|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пет Авг 20, 2010 22:43 Заглавие: |
|
|
"Свързването може и да е на "звезда" колега."
Може, ама НЕ МОЖЕ!
Що не отмориш малко?! _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!... |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
ivan1272 Нов потребител

|
Пуснато на: Съб Авг 21, 2010 9:45 Заглавие: |
|
|
| Отморих вече колега.Ще споделя това,защото имах проблем със загряване на ел.двигателя и се реши проблема именно по този начин.Та значи двигателят беше свързан по схема "триъгълник" със захранване на преобразувателя на монофазно 220В и загряваше двигателя,като го свързах на "звезда" загряването вече беше много малко,но естествено ,че се наложиха корекции на преобразувателя и по този начин падат някои параметри,но в моя случай не дадоха съществени разлики и по този начин двигателя работи вече 5 години без какъвто и да е проблем.Това е практиката,която в някой случай се различава от теорията. |
|
|
 |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 23, 2010 8:41 Заглавие: |
|
|
| helios написа: | | Начина на свързване към монофазна мрежа, който си дал е вярния. ... |
Май вече ми дойде момента да мисля и за пусковата
(между друтото намерих си още един двигател - 2,2 kW, с означение Δ/Y 220v / 380 v на него)
И понеже си написал "Има различни варианти, пък до момента никой не можа да ми помогне с конкретен такъв, да помоля ако може да ми кажеш какви са точно вариантите
На мен единственото, което ми хрумва е някаква логическа схема с няколко релета и кондензатор, но ще се наложи да го правя на малко напрежение, а не ми се ще да трупам по компресора и трансформатори  |
|
|
 |
helios Опитен потребител

Регистриран на: 23 Апр 2005 Мнения: 2944 Местожителство: Pirdop/Zlatica
|
Пуснато на: Пон Авг 23, 2010 19:47 Заглавие: |
|
|
За пусковия кондер...
Щом не искаш да усложняваш нещата, относително прост начин да го вкл./изкл. е с един допълнителен контактор /без самозадръжка/ и един бутон. Ще имаш общо три бутона. Единия си е "стоп" / норм. затворен/. Другия си е "пуск" /норм. отворен/. И третия, също норм. отворен, ще подава напрежение на бобината на допълнителния контактор, за времето докато развърти.
Стартирането си е както при обикновен мотор, само че, вместо един бутон - натискаш два, едновременно и ги задържаш 2-3 секунди... _________________ ................................................................
Не можеш два пъти да нагазиш в една и
съща река!...
Последната промяна е направена от helios на Пон Авг 23, 2010 19:54; мнението е било променяно общо 1 път |
|
|
 |
sms Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 23, 2010 19:49 Заглавие: |
|
|
Става и с два бутона.
стоп
пуск.. |
|
|
 |
Милен Опитен потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 23, 2010 21:11 Заглавие: |
|
|
Е с три бутона не е работа, моята помпа съм я направил с два бутона и два контактора и работи без центробежен изключвател, правеше ми доста проблеми. Идеята е следната: бутон пуск включва работен контактор (работна намотка) който се самозадържа и пусков контактор без самозадръжка включащ само пусковата намотка докато е натиснат бутона. След махането на пръста пусковата намотка се изключва от пусковия контактор и остава да работи само работната. Изключване със стоп бутон.
По тази схема работи доста години и от тогава не съм я пренавивал. С няколко опита се добива усет колко време да се държи пуска натиснат обикновено за 2-3 секунди се развърта. |
|
|
 |
ivan1272 Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 23, 2010 22:00 Заглавие: |
|
|
| Браво колеги и ще сте винаги до компресора(помпата).Добре защо колега не си намериш един двигател на 220В захранване с пуковия(пусковите) кондезатори и си решиш проблема,имаш доколкото разбрах пресостат и вече какъв ти е проблема не знам. тази техника има закономерности които трябва да се спазват,ако беше циркуляр може да използваш предложенията по-горе дадени в предните постове. |
|
|
 |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Пон Авг 23, 2010 23:46 Заглавие: |
|
|
| ivan1272 написа: | | Браво колеги и ще сте винаги до компресора(помпата)..... |
Ами аз лично точно това не искам - да съм непрекъснато до компресора (не че много често ще го използвам)
Идеята обаче е друга...
Дебита на компресора е 133 л/мин при 2000 об/мин, което значи, че ако го въртя с 1000 об/мин ще имам 67 л/мин което си мисля, че ми е напълно достатъчно да пълня ресивър 50 л с който най-много да боядисам някое и друго изобретение в почивните дни или да развъртя някой и друг болт, колкото да си начешам крастата, само защото го имам и сам съм си го маправил
При два двигателя, които имам - 1,4 и 2,2 kW, били те и трифазни, като им намаля предавателното число за да постигна 1000 оборота на главата на копресора, не ми казвай, че няма да стане. Да, няма да стане, ако разработвам нещо, което ще се произвежда серийно и ще се работи с него нон-стоп. За домашна употреба обаче ще стане ! Ще стане и само защото съм решил да стане, ще намеря начина
Питам тук, защото все си мисля, че надали съм единствения, който го е направил и че има и други като мен, които обичат да правят разни неща собственоръчно.
Ако се окаже все пак че никой друг не е постигнал това да пуска трифазен двигател на 220 V, при това без да го прави ръчно и непрекъснато да спира и пуска, то значи че аз ще съм първия
И последно, но не на последно място - може би ако имах 100 - 200 лева излишни, щях все пак да си купя един 220 V двигател, но нямам
Всъщност имам, но има куп други неща за които предпочитам да ги дам, а през свободното си време да търся решение как точно да стане това, което съм решил че ще стане Не толкова заради икономията на 100-те лева, колкото заради това, че ми доставя удоволствие да си блъскам главата в разни невъзможни за някои хора неща
п.с. Ако разсъждавах по най-краткия път, просто трябваше да извадя 200 лева и да си купя един малък компресор, да му закача +80 литра бутилка (около 15 - 20 лева) и да си пея. Така или иначе, до момента, за всичките части съм дал 190 лева. Не това е идеята обаче, както вече няколко пъти казах... |
|
|
 |
ivan1272 Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 24, 2010 8:19 Заглавие: |
|
|
| Да разбирам те,то тогава защо не опиташ да монтираш едно пусково центробежно ключе,което се поставя на монофазните на ротора и пусков кондезатор и проблема ще го решиш, не с други усложнения.Мисля си ,че по този начин най-бързо и ефективно ще работи,само не забравяй,че пусковото ключе се продава без центробежните противотежести.Успех. |
|
|
 |
photoman Нов потребител

|
Пуснато на: Вто Авг 24, 2010 22:48 Заглавие: |
|
|
Благодаря за идеята, ще я пробвам  |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|