|
Форум за електроника Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация
|
| Предишната тема :: Следващата тема |
| Автор |
Съобщение |
amdatlon Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 06, 2010 19:14 Заглавие: |
|
|
Това със Мега-та е добра идея - благодаря
А иначе след днешните тестове :
Комбинирах по горните мнения , сложих два R- 470 Ома и един 100nf към маса. Смених кабела със екраниран такъв ..... и Воала .
Всичко заспа , няма излишни импулси , и данните които пристигат са супер като параметри ( поне за мен ) . При постоянна скорост на колата ,
пика отчита +/- (0,02-0,04) км/ч . Като все пак аз немога съвсем точно да поддържам равномерна скорост
Много Благодаря на всички
Вече мога да продължа със замисъла на проекта , ще се смятат ускорения , мощности на вала , въртящ момент ...... от друга страна имам иформация от ЕКУ-то на колата .
Среден разход , моментен .... доста идеи ми идват на тиквата
Не се отговаря с този бутон |
|
| Върнете се в началото |
|
 |
milmar Опитен потребител

|
Пуснато на: Съб Ное 06, 2010 19:21 Заглавие: |
|
|
| AA написа: | | Изхода на датчика вероятно е отворен колектор и в моментите когато транзистора не е отпушен имаш на практика прилична антена на входа на процесора.... |
На практика повтаряш с по-прости думи второто мнение в темата : буфериране с лочиски елемент с тригер на Шмидт и добро (ниско) изходно съпротивление или слагане на по-нискоомен Pull Up . Но нищо нека се повтори , да го види , който се интересува .
ПП: явно е видял и ме е изпреварил при писането ! |
|
|
 |
slav4o.com Опитен потребител

Регистриран на: 04 Юли 2004 Мнения: 2970 Местожителство: Велико Търново
|
Пуснато на: Съб Ное 06, 2010 19:56 Заглавие: |
|
|
| amdatlon написа: | Вече мога да продължа със замисъла на проекта , ще се смятат ускорения , мощности на вала , въртящ момент ...... от друга страна имам иформация от ЕКУ-то на колата .
Среден разход , моментен .... доста идеи ми идват на тиквата | Само въртящия момент как ще мериш ми стана интересно  |
|
|
 |
Edesign Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 07, 2010 9:25 Заглавие: |
|
|
И още някой напътствия:
- както казах освен тези 470 ома важни са и двата кондензатора в захранването близо до датчика на хол (100нано и 100 микро в паралел)
- за екранирания проводник
1. никога не използвай оплетката (екрана) за минусов проводник
2. оплетката е свързва само от едната страна - откъм ПИКа към минус и то там където се подава минуса към цялата платка, а не просто от някъде където има минус. Оплетката откъм датчика на хол не се свързва никъде
3. Използваш 3 проводника вътре в екранирания проводник за сигнал, маса (минус) и + захранване;
При взети такива мерки едва ли ще имаш някога някакви проблеми. _________________ www.epd.hit.bg - хоби и професионална електроника |
|
|
 |
amdatlon Опитен потребител

|
Пуснато на: Нед Ное 07, 2010 13:24 Заглавие: |
|
|
| slav4o.com написа: | Само въртящия момент как ще мериш ми стана интересно  |
Ако те си искаш мога да ти пратя теоритичен начин за смятането му
Но накратко :
когато ускоряваш на пълна газ , ускорението а=dV/dt
От ускорението , като се вземе пред вид масата , габаритите на колата , загуби в скоростната кутия , диференцияла , аеродинамиката , съпротивлението на гумите с/о асфалта , се смята силата която е нужан за да задвижи колата с такова ускорение . Като се има силата , се определя лесно въртящия момент на вала . А пък мощността е се смята от Мв и оборотите на вала .
Метода е доста точен между другото
Изпробвал съм го реално и дава резултат доста близки до реалните данни ( каталожните ) .
| Edesign написа: |
И още някой напътствия:
- както казах освен тези 470 ома важни са и двата кондензатора в захранването близо до датчика на хол (100нано и 100 микро в паралел)
- за екранирания проводник
1. никога не използвай оплетката (екрана) за минусов проводник
2. оплетката е свързва само от едната страна - откъм ПИКа към минус и то там където се подава минуса към цялата платка, а не просто от някъде където има минус. Оплетката откъм датчика на хол не се свързва никъде
3. Използваш 3 проводника вътре в екранирания проводник за сигнал, маса (минус) и + захранване;
При взети такива мерки едва ли ще имаш някога някакви проблеми
|
Това са доста ценни съвети .
А аз тъпака , точно оплетката взех за мунус
То пак си работи , ама ще го поправя . |
|
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|