че ще ги предпази а от там и цялата схема
Върнете се в началото
ivpav
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Хасково

МнениеПуснато на: Сря Апр 14, 2010 21:46    Заглавие: Отговорете с цитат

hristo_kolev Пробвай тази схема с правия транзистор . Тя има поне две предимства:
1. Има точен коефицент на умножение на тока на защита на интегралния стабилизатор. Коефицент, който можеш да сметнеш с молив на едно листче, а не да си правиш експерименти на око Wink Схемата съм я чел в една книга още в 1990 година. Тогава един LM317 или 7805 не струваше 40 стотинки, обаче една истинска бира струваше толкова ... За това повече четяхме и смятахме тогава . Трябваше повече да се смята и по-малко да се гори скъпа материална част Smile
2. Изхода на LM317 се явява и корпус на стабилизатора. Както виждаш този изход се връзва с колектора (корпуса) на правия транзистор. Това е много удобно за охлаждането . Може да ги сложиш на общ радиатор. Още по-хубаво става като разбереш че LM317 има перфектна термозащита . Като почнат да греят транзисторите пропорционално на тока ще се загрява и LM317 . Няма да ти се наложи да правиш и термозащита . Писах по-горе транзистори защото спокойно може да вържеш в паралел няколко прави транзистора с емитерно съпротивление.
Колкото до R1 и R2 ,те са в порядъка от 0,2 ома до 1 ом пада на напрежение в тях не е много голям, но все пак си ги сложи по-мощнички. Също така може да сложиш диод за по-голям ток . 1N5404 е добре за 78XX стабилизатори но защитата по ток на LM317 е по-голяма .
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Чет Апр 15, 2010 0:33    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък предлагам да се направи така наречена "тригерна защита".Това съм си го направил чрез тиристор свързан между средня извод на 317-тката и маса който да се отпушва при претоварване.Като се отпуши тиристора дава резисторите определящи изходното напрежение на къъсо а изходното напрежение става по малко от 1,2волта.При повече желение може да се сложи и светодиод за индикация че е станало претоварване.По този начин веднага се разбира че е станало претоварване и трябва да се вземат мерки за отстраняването му
Върнете се в началото
hristo_kolev
Активен потребител
Активен потребител

МнениеПуснато на: Чет Апр 15, 2010 8:48    Заглавие: Отговорете с цитат

Да ще пробвам тази схема със правия транзистор.Обаче тази защита със която съм сега беще със реле и тиристор замених релето със както аз му казвам симисторен ключ който се продава готов.Подаващ напрежение на управляващите клеми и той се отпушва(моят е за 400V-40A) аз съм ги виждал във фурните в хлебозавод(работил съм във такъв) там те управляват нагреватели.Незнам как точно си наричат тези готови устройста знам че са доста скъпи а пък са доста бързопревключващи отколкото е релето.Ето я схемата към точки А и В свързваме клеми 1 и 2 на симистора към точки C и D свързваме към управляващите клеми 3 и 4.
http://picasaweb.google.com/lh/photo/B7mha6cVOLf00wMtlf600w?feat=directlink
Със релето имаше искри при късо и транзистора загряваше а сега със този ключ(той си е направо реле самоче електронно и мн.по-надежно от обикновенно реле) няма никакви искри тринзистора не загрява и входа към схемата се прекъсва за части от секундата.Посаветвайте ме дали да ползвам тази защита която съм направил или със правия транзистор.

Тази схема със правия транзистор е перфекна браво.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети