Форум за електроника Форуми Форум за електроника
Български форум за електроника, ремонти, схеми, документация

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   ГрупиГрупи   Регистрирайте сеРегистрирайте се 
 ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Защита от късо на LM317T
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics

Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Яну 04, 2011 15:51    Заглавие: Отговорете с цитат

Хубав цитат ,безсмислен както повечето писанки на цитирания .
1. Средния извод на 317 (гледан по схемата ) всъщност е 1 извод на чипа ,защото регулирането става оттам
2. Тиристора се задейства от какво ? В схемите с такова свързване тиристора се задейства от достигане на някакво напрежение на изхода ,за да спре например заряда на акумулатор ,или защити от пренапрежение ,от късо как ще го направи я уточни ????
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
eler
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Раднево

МнениеПуснато на: Вто Яну 04, 2011 19:16    Заглавие: Отговорете с цитат

Върнете се в началото
Фикри Нури
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Kърджали

МнениеПуснато на: Вто Яну 04, 2011 21:23    Заглавие: Отговорете с цитат

А бе момчета не става както го мислите или аз навремето както го мислех.
Изходното напрежение е променливо. Може да е 3 волта, а може и да е 30 волта. На изхода при различна консумация ще има различен пад. Не може да се направи индикация по изходно напрежение с връзване към изхода.
Преди десетина години прерових нета за да направя таково нещо. Не намерих нормално решение. Миналата година пак търсих същото, щото си смених ЗУ. Вече съм със цифрова индикация на напрежение и ток сиреч "переделка" на китайска кутия ТЗУ, в която вградих LM317 и допълнителен транзистор.
Вече нямам червен светодиод. Като видя стойността на консумация по индикаторите се сещам дали имам късо или не.
Един микроконтролер би свършил работа, но дали си струва?
radev
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Вто Яну 04, 2011 22:26    Заглавие: Отговорете с цитат

Колегата ви е дал схема с регулиране на ток и напрежение,само трябва някой да я налепи.Или нещо друго търсим.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DJ69VN
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: Варна, България

МнениеПуснато на: Вто Яну 04, 2011 22:46    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ми стана ясно какво толкова имаше да сложиш един P канален транзистор като на базата има диод към маса и резистор както и последователно резистор към изхода на LM ката...И като падне под 1,2V напрежението което нали му е минималното е логично да е късо! И транзистора да си запали един свето диод през резистор вързан преди стабилизатора..
tropper
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 05, 2011 9:49    Заглавие: Отговорете с цитат

radev написа:
Колегата ви е дал схема с регулиране на ток и напрежение,само трябва някой да я налепи.....
И на всичкото отгоре светодиодът свети при задействане на токовата защита.

П.С. Само транзисторът и усилвателят се сменят с някои по-достъпи.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Сря Яну 05, 2011 10:29    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP
Мисля че прекаленого си толириран от модераторите но не си ти този който ще определя смисъла на писаниците ми.От твоите и милиард мнения да напишеш нищо не мога и няма да науча Evil or Very Mad Остави другите да си формират мнението си за мен Idea
Към питащия - изясни си термините.Светодиода за красота ли трябва да ти служи или да ти върши някаква работа Question Мисля че ще е по удачно да ти сигнализира за претоварване -прегряване на мощния транзистор което ще се получи не само при късо на изхода. А целта е да се предпази токоизправителя от повреда. Exclamation Exclamation Exclamation
За пояснение на ELP тиристора като се отпуши изходното напрежение ще стане 1.2 в. Arrow тока ще намалее достатъчно за да не се повреди изпълнителния/регулиращия транзистор.И винаги може да се намери как да се отпууши тиристора при претоварване.
Върнете се в началото
Bojilov
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 05, 2011 11:05    Заглавие: Отговорете с цитат

bvgdzk написа:
ELP
Мисля че прекаленого си толириран от модераторите но не си ти този който ще определя смисъла на писаниците ми.От твоите и милиард мнения да напишеш нищо не мога и няма да науча Evil or Very Mad Остави другите да си формират мнението си за мен Idea

Някой да те е питал какво мислиш за дейността на модераторите Question Evil or Very Mad Считай се за официално предупреден Exclamation
Коментирането дейността на модераторите е забранено!Всякакви лични дрязги,конфронтации и прочие-също Exclamation
ELP
Опитен потребител
Опитен потребител

МнениеПуснато на: Сря Яну 05, 2011 14:36    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре bvgdzk ,посипвам си главата с пепел и с нетърпение чакам да видя схемата ,която визираш . Дано не съм прав ,ама смятам ,че тепърва ще трябва да я измисляш ,успех !
Върнете се в началото
bvgdzk
Опитен потребител
Опитен потребител

Местожителство: ВАРНА

МнениеПуснато на: Сря Яну 05, 2011 15:33    Заглавие: Отговорете с цитат

ELP
Схемата е направена и си работи.Лошото е че не съм се научил да качвам схеми във форума или пък да ти я пратя чрез форума/просто не ми е приоритет/.Ако желаеш прати си електронната поща на която да ти я пратя като снимка.Ще разчитам ти да я качиш във форума и да си кажеш мнението.Да ме извинят модераторите че заприлича малко на чат.Но това че иимам комп не ме прави специалист в компютърното операторство Rolling Eyes .Даже ще ми е малко зор да ти я нарисувам с някоя програма Sad но ще се справя и ще удържа на думата си Very Happy
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Форум за електроника Форуми -> Обща електроника - General Electronics Часовете са според зоната GMT + 2 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Към:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети