|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
alexandar888 Опитен потребител

|
Пуснато на: Пет Юли 23, 2010 23:07 Заглавие: Електромотор и шантава идея |
|
|
Искам да си направя колелото на ток
Разполагам с моторче, с червячна предавка 28:1, като ротора развива до 5000об.мин. което са 178 оборота след предавката.
Работи на ~220V, има и някакъв мрежов филтър, който махнах, пресвързах намотките и го подкарах на 18V прав ток. Трудно се спира с ръка.
Идеята е слдената:
Захранването на мотора: акумулатор 12V, импулсен преобразувател на ~180V, грец, 220V прав ток под товар.
Обаче имам съмнения, че мотора може да се опече на правия ток, така че може ли някой теоретично да обясни, дали ще работи? Или напрежението трябва да е на половина?
Какъв и колко амперчаса, акумулатор ще ми трябва за целта? Колко струва такъв?
Последната промяна е направена от alexandar888 на Сря Юли 28, 2010 0:22; мнението е било променяно общо 5 пъти |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
mishomvp Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 1:02 Заглавие: |
|
|
Какво мислиш, че ще направиш с тези 30W?
) |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 1:13 Заглавие: |
|
|
32W ли е или 250W според посочените 1.15А, къде е истината? |
|
|
 |
higsound Нов потребител

Регистриран на: 28 Яну 2009 Мнения: 30 Местожителство: КАРЛОВО skype GARH.LTD
|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 1:30 Заглавие: шантава идея |
|
|
Здравейте,интересна идея но не и със това моторче ето тук хората се опитват да осъществят твоята идея,и аз съм ЗА но всичко изисква доста умения и финансови средства
http://mazeto.net/index.php?topic=2980.0
за велосипед си става въпрос ама пробвай пак да я погледнеш темата
Последната промяна е направена от higsound на Съб Юли 24, 2010 1:48; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 1:38 Заглавие: |
|
|
Една проста сметка - с каква сила натискам педалите, за да върви колелото - ако е за 20 - 25км/ч - почти никаква, под 5кг.
Защо ми е тогава мотор 1kW 
Последната промяна е направена от alexandar888 на Сря Юли 28, 2010 0:23; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
Ditronix Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 8:32 Заглавие: |
|
|
220-тте волта на колелото са си чист мазохизъм,да не казвам по-силни приказки.Щом си го подкарал на 18V-опитай така.Малко е необичайно напрежението,но има гел-акумулатори по 12 и 6V,с еднакъв капацитет,така че мисията не е невъзможна.Сметките не са ми силна страна (то пък и кое ли ми е силно ),но може и да се сметне всичко.На теб не ти трябват големи скорости.За какви 60 км./час приказваме?По нашите пътища с дупките ще се претрепеш на момента.20 км./час е една реална и добра скорост,предавката ще увеличи въртящият момент за сметка на понижените обороти.Аз съм за опита,единствено ако се налага да купуваш акумулатори само заради теста....Малко се замислям все пак! _________________ Не е важно кой си,а колко струваш!
DRL модули за всички видове автомобили! |
|
|
 |
kita20008969 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 9:05 Заглавие: |
|
|
Здравейте,много време чета форума но рядко пиша.Преди около 30 г.си бях правил колело Балканче,правеха ги в Ловеч с моторче от чистачки на НИСА(по възрастните от вас сигурно помнят тоя "микробус").Ходех от село до реката за риба.Около 6-7км растояние и с акумулатар 55Аh,правех спокойно 2-3 курса.Е, верно движех се с около 12-15 км/ч по раавен терен,но ми вършеше перфектна работа.На времето нямаше такава електроника и всичко се свеждаше до подходящи верижни предавки.Сега като се замисля,бяха незабравими моменти и се чувсвах като гений .УСПЕХ в начинанието. |
|
|
 |

|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 9:21 Заглавие: |
|
|
На 18V върти, но няма мощност - спира се с ръка. Трябва си му напрежение.
П.П. Аз се занимавам с лампови усилватели, работил съм с 600V, така че напрежението никак не ме притеснява
П.П.2 Преди да се купуват акумулатори, ще се тества на мрежов токоизправител
А защо искам да е на постоянен ток - КПД:
Забелязвам, че на постоянен ток, върти много по силно, а трансвертера, ако трябва да дава синусоида 50Hz, това би било страшно неефективно - ще трябва голям ламелен траф, мощни транзистори и големи радиатори, които ще греят яко... За това - импулсен преобразувател на 100kHz. Само че не мисля, че мотора може да работи с променлив ток при такава честота, затова изправяне и филтрация с кондензатор.
Ето нещо, като базисна идея:
Ще ми свърши ли работа или трябва да се ползва друг тип импулсно? Дросела, с каква жица трява а бъде навит (разполагам с 0.90)? |
|
|
 |
bai_tishan Опитен потребител

Регистриран на: 12 Фев 2005 Мнения: 5792 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 10:22 Заглавие: |
|
|
Ти си работил с 600в ама у вас н масата.Я си представи че си караш и изведнъж се изсипе един дъжд-с тези инвертори и това напрежение ще светнеш като факла-камикадзе.Това че имаш този мотор не оправдава замисъла.Върху идеята мисли да сложиш друг мотор.Искаш на едно копче да зашиеш балтон А и КПД-то.С това дет си го замислил ще отидеш от вас до кръчмата на площада и на връщане ще трябва да го тикаш. _________________ Хайде няма какво да се залъгваме, и по- хубави сме виждали и по- грозни сме е***и. |
|
|
 |
the_bull Опитен потребител

Регистриран на: 31 Май 2007 Мнения: 660 Местожителство: Монтана(Студент в Русе)
|
Пуснато на: Съб Юли 24, 2010 12:20 Заглавие: |
|
|
Аз имах същия ел.двигател и го превърнах в това:
Тамън с един тиристорен регулатор оборотите стават към 2500, което е перфектно за шкурката. При нужда може да се регулират оборотите.
 _________________ Постулат на Хорнер за петте удара:
"Опитът е право пропорционален на потрошеното оборудване." |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|